Ogródek Gosi cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 4

Post »

Dzisiaj przepiękna pogoda, mimo leciuteńkiego mrozku.
Przeszłam sie po działce i stwierdziłam, że będę miała niesamowicie dużo roboty wiosną. Już mam plan przesadzeń. Kolejny :;230
Mam jednak nadzieję, że to bedzie już ostateczna wersja, przynajmniej na długiiii czas.
Będzie tego dużo. W dodatku na działce jest totalny bałagan. Nie sprzątałam jesienią.
No i chyba najwięcej pracy czeka mnie przy powojnikach. Mają wszystkie zaschnięte liscie a sobie. czeka mnie żmudne usuwanie ich. Na razie nie widzę za dużo życia w nich. W zeszłym roku były już większe pączki. mam nadzieje, że wszystko z nimi w porządku.

No i czeka mnie tworzenie nowej rabaty. Czyli wiosna minie pewnie za szybko. A może nareszcie bedzie długa w tym roku?
Ostatnia prognoza długoterminowa mówi, że od następnego tygodnia znowu wraca ocieplenie.

Alu, niestety nie pachnie. Przy przekwitaniu kwiaty ciemnieją. Musze w tym roku bardziej ją obfocić może ktos wpadnie co zacz.

Jacku, u mnie też chyba jest bardziej pomarańczowa. Chociaż jak pisałam, mnie te różowości nie przeszkadzają. Lubię mieszać kolory.

Aniu, Dorotko, jak się za szybko wypowiada co by sie chciało, jeszcze prosi o podpisanie każdego krzaczka,w dodatku stoi kilka osób i gada jedna przez drugą to już przesada.
On chyba do tej pory sprzedawał tylko ludzim, których nazwy nie interesowały, tylko wygląd. Dawał róże, brał pieniądze i do widzenia. My jesteśmy za bardzo wymagające :D
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu, pogoda owszem prześliczna. Ja niestety nie mogę pospacerować po ogrodzie, bo chora jestem. Migdały bolą, głowa boli, kaszel trochę męczy ;) Lepiej nie ryzykować :roll: No ale na pewno tak jak i Ty będę miała maaasę pracy na wiosnę. Widzę u Ciebie piękne róże. To moje kolejne chciejstwo...rabata różana :D A powojniki muszę iść sprawdzić do foliaka, czy powschodziły ;)
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Gosiu ;:167 nooo, to Cię czeka sporo pracy :wit
Ja, jeszcze nie byłam na działeczce, ale aż się boje, co tam zastanę.
Powojniki sadziłam w tamtym roku pierwszy raz i zielona jeszcze jestem, jak z nimi postępować :oops: ... pewnie też suche badylki zastanę :;230
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu ach te nowe rabaty...co my byśmy robili gdyby nie one 8-) :lol: A tak to zawsze jest ogrom pracy i nie możemy narzekać na nudę 8-) :lol: Ja też mam zaplanowaną zmianę, przerabiam rabatę różaną na hortensjową....też będzie niezła ilość , pracy łącznie z wyminą ziemi :roll: :lol:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Witaj Gosiu :D przeglądam wątki i z kazdym dniem więcej oznak nadchodzącej wiosny,oby zima na długo juz nie wróciła, przyjemne te jeszcze niepozorne roślinki, ale i róże podziwiam przez zimę znów się lista uzbierała :wink: , na szczęście już wysłałem zamówienie, juz mnie nic nie skusi.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, witaj :wit
Lepiej nie ryzykować wyjścia na dwór, teraz takie grypy szaleją, a może nawet anginy, bo siostrzeniec od piątku z goraczką lezy. Dzisiaj niby było ciepło, ale jak dłużej pochodziłam po ogrodzie to zmarzłam.
Jak to sprawdzić, czy powschodziły powojniki? :roll:
Czyżbyś siała?

Halinko, to, że suche badylki zobaczysz to nieszkodni, bo one tak wyglądają, ale w kącikach liściowych powinny pojawiać się już pączki.

Aguś, a co zrobisz z różami? Obraziłaś się na nie?
Czy hortensje to Twoja nowa miłość?

Przemku, tak się mówi jak się zamówiło, a potem jak już siedzą w ziemi te już otrzymane, kolejne chodzą po głowie. Przecież tak naprawdę różane szaleństwo jest dopiero na jesieni.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Ale przynajmniej do jesieni spokój :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze: Aguś, a co zrobisz z różami? Obraziłaś się na nie?
Czy hortensje to Twoja nowa miłość?
Gosiu nie, nie :lol: ja róże uwielbiam , właśnie zamówiłam 10 i jeszcze mam długaśną listę do zakupu :D
A rabatka o której pisałam- muszę przesadzić rózyczki rosnące na niej, bo mają tam zbyt mało słoneczka, tylko rano, a później już tylko cień. Więc będzie to miejsce wspaniałe dla ogrodówek, a różyczkom poszukam słoneczka , żeby pięknie rosły :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Gosiu, na pewno twój "plan przesadzeń" nie będzie ostatni, bo za rok powiesz to znowu, i za następny rok także. Ja również ostatnio wychodzę do ogródka i planuję, co gdzie przesadzić. Wychodzi na to, że prawie wszystko trzeba by przenieść gdzie indziej. Róże tam gdzie liliowce, liliowce na miejsce host, hosty pójdą do żurawek.... Sama wiesz, o co chodzi, prawda :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, masz rację. Z różami do jesieni spokój. Teraz nastawiam się na rh. Chociaż kilka róż też zamówiłam :roll:

Aga, to się cieszę, bo juz sie zlękłam, że nie będziemy u Ciebie oglądać tych piekności.
Sporo zamówiłaś. Ja tylko 4 :D
Więcej zamówiłam jesienią.
Już nie mogę doczekać się ich pierwszego kwitnienia.

Wandziu, masz rację, że człowiek non stop chodzi po ogrodzie i pracy sobie szuka :;230
Ja muszę przede wszystkim porozsadzać, bo za ciasno posadziłam. Chciałam miec od razu gąszcz. Teraz musze poszerzać rabaty.
mam nadzieję, że na nowej rabacie aż tak ciasno nie powsadzam. Będę uzupełniała jednorocznymi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ja poprzedniej jesieni zamówiłam sporo róż i niestety niewiele z nich przetrwało zimę, tak więc troszkę wystraszyłam się jesiennego sadzenia i wolę posadzić wiosną, chociaż powiem szczerze, że wybór jest dużo mniejszy :roll:
Mam jeszcze na liście około 20 takich które strasznie mi się podobają, ale niestety w Rosarium są w cenach 26- 29 zł a to przy większej ilości ,to dla mnie stanowczo za dużo :roll: Tak więc muszę zakupy podzielić na raty, może na kolejny zakup skuszę sie jesienią, a jeśli nie to na przyszła wiosnę. Najgorszy to jest problem z brakiem miejsca, bo jak się wszystkie roślinki rozrosną, to trzeba będzie coś wyrzucać :roll: ale pocieszam się, że to jeszcze dłuuuuugo..... ;:224
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Margo2 pisze:Jak to sprawdzić, czy powschodziły powojniki? :roll:
Czyżbyś siała?
Owszem :D

Posiałam kilka odmian clematisów. Zeszłoroczne już rosną w ogrodzie, to znaczy...mam nadzieje że rosną i że im zima nie zaszkodziła :roll:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, ja poprzedniej zimy tez troche straciłam nowo posadzonych. Tylko, że tamta zima to była porzadna zima.
W tym roku wszystkie różyczki wyglądają pieknie ja na razie. Mam nadzieje, że tak juz zostanie.
Czy przykrywałaś je gałązkami? Ja w tym roku tak zrobiłam i jestem z tego bardzo zadowolona.
Szkoda, że pan Tapir do Was nie jeździ. On ma bardzo fajne odmiany w przystepnych cenach, szczególnie jesiennych.

Gosiu, a jakie posiałaś? I gdzie można dostać takie nasionka?
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Margo2 pisze:Gosiu, a jakie posiałaś? I gdzie można dostać takie nasionka?
Ja nie kupowałam, dostałam od koleżanki. I z innych źródeł :)
Nazw nie znam, bo nasionek było dużo. Ale wszystkie to clematisy gatunkowe, ze sprawdzonego źródła :)
No może nie wszystkie, bo jedne z nasionek zebrałam w Grodzisku pod biedronką ;) Botaniczne, maja malutkie białe kwiatuszki :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie poprzednia zima była okropna dla róż, straciłam wszystkie pienne, wiele nowo posadzonych , a i wiele starszych musiałam ciąć do linii kopców :roll:
Gałązkami róz nie okryłam , porobiłam im spore kopczyki, które obłożyłam po wierzchu obornikiem ze słomą. Myślę , ze będzie ok.
Gosiu, a ten Pan Tapir nie prowadzi sprzedaży internetowej :?: Do mnie na ten daleki wschód, to w ogóle mało kto dojeżdża :roll: :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”