Ogród w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w kuchni

Post »

Wiem że mąka 2000 bywa w sklepach z zdrową żywnością. Ja kupuję na rynku od Pana który przywozi tą mąkę z młyna w Szadku.
rzeczywiście chleb jest ciężki i może nie taki pyszny jak chlebki mieszane, ale jest bardzo zdrowy .
Może ja przez pomyłkę dosypałam mąki pszennej i dlatego tak się stało , nie mam pojęcia , przecież staram się trzymać zakwas w ciepełku. No cóż w sobotę jadę po zakwas :;230
pozdrawiam Elżbieta.
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Jak na razie upiekłam 7 placków, 1 zapiekankę, grzanki i kurczaki. Do chleba mi jeszcze daleko. Czekam jak kaloryfery będą grzały, no bo boję się że drożdże i ciasto mi nie urośnie. ;:223

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu, mam nadzieję że już na nowo pieczesz chleby na zakwasie. Na razie mam wielki wór mąki chlebowej pszennej, ale muszę znaleźć jakiś młyn i zwiększyć różnorodność pieczywa domowego :D

Renatko, grzeją już pewnie kaloryfery to i pora na wypieki drożdżowe :D

Ostatnio panowała u mnie taka najzwyklejsza kuchnia codzienna. Aż tu nagle przy plewieniu wypatrzyłam wiesiołek dwuletni. Cóż, skusiłam się i kilka dorodnych, a młodych okazów udało się wyrwać. Kwiaty jadłam już latem- bardzo przyjemne, można dawać do sałatek. Teraz zaś pora na korzeń.
Obrazek

Po obraniu, korzenie ugotowałam w lekko osolonej wodzie (wrzucałam na wrzątek).
Obrazek

Potem tylko dodatek zrumienionej na maśle tartej bułki i danie gotowe. Korzeń jest bardzo dobry, w literaturze porównywany do pasternaku lub skorzonery. Ponieważ nigdy ich nie próbowałam, nie wiem czy to dobre porównanie. Może kiedyś, jedząc wężymord stwierdzę, że smakuje jak wiesiołek :lol:
Obrazek

Myślę że korzeń wiesiołka trafi na moją listę dobrych roślin jadalnych, dziko rosnących. Wieszczę mu przyszłość w sałatkach, zupach jarzynowych.

Jedli Indianie, jadła XVII wieczna Europa, jem i ja!
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

:wit , Jaki super wątek! To coś dla mnie ;:138 , nie przejrzałam jeszcze całego, ale szalenie lubię takie eksperymenty. W tym roku jadłam już ze swojej działki podagrycznik i komosę. Też mam książkę p. Łuczaja :wink: .I mam chrapkę na wiesiołka, tylko nie jestem pewna - jaki to dwuletni?
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Pysznie wygląda :lol:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marysiu! Bardzo się cieszę, że trafiłaś do mnie, będę czekać na Twoje uwagi i opinie o roślinach użytkowych. Świetnie że eksperymentujesz, chętnie poznam Twoje przepisy.
Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis) to gatunek pospolity na terenie całego kraju, lubi miejsca słoneczne, z suchą glebą - nawet tereny ruderalne. W czasie kwitnienia latem, osiąga znaczne rozmiary, łodygi mogą wznosić się na ponad metrową wysokość. Nie wiem czy uda mi się odszukać jakieś zdjęcie moich wiesiołków z czasu kwitnienia.

Marzanko, dziwny ma kolor po ugotowaniu, lekko różowy, lekko beżowy - wyglądał po rozkrojeniu jak mięso drobiowe z rosołu :lol:
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ważne i tak smacznie wygląda ,mnie przypomina szparagi :lol: dziwne skojarzenie :shock:
x_o-a

Post »

O daniach z podagrycznika pisałyśmy tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1483908
ja skorzystałam z tej survivalowej strony - dla mnie bomba ;:137 , robiłam kilka razy, polecam
a komosę - jak szpinak : na rozgrzeną oliwę, z czosnkiem...
A w moim ogrodzie mam takiego wiesiołka, czy to takiego jadłaś?
http://img99.imageshack.us/img99/6701/wiesi.png
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Naczytałam się napatrzyłam się na te Wasze wspaniałe chleby. że chętnie spróbuję upiec, tylko skąd mam wziąć zakwas. Pomóżcie ;:180
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzanko, dobre skojarzenie! Tak przygotowany wiesiołek nazywa się właśnie " a la szparagi" :D

Marysiu, a czy zapach podagrycznika nie przeszkadza? Bo dla mnie jest specyficzny. Z zielenin z czosnkiem na oliwie, to próbowałam tylko pokrzywę na wiosnę -pyszna. Wiesiołek ze zdjęcia wygląda na w. czworokątny, nie ma go w bazie roślin użytecznych z jakiej korzystam :) .

Beatko, są dwa wyjścia: popytać wśród znajomych w okolicy, kto ma zakwas gotowy i udostępni porcję. Albo wyjście drugie: zrobić zakwas - do tego potrzeba żytnią mąkę, wodę i 5 dni. Ja robiłam sama zakwas, bardzo łatwo poszło, mąkę kupiłam żurkową w hipermarkecie. Robiłam tak (tu cytuję własny wpis, żebyś nie musiała szukać po wątku):

"100g mąki żytniej i 100g letniej wody dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce (25-30stopni) (ja przykryłam ściereczką żeby mógł oddychać i nie zabrudził się). Teraz ta masa łapie z powietrza dzikie drożdże. Po ok 12 godzinach pomieszać, a po kolejnych 12 nakarmić 50g mąki żytniej i 50g wody. Następnego dnia o tej samej porze pomieszać a potem nakarmić. I tak 5 dni. Gotowe".
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x_o-a

Post »

Zapach podagrycznika jest trochę selerowaty - bo to chyba ta sama rodzina, a ja uwielbiam seler, szczególnie naciowy z tuńczykiem w sałatce, czy ten zwykły jako surówka do obiadu, niam...
Tak mi się wydawało, że to inny wiesiołek :roll:
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Pięknie dziękuję za przepis na zakwas. Zaraz lecę po mąkę . :wit
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu bo mnie też na zakwas bierze :lol: mąkę żurkową mam bo żurek własny kiszę ale taką grubo mieloną to może być ?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Anuś, wciąż mnie zadziwiają Twoje przepisy ;:63
Awatar użytkownika
asia-6003
200p
200p
Od: 10 maja 2009, o 10:56

Post »

O mamo moja jaki fajny wątek! Znaleziony przez przypadek! Ja też interesuję się daniami z pola i lasu. Co prawda na razie robiłam tylko zupę z pokrzywy i komosy i chipsy pokrzywowe :oops: no i sałatki z dodatkiem wszelkiego zielicha. Ale zbieram przepisy a tutaj jest ich sporo. Fajowo!
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”