Kawa i herbata z dodatkiem przypraw korzennych
to coś, co smakuje właściwie tylko zimą i jesienią, więc tookazja na wypróbowanie przepisu na kawę piernikową.
Smakuje tak jak powinna smakować zimowa kawa ? jest słodka, mocno korzenna, przyjemnie rozgrzewająca. Ja dodałam do niej słodzonego mleka skondensowanego, ale można też dodać zwykłego mleka.
Na zimę polecam także kawę czekoladowo-pomarańczową ? nie ma co prawda korzennych przypraw, ale aromat pomarańczy też koi zmysły
Kawa piernikowa
Składniki (na 2 szklanki):
5 łyżeczek kawy
2 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka miodu
4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
szczypta kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru mielonego
Przygotowanie:
Wodę po zagotowaniu w czajniku wlać do rondelka, wsypać kawę, cukier (ale tylko jeśli lubi się bardzo słodką kawę, bo miód i mleko też ją osłodzą), miód i przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu, dodać mleko i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.
_____________________________________________________________________________________________________
Cynamonowe latte z czekoladą
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki wrzątku
pół szklanki mleka
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka cukru
1 kostka czekolady (kawałek, nie cała tabliczka:) )
Przygotowanie:
Kawę parzę wrzątkiem, ale bez cukru. Można też przygotować espresso z ekspresu jeśli ktoś ma. Mleko podgrzewam w garnuszku, dodaję cukier, cynamon i czekoladę. Podgrzewam, mieszając, do momentu rozpuszczenia czekolady ? nie gotuję! Spieniam mleko podgrzane spieniaczem lub blenderem. Wlewam do szklanki. Po ściance delikatnie wlewam kawę. Wierzch posypuję odrobiną cynamonu.
_____________________________________________________________________________________________________
Latte con Cardamon e Chili pochodzący ze strony Tchibo.pl
Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka espresso
mleko spożywcze
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonego chilli
Przygotowanie:
Wymieszać espresso ze szczyptą mielonego kardamonu i wlać do szklanki ostrożnie dodając spienione mleko. Udekorować szczyptą mielonego chilli.
