Widoki na działkę ;) i nie tylko

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Widoki na działkę ;) i nie tylko

Post »

Tulipanowiec - bomba! Jak urośnie Ci na nim jakaś czarcia miotła to ja się piszę :lol:, bo na takie drzewko to już miejsca brak :(
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No problem :uszy u mnie rośnie na północno-zachodnim skraju działki, więc cienia nie da, użytkowych terenów wiele nie zajmie ;:224 no .... może widok nieco przysłoni ;:14
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Nie nadążam za Twoimi cudami. Piękne, wspaniałe słoneczniki :) I jakie różniaste kolorki.
Rzeczywiście Twoje dziwaczki są kolorowe :shock:
Tulipanowiec malusi ale jak ładnie pozuje :wink:
Twoje canny zdecydowanie mają dorodniejsze kwiaty. Masz na to jakiś eliksir?
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta, sama czasami nie nadążam ;:65 tyle się dzieje i tyle jeszcze pracy przede mną.
Myslę, że u cann bardzo duże znaczenie ma odmiana. Są takie z dużymi kwiatami, i te z mniejszymi, jak choćby mój Stuttgart, choć ten akurat nadrabia wzrostem :;230 i kolorem liści.
Obrazek

Było trochę kolorków to może teraz coś z iglastych ;:224 ale zanim szczegóły kilka wspominek ku pokrzepieniu serc ;:167

Wzniesiona z wykopów pod mały warzywnik rabatka wciaż jest jeszcze w trakcie powstawania. Część roślinek na niej już docelowo, jednak część, zwłaszcza iglastych do przesadzenia w miarę wzrostu. Zobaczymy też, jak poradzą sobie klony, no i .... czy kiedyś uda mi się zgromadzić gotówkę i podjąć decyzję o budowie małego oczka ;:224 Wówczas zbudowałbym małą kaskadę ze skarpki.
Ale co tam będziemy gdybać ;:14 zaczynamy prezentację roku 2010

Na początku kwietnia, nic nie zapowiadało mających nastąpić zmian ;:224 Trawa nie chciała rosnąć pomimo kilkukrotnego bronowania, bo pod ziemią margiel.
Obrazek

Za to w zaciszu domowych pomieszczeń gospodarczych wiele się działo :;230
Marta, pamiętasz :;230
O rany znów się zbliża termin domowych plantacji ;:14 Póki co, w sezonie 2011, wysiane bratki rokoko i wielkokwiatowe.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Allegrowe jeżówki, trafione odmiany - dwie ;:224 różowa i biała zwykła :;230
Obrazek

i funie, wszystkie błędne ;:14
Obrazek

Obrazek

Trawy i tak nie było więc w deszczowe wiosenne dni zaczęły się prace ;:224
Obrazek

i powstał talerz, choć nie latający
Obrazek

a potem było juz tylko lepiej :tan
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To może rozpoczniemy od tych najmniejszych ;:224
Picea pungens Brynek (świerk kłujący)
Obrazek

Pinus mugo Kuck's Minimops (sosna kosodrzewina)
Obrazek

Pinus uncinata Kleiner Winbachii (sosna hakowata)
Obrazek

Pinus uncinata Jezek (sosna hakowata)
Obrazek

Picea sitchensis Papoose (swierk sitkajski)
Obrazek

Picea omorica Kamenz (świerk serbski)
Obrazek

Picea omorica Peve Tijn (świerk serbski)
Obrazek

Jak się nareszcie dogrzebałam do moich sekretnych zapiskó okazało się, ze to Acer palmatum Oridono-nishiki (klon palmowy)
Obrazek

Acer palmatum Orange Dream (klon palmowy)
Obrazek

i na koniec Acer palmatum Bloodgood (klon palmowy)
Obrazek

A na koniec, wszak jeszcze zima :roll: klony w zimowych kubraczkach :;230
Obrazek
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

No i takie coś mi się podoba :D Widać ogrom i rozmach prac. Ciężko uwierzyć, że tyle tego pola przeorałaś w jeden sezon :lol: Po raz kolejny należą Ci się wielkie brawa ;:63
Jakoś wcześniej umknął mi w Twoim wątku świerczek Kamenz. Bardzo ładna odmiana i już jest na mojej liście :;230 Kiedyś chorowałem na Kleiner Wimbachii, która stoi do tej pory (czwarty sezon :lol:) w okolicznej szkółce (tej od "egzotów" :;230) i niezmiennie kosztuje 99 zł. Za pięć lat jak nie zmieni ceny to ją kupię :lol:
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Pamelko, Paweł wpada pierwszy, a ja się tylko później powtarzam :D :D no, ale jak inaczej jak za upór i ogrom przemian należą Ci się wielkie brawa :) idąc od góry zobaczyłem zdjęcia co na parapecie, zwątpiłem, czy to stan obecny, ale doczytałem ;) a z tą skarpą to los na loterii, a tak zupełnie ode mnie to ja dosypałbym tam coś nieco więcej z jednej przynajmniej strony, żeby nie było takiego efektu "piętrowego tortu", ale to moje zdanie :) iglakowe maluszki od razu podnoszą człowiekowi poziom endorfin :) przypomniałem sobie, że miałem poważniej zabrać się do lektury o klonach palmowych, ale spokojnie, to nie ucieknie ;)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Joluś już wcześniej sie zachwycałam niesamowitym tempem w jakim powstał Twój ogród i mogę tylko to powtórzyć. To niesamowite, patrząc na Twój ogród nikt nie jest w stanie powiedzieć, że on taki młodziutki . Zrobiłaś ogrom pracy ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Jola - ogrom prac za Tobą ;:138
tylko mi sie cos fotki nie wszystkie otwierają ;:223 ;:223 ;:223 odświeżam i odświeżam i nic ;:223
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

jak ja lubię takie zdjęcia przed i po. Jaki widać efekt! ;:108
A - i świerk sitkajski mi się bardzo spodobał. To też maluszek?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za miłe słowa :oops: ale gdzie mi tam do Waszych ogrodów :( Dużo pracy jeszcze przed nami, ale pomalutku ;:65
Paweł napisałam na pw. Dodam jeszcze, ze Twoje iglaki ogladam często i umknął mi nie jeden :;230 tyle tych cudeniek u Ciebie.
Z tym oraniem to masz świętą rację, choć u mnie należałoby jeszcze dopisać łomowanie.
Sylwek, nie martw się parapety juz się szykują :;230 dzisiaj dostawimy trochę doniczkowo-rozsadnikowego szczęścia.
Zgadzam się z Twoją opinią o skarpie, to takie tymczasowe rozwiązanie, które kiedyś ;:224 (money ) będzie przebudowane i rozciągnięte, jednak wszystko należy przyzwoicie przynajmniej zaplanować, połączyć z przesadzaniem rosnących iglaków i może budową kawałeczka wodnej tafli :roll:
Lektury mam tyle do przeczytania, że z pewnoscią do końca zimy nie zdążę, a potem to już raczej ciężko z czasem bedzie, pomimo wydłuzenia się dni :;230
Łukaszu witaj :wit exclusive to chyba nazbyt wiele :oops: ale cieszę się, że się podoba.
Oczywiście zapraszam częściej.
Aguś ;:196 muszę się wiosenką wybrać do Twojego kolorowego ogrodu, to dopiero bedzie uczta.
Aga-necik ;:136 chzba przesadziłam z ilością zdjęć, u mnie wchodzą wszystkie. W taką zimową, szaro-burą pogodę to nawet najmniejsza ilość zieloności cieszy. Przeglądam fotki i zaczynają mi się podobać nawet te, które w sezonie pominęłam, oj to już chyba pora na wiosnę :;230
Agatko, czasem przynudzam z fotkami o tej metamorfozie, ale pamiętam, jak zaczynałam przeglądać forum i waśnie takie opowieści były dla mnie najbardziej budujące i zachęcające do pracy. Świerczki, sosoenki jodełki i inne to u mnie w większości młodziaki.

Wyjęłam kajecik, żeby nie pominąć :;230 i jedziemy - wzniesiona cd.
aby nieco urozmaicić przegląd kilka skalnych (bo jakieś tam kamory wyladowały na rabacie :;230) i bylinek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i pięciorniki ;:108
Obrazek
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Pamelko, bo już się bałem, że uraziłem Cię tym co napisałem :) ale widzę, że wiesz co miałem na myśli i plan na przyszłość jest :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Joluś nawet nie wyobrażasz sobie jak miło mi będzie Ciebie gościć ;:196 Czekam z niecierpliwością na wiosenkę ;:65
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

a co to za roślinka na 7 fotce w ostatnimTwoim poście...bardzo dekoracyjna ;:108
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Jolu a powidz,bo takie masz sliczne koleuski,one łatwo schodza,nie siałam jeszcze :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”