ankaran Witam serdecznie. Bardzo dobrze, że zainwestowałeś w terrarium dla dzbanka. Na parapecie owszem rosną, ale mam wrażenie, ze robią to w taki sposób, żeby tylko jakoś przetrwać, a nie żeby były takie, jakie mają na prawdę być. Rozmiar terrarium... hmm powinni je produkować z gumy, żeby mogło się powiększać

Moje ma wymiary 80/50/40 i już zaczyna być przyciasnawe

Nie wiem, jakie masz gatunki dzbanecznika i rosiczek, ale dzbanek na pewno swojego wzrostu w najbliższym czasie nie zaprzestanie

więc na jakiś czas Twoje terrarium mu wystarczy, a potem cóż... trzeba będzie wykombinować coś większego, dużo większego. Co do rosiczek to nie jestem pewna, czy umieszczenie ich w terrarium to tak to końca dobry pomysł. Nie wiem, jakie posiadasz gatunki, jednak z własnego doświadczenia wiem, że rosiczki raczej nie potrzebują tak wysokiej wilgotności. Też kombinowałam z capensisami... teraz rosną jak chwasty, ale kiedyś to chuchałam na nie i dmuchałam

a i tak okazało się, że najlepiej im na dobrze nasłonecznionym parapecie. W terrarium owszem rosły, ale tylko na jakiś czas, potem zaczęły im podsychać/gnić liście, straciły rosę i nie wyglądały za ciekawie. Dopiero po umieszczeniu na parapecie zaczęły ładnie rosnąć, nabrały kolorów, a teraz pięknie kwitną i rosną. Więc za wyjątkiem sezonu grzewczego, kiedy rosiczki trzymam w
otwartym terrarium kwiaty przez cały rok rosną sobie na parapecie i nie narzekają
A czy terrarium, w którym trzymasz dzbanecznika jest doświetlane?
I przedstawiam moje potworki:
heliamphora ładnie sobie rośnie, choć czasem lubi pogrymasić...
muchołówki
tłustoszki, które cały czas kwitną
dzbanecznik młodziutki, eksperymentalny okaz, który powstał z odrostu dorosłej rośliny
storczyk jeszcze bardziej eksperymentalny okaz, który powstał z przekwitniętego kwiatostanu

żyje w terrarium, w wilgotności +80%, bez ziemi, jest cały czas spryskiwany i rośnie naprawdę bardzo ładnie.
i trochę z innej beczki:
starzec rowleya
oraz
dioscorea - roślina żółw
Pozdrawiam serdecznie