Chryzantemy,sterowanie kwitnienia FOTO naszych kwitnień

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chryzantemy,sterowanie kwitnienia FOTO naszych kwitnień

Post »

jolek, Twoja też jest śliczna ;:oj Ona ma takie pstre płatki, czy tak wyszło na zdjeciu?

Iwonko, ta zielona chryzantema jest u mnie nn. Dostałam ją od miłej forumki Soni jako niezimujacą w gruncie. Pierwszą zimę spędziła w suterenie. Po następnym sezonie część wsadziłam do doniczki i poszła do sutereny, a kawałek zostawiłam w gruncie. Okryłam lekko stroiszem i ładnie przezimowała. Teraz na wszelki wypadek też przezimuję kawałek w pomieszczeniu aby w razie jakichś wielkich mrozów nie zmarzła mi cała. Reszta zostanie w gruncie. Ona jest u mnie dość późna, na Wszystkich Świętych była jeszcze nie w pełni rozwinięta, ale na tyle, że dołożyłam ją do stroika na grób.
Twoja Allouise Pink jest cudna ;:215 Czy zimuje w gruncie? Próbowałam ją znaleźć w sieci, ale chyba jest niedostępna w Pl.

Alicjo, te wczesne odmiany mają to do siebie, że w październiku czy listopadzie jeśli w ogóle kwitną to nie wygladają już zbyt atrakcyjnie :wink: Po prostu kwiaty są wymęczone. Trzeba by z cierpliwością Kopciuszka usuwać przekwitnięte i podstarzałe kwiatki, co być może pobudziłoby je do dalszego kwitnienia. Jeśli chcesz mieć kwiatki jesienią to warto wybrać troszkę poźniejsze odmiany.
Aktualnie u mnie kwitną jeszcze takie.
Obrazek
Maya ok.60 cm

Obrazek
Colina ok. 70 cm

Obrazek
NN ok.70 cm
Te zdjęcia są dzisiejsze, poniżej - z 16 XI.

Obrazek
Obie NN

Obrazek
Ines ok. 120 cm

Obrazek
Red ok 40 cm

Obrazek
Alexander ok. 120 cm.

Obrazek
Nn ok. 100 cm

Obrazek
Milady ok.50 cm
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jarha - ona jest bardziej wiśniowo/biała. Pąki są wiśniowe. Wysokość ok 50cm . Rośnie w skrzynce i wytrzymuje przesuszenie. Ja ją wnoszę do zimnego pomieszczenia choć widzę, że pierwsze przymrozki nie zrobiły jej spustoszeń.

Twoje jak i forumowiczów bukiety kwiatów są piękne. ;:138 ;:215
iwonaceae
200p
200p
Od: 20 lip 2018, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolek, niezwykła ta Twoja pasiasta chryzantemka ;:167 Wiesz może jaka to odmiana?
jarha, Alexander is cudny ;:oj
Allouise Pink zimuje u mnie w gruncie, podobnie jak wszystkie inne chryzantemki, ale u mnie zimy są stosunkowo łagodne. Choć w zeszłym roku mieliśmy chyba z tydzień mrozu, tak do -6°C i dała radę. Może też miejsce jej spasowało. Tuż obok rośnie też Astro Bronze i ta żółta NN, wszystkie trzy pięknie przezimowały, a inna chryzantema rosnąca parę metrów dalej już nie przeżyła. A może ją ślimaki zjadły...
Pozdrawiam,
Iwona
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chciałabym prosić o poradę: mam w donicy chryzantemę, której kwitnienie próbuję stymulować. Zauważyłam, że w niektórych miejscach pojawiają się już pączki kwiatowe. Chciałabym, aby kwitła pod koniec października. Czy nadal uszczykiwać?

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”