Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja( Hydrangea ) - choroby liści
Trochę dziś podumałam i tak się zastanawiam, jak bym chciała rozluźnić nieco podłoże wokół hortensji to zrobić to jak zgubi liście jesienią czy dopiero wiosną?
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
Jaki masz grunt? Tak może reagować świeżo posadzona roślina w zbyt wilgotnym gruncie.
Może nie grunt, a dół olbrzymi , mam wypełniony mieszanką. Dawałam w to bardzo zestarzały obornik tzn taką jakby próchnicę, trochę kompostu, worek kwaśnego torfu, i ziemię polną ''gliniastą''. Myslałam że bedzie super, ale jednak coś nie gra
Krzak był zasadzony około rok temu. Nie podlewałam prawie wcale od wiosny.

W naszym mniemaniu może być super, ale widać nie jest z 'nadmiaru szczęścia' czasem wychodzi problem.Najlepiej sadzić do takiego gruntu jak jest na działce, bukietówki nie mają szczególnych wymagań.Jesienią możesz to zmienić, przesadzić roślinę, albo przywrócić poprzedni stan tj.usunąć ten torf, obornik, do tego kora, to zbyt mocno trzyma wilgoć, a korzenie potrzebują powietrza + woda.Lepiej roślinę podlewać przez jakiś czas po posadzeniu zamiast dusić korzenie.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Hortensje są różne i mają różne wymagania- podaj jaki to gatunek, bo nie chce mi się zgadywać...akacjowa pisze:Czy to
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Witajcie, to moja mała hortensja Annabelle.
Zauważyłam, że coś stało się z jej liśćmi, czy to poparzenie od słońca, czy jakaś choroba grzybowa? Usunąć te liście? Coś z niej jeszcze będzie?

Zauważyłam, że coś stało się z jej liśćmi, czy to poparzenie od słońca, czy jakaś choroba grzybowa? Usunąć te liście? Coś z niej jeszcze będzie?

Milena
Czy to samodzielnie ukorzeniona sadzonka, gdzie zimowała, kiedy sadzona, jaka gleba, słońce/cień? To na pewno krzewiasta Annabell? Liście bardziej pasują do ogrodowej.Objawy, zwijanie, zasychanie liści od brzegu wskazują na nieodpowiednie warunki, zbyt wilgotne podłoże pod grubą warstwą kory.
-
- 200p
kupiłam ją w sklepie internetowym
(edit. przepraszam, pomyłka! to jednak ogrodowa, Renate)
od początku była bardzo słabiutka, posadziłam ją około 2 tygodni temu, ziemię pod nią wymieniłem na specjalną do kwasolubów i wysypałam korę. Czyli powinnam zmniejszyć ilość kory? Czy te uszkodzone liście powinnam oberwać?
(edit. przepraszam, pomyłka! to jednak ogrodowa, Renate)
od początku była bardzo słabiutka, posadziłam ją około 2 tygodni temu, ziemię pod nią wymieniłem na specjalną do kwasolubów i wysypałam korę. Czyli powinnam zmniejszyć ilość kory? Czy te uszkodzone liście powinnam oberwać?
Milena
Powinnaś ją jeszcze potrzymać w doniczce, tym bardziej jak była słaba.Ja bym przesadziła z powrotem do doniczki, a dolne liście usunęła dopiero jak wyrosną nowe i wyraźnie zacznie rosnąć.Do gruntu wysadzić najlepiej jak ma ok.30 cm i może być to dopiero następnej wiosny po przezimowaniu w pojemniku.Z wysadzaniem hortensji ogrodowej do gruntu nie należy się spieszyć, sadzonka musi być dobrze odchowana.
-
- 200p
w takim razie wróci z powrotem do doniczki.. dziękuję za informacje 

Milena
Dzień dobry. Co dzieje się z moim kwiatkiem? Czemu te liście są jaśniejsze, owiedniete, a dziś zaczęły już usychac-- całe łodygi? Rośnie na słońcu bo jest spora i nie zaryzykowałam z przesadzaniem. Codziennie wieczorem ją mocno podlewam, stosuje nawóz do hortensji niebieskich i nawóz florovit. Na liściach nie widziałam robaczkow itp. Dziękuję za pomoc:)

-- 29 maja 2018, o 19:02 --

-- 29 maja 2018, o 19:02 --

Chore Hortensje
Witam.
W styczniu kupilam dom z kilkoma krzewami hortensji w ogrodzie. Podczas ogladania domu w poprzednie lato/jesien, wszystkie krzewy pieknie kwitly i nie wygladaly na chore. W tym roku jednak, cos niedobrego sie z nimi dzieje. Jedno z nich od poczatku wygladalo mizernie, liscie robily sie fioletowo-brazowe od razu po wypuszczeniu lisci jak ponizej:

Jednak wygladala ok, az do czasu. Ostatnio zauwazylam, ze liscie na pozostalych krzewach rowniez zmieniaja kolor na fioletowy:

Jak zaradzic na ten problem?
Dodam, ze mieszkam w Anglii (stad brak poslkich znakow w poscie, prosze wybaczyc, pisze z pracy uzywajac klawiatury bez polskich znakow), gdzie zimy sa lagodne, a lata nie az tak gorace jak w Polsce. Ostatnio bylo ok 25-27 stopni przez kilka tygodni, a moj ogrod jest nasloneczniony caly dzien, jednak wydaje mi sie, ze gdyby to byl problem, to krzewy nie urosly by tak duze, jak widac na zdjeciu ponizej( najbardziej chory krzew zaznaczylam na czerwono..)

Bardzo prosze o porady, przyznam, ze nigdy nie mialam doswiadczenia w pracy w ogrodku, zawsze mieszkalam w mieszkaniu, wiec kompletnie nie znam sie na roslinach, a nie chce zabic tych pieknych krzewow przez niewiedze..
a tak pieknie kwitly w poprzednim roku:

W kwestii poprawnej pisowni proszę zapoznać się z tym ogłoszeniem: viewtopic.php?p=6038829#p6038829 oraz do niego się zastosować/mod.
W styczniu kupilam dom z kilkoma krzewami hortensji w ogrodzie. Podczas ogladania domu w poprzednie lato/jesien, wszystkie krzewy pieknie kwitly i nie wygladaly na chore. W tym roku jednak, cos niedobrego sie z nimi dzieje. Jedno z nich od poczatku wygladalo mizernie, liscie robily sie fioletowo-brazowe od razu po wypuszczeniu lisci jak ponizej:

Jednak wygladala ok, az do czasu. Ostatnio zauwazylam, ze liscie na pozostalych krzewach rowniez zmieniaja kolor na fioletowy:

Jak zaradzic na ten problem?
Dodam, ze mieszkam w Anglii (stad brak poslkich znakow w poscie, prosze wybaczyc, pisze z pracy uzywajac klawiatury bez polskich znakow), gdzie zimy sa lagodne, a lata nie az tak gorace jak w Polsce. Ostatnio bylo ok 25-27 stopni przez kilka tygodni, a moj ogrod jest nasloneczniony caly dzien, jednak wydaje mi sie, ze gdyby to byl problem, to krzewy nie urosly by tak duze, jak widac na zdjeciu ponizej( najbardziej chory krzew zaznaczylam na czerwono..)

Bardzo prosze o porady, przyznam, ze nigdy nie mialam doswiadczenia w pracy w ogrodku, zawsze mieszkalam w mieszkaniu, wiec kompletnie nie znam sie na roslinach, a nie chce zabic tych pieknych krzewow przez niewiedze..
a tak pieknie kwitly w poprzednim roku:

W kwestii poprawnej pisowni proszę zapoznać się z tym ogłoszeniem: viewtopic.php?p=6038829#p6038829 oraz do niego się zastosować/mod.
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chore Hortensje
Mi trochę to wygląda na przypalenie od nawozu. Spróbuj je na początek dobrze podlewać.
Re: Chore Hortensje
Dziękuję za odpowiedź, postaram się to zrobić! 
Możliwe jednak, że jest to nawóz z poprzedniego roku? W tym roku podlewaliśmy krzewy tylko wodą, bez nawozu. Wydaje mi się, że nawóz z tamtego roku zostałby wypłukany już przez deszcze..

Możliwe jednak, że jest to nawóz z poprzedniego roku? W tym roku podlewaliśmy krzewy tylko wodą, bez nawozu. Wydaje mi się, że nawóz z tamtego roku zostałby wypłukany już przez deszcze..