Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Szkoda, że te dnie takie krótkie :( Tak mi się dobrze dziś pracowało w ogrodzie! Chwaściorki na kompost, kompost na kopce dla roślin, uschnięte badyle do rozdrobnienia - i tak bym mógł bez końca przenosić to wszystko i obserwować nieustanny obieg i cykliczność :) Przy okazji:
- wycinania pysznogłówek pięknie zapachniało liśćmi
- czyszczenia ścieżki znalazły się siewki bodziszka żałobnego
- znalazłem całe mnóstwo kiełków irysów holenderskich (też dostały kołderkę z kompostu i gałązek)
- i ogólnie jest super :!:

Geniu, wilczomlecz sosnka ekspansywny. Uprzedzałem. U mnie rośnie z dala od rabat w dość trudnych warunkach. Wilczomlecze w tym roku bardzo podgniły i wiele straciłem. Jedynie sosnka rośnie bezproblemowo.

Reniu, szalej ze zdjęciami, bo robisz to fantastycznie :!: Uwielbiam oglądać u Ciebie różne ujęcia ogrodu, który fotografujesz profesjonalnie :)
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Widzę że praca wre pełną parą a umnie dziś co chwila padało :?
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
x-d-a

Post »

Jacku, jak miło czytać zwierzenia ogrodnika, który nie narzeka :na pogodę, jesień, brzydki o tej porze roku ogród, brak kwitnących kwiatów i w ogóle, i w szczególe!
Uwielbiam Twój optymizm, pogodę ducha i stoickie podejście do świata :P Masz rację - jest super, wszystko dzieje się zgodnie z odwiecznym rytmem i naszym środkowoeuropejskim klimatem :lol:
Jest super, bo jest pięknie, bo ogród pachnie jesienią, bo roślinki szykują się do snu zimowego, bo tyle jeszcze fajnych i ciekawych rzeczy dzieje sie w ogrodzie, bo...a tu każdy może sobie wpisać to, co uważa za słuszne i ważne dla niego :lol:
Pozdrawiam Cię, również naładowana pozytywną energią, jak zawsze po spędzeniu czasu w ogrodzie!
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku szkoda że nie uprzedziłeś mnie wcześniej , posadziłam na rabacie z pięknymi przylaszczkami ,prymulkami ,śnieżycami .Spróbuje coś w przyszłym roku z tym zrobić jak uda mi się go opanować .Bardzo mi się podoba bo zdobi długo rabatę , ale mogłam posadzić go w donicy .

Genia
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jacku ! Podobnie jak Dala lubię Twój spokój i optymizm i akceptacje zjawisk natury !
Nagietki słodkie! Mogłyby mi się tak "obrzydliwie rozsiewać" ! Moje jakoś się w tym roku nie udały... A tak bardzo je lubię...
Może pokażesz zarys nowej ścieżki i rabaty kwiatowej...Bardzo jestem ciekawa całego układu Twojego ogrodu.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku ;:167 Kalina bodnanteńska i pozostałe kwitnące w Twoim ogrodzie - Super !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, praca pali mi się w rękach, bo to ostatni tydzień w tym roku pracy w ogrodzie.

Dalu, cieszę się, że podzielasz mój optymizm :D Jest więcej powodów do radości niż do narzekania. Staram się zrozumieć świat wokół mnie i akceptować takim, jakim jest. A skoro zima przyszła w ub. roku 14X, to jak tu się nie cieszyć w tym roku :?: :D

Geniu, wydaje mi się, że uprzedzałem. No nic - dasz radę wyrwać sosnkę, bo nie korzeni się głęboko, i ulokować w bezpiecznym miejscu.

Iza, pokazane nagietki wcale nie były siane - ani razu! Zawieruszyło się jakieś nasionko, wyrosła kępka, rozsiała się i to już drugie pokolenie w tym roku. Cud natury :!:
Nową rabatę i ścieżkę dokumentuję zdjęciowo ale pokażę, jak już będzie można porównać z efektem końcowym.

Halino, to takie drobiazgi rozrzucone w raczej szarym już ogrodzie. Ale cieszą - to fakt :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A wiesz...i u mnie lewkonia kwitnie w najlepsze. Myślałam, że te czerwone żuczki to tylko w liliach gustują :shock:
Tymi nagietkami zrobiłeś mi ogromną przyjemność. Muszą znów powrócić na moją działkę. W zeszłym roku strasznie je mączniak opanował - wszystkie wyrwałam i nie zdążyły się wysiać. A posiać zapomniałam :oops:
Też jestem zdania, że nie ma co narzekać. Zawsze może być gorzej... :wink: No cóż...każdy ogrodnik powinien żyć w zgodzie z naturalnym rytmem przyrody. A tak długa i ciepła jesień nie zdarza się co roku :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo :!: Z lewkonii nie zebrałem nasion. Ciekawe, czy się same rozsieją :?:
U mnie też często na nagietkach mączniak, ale tych kwitnących latem. Chyba je lepiej wysiewać na jesienne kwitnienie, bo świetnie sobie radzą.
Żyć w zgodzie z Naturą - jak najbardziej :!: Choć każdy to rozumie trochę inaczej :)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Miałem tak kiedyś.Nasion z lewkonii nie zebrałem i kilka siewek miałem.Ale nie pamiętam jak zimna była zima.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku ja też mam nadzieję że sobie z tym wilczomleczem poradzę nie mam wyjścia bardzo mi się podoba więc nie zrezygnuje .
Jeśli chodzi o lewkonie to mimo że ja bardzo często pielę zawsze mam kilkanaście siewek , chyba nadal jeszcze kwitną pod domem .

Genia
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Też zawsze miałam samosiejki lewkonii ale w tym roku chyba wygniły bo tylko kilka zakwitło ,natomiast małe kuliste ,które siałam wiosną jeszcze ładnie wyglądają , też pozbierałam nasionka aby na drugi rok ich wysiać .. Na drugi rok muszę kupić nowe nasionka bo ładnie kwitną na jesieni gdy jest mało kwiatów ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Jacek -śliczną masz tą kalinę bodnanteńską :shock:
Już jestem chora na nią .Doszłam do wniosku ,że mam za
mało kalin w ogrodzie i muszę to w przyszłym roku zmienić :roll:
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku może nie zabrzmi to optymistycznie ale nasze kalinki raczej nie zdążą rozkwitnąć.Za kilka dni ma być -10 w dzień a nocą pewnie jeszcze mniej.W takiej sytuacji powtórzy się schemat.Kwiaty przemarzną i nawet wiosną niewiele ich zakwitnie.Może dołem te co będą pod śniegiem,u mnie jest to norma.Obym się pomyliła. ;:223
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Janku u mnie :) Mam nadzieję, że coś się rozsieje, bo nie zebrałem nasion.

Geniu, pewnie są, bo u mnie też lewkonie kwitną.

Maniusiu, a małe kuliste, to jakaś inna odmiana lewkonii :?:

Bożenko, jestem oczarowany Twoimi krzewami :!: Nawet jeśli kalin nie za dużo to innych krzewów i ciekawych roślin masz całą masę. Jeśli uda Ci się wybrać do Pęchcina, to tam polecam Ci kaliny. Mają duży wybór i dobre ceny.

Alu, no to nie optymistyczne :( A wszystkie pąki wysoko więc nie ma szans, żeby coś przykrył śnieg.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”