Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Calathea -proszę o pomoc.

Post »

Czarodzieju, jesteś nieoceniony, siarczan magnezu... nigdy bym sama na to nie wpadła. Bardzo dziękuję ;:180 Przesadzać zamierzam w marcu i też pomyślałam o ziemi do azalii :wink:
sylvi
1000p
1000p

Post »

No to zrobione. Nawóz użyty tydzień temu, ale jakoś nie widzę poprawy i nie wiem jak często mogę go używać. Na opakowaniu niewiele jest napisane bo kupiłam siarczan magnezu do iglaków w - bagatela! 2-u kilogramowym opakowaniu, zatem mam go pod dostatkiem :;230 tylko nie wiem jak często... i czy resztę mogę zafundować innym roślinkom? Ostatnio poczęstowałam paprocie :lol: chyba nie narzekają :lol:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Siarczan magnezu zakwasza podłoże i wzbogaca w magnez dlatego spasował paprociom, efekty widać po ok 3 tygodniach na wzroście kolejnych liści. Co do częstotliwości zastosowania to co 6 podlewanie możesz dać ale tak z cztery razy tylko w roku. :wink:
sylvi
1000p
1000p

Post »

Siarczan magnezy zadziałał!!! :D Co prawda na razie widać to po kolorze liści - nabrały bardziej zielonego odcienia i wyglądają ładniej, ale nowych jeszcze nie widać :x Chyba jestem zbyt niecierpliwa i stąd mój poprzedni wpis :oops: :D
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Pojawiła się miła niespodzianka.
Cieszy szczególnie kiedy się myśli, że kwiatek dogorywa. Potraktowałem ją kiedyś mlekiem (podobnie jak w przypadku paproci) i myślałem, że jej zaszkodziło.
Teraz podałem siarczan magnezu.

Obrazek

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sylvi a podaj nazwę tej, którą pokazałaś na trzeciej fotce. Oj, muszę się za taką rozglądnąć bo jest prześliczna.
sylvi
1000p
1000p

Post »

:wit alicjo, wydaje mi się, że to Calathea roseopicta choć kupiłam ją jako "calathea - bez nazwy" :;230
romix mnie też zachwyciło działanie siarczanu magnezu, nieraz tak niewiele trzeba, tylko należy wiedzieć co robić :wink:
Awatar użytkownika
oShibby
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 lut 2012, o 18:28

Post »

3 najstarsze liście (tak mi się wydaje) robią się takie. Ktoś wie czy to może jakaś choroba? Dodam, że warunki, wilgotność, zraszanie itp. jestem pewien że są ok.

Obrazek
_______
oShibby
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

A co ze światłem? Może słońce je przypiekło?
Awatar użytkownika
oShibby
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 lut 2012, o 18:28

Post »

Nie ma mowy. Stoi jak stała, światła bezpośredniego w ogóle nie ma. Trochę doświadczenia z nimi mam, tak więc upatruję to w jakimś szkodniku lub tak jak się naczytałem czasem tak jest, że najstarsze liście żółkną i umierają powoli.
Co o tym sądzicie?
_______
oShibby
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ctenanthe oppenheimiana

Post »

Witam
Mam problem z tą rośliną, powierzchnia pod liśćmi pokryta jest jakimiś białymi grudkami które łatwo usunąć, wygląda to tak jak na zdjęciu. Czy to jakaś choroba ? jak temu zaradzić ? Obrazek

Przepraszam za słabe zdjęcie w razie problemów z określeniem, zrobię cyfrówką.
x-A-k
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2013, o 09:37

Re: Ctenanthe oppenheimiana

Post »

To przędziorek.
fascinata
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sie 2010, o 08:27

Post »

Witajcie.

Dostałam w spadku roślinkę - okazało się że to calathea. Trafiła do mnie w BARDZO złym stanie - liście były zupełnie zwiędnięte. Po przeprowadzonym śledztwie okazało się że stała na parapecie na południowym oknie. Ponadto gdy postanowiłam sprawdzić stan ziemi okazało się że jest totalnie przesiąknięta wodą.

Przesadziłam więc roślinkę do nowej ziemi i postawiłam w półcienistym miejscu. Calathea zaczęła powoli odżywać, ale martwi mnie ze obrzeża liści są jakby zwiędnięte, a sama roślina ma lekko wypłowiały kolor. Czy roślinkę da się jeszcze uratować?

Obrazek
Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc :wink:
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Re: Calathea i kroton

Post »

Dorzucam małą cegiełkę do Bazy Wiedzy - może się komuś przyda

CALATEA-Ostrzeszyn

W listopadzie trafiłem na Giełdę kwiatów w Łodzi - ;:oj -to nie do wiary ,to chyba sztuczne ;:oj -Pomacałem -prawdziwe ,kupiłem dwie .

Roseopicta Dottie

Obrazek Obrazek

Roseopicta Medalion

Obrazek Obrazek

Podzieliłem na kilka doniczek .Drogą prób i błędów ustaliłem że najlepiej rosną w podłożu -ziemia uniwersalna z marketu 20 l zmieszane z kostką kokogruntu
Zachwycony ,dokupiłem dwie

Makoyama i jej liść od spodu ,chyba ładniejszy

Obrazek Obrazek

Lancifolia

Obrazek Obrazek

Podlewam co 3-4 dni obficie ,aż woda pojawi się na podstawce .W Łodzi twarda woda,pojawiła się pleśń w doniczkach .Gdzieś wyczytałem -do wiadra z wodą wrzuć kawałek starego konaru ,od ponad pół roku moczy sie konar przez dwa miesiące i mam efekty :heja nie sprawdzałem pH ,ale mam efekty :tan Zraszam też obficie ,szczególnie rozetę liściową przy ziemi .Nie zauwazyłem przelania . Jak liście podejrzane ,podsychają , marnieją - LUPA oczywiście ,przędziorek ,uwielbia Calatee ;:124

Ładnie rosną :heja ,niech mam ,dokupiłem

Oppenheimiana -Ma smaczne liście -dorwał się kot . ;:124

Obrazek Obrazek

Dwie Rufibarby -jedna ma pomarszczone liście .

Obrazek Obrazek

Rosną u mnie

Ornata Sandersiana .

Obrazek

Oraz podobna - White Star -ma bardziej wydłużone liście i zdecydowanie więcej pasków które nie przebarwiają się na różowo .Wypuszcza rozety liściowe w całej doniczce ,a Ornata blisko kępy macierzystej

Obrazek

Na to nie ma lekarstwa ;:223 -szukam ,poluję ;:14 Są -jadę .

Rotundifolia

Obrazek Obrazek

Orbifolia

Obrazek Obrazek

Jak sie przyda w rozpoznaniu własnych :?: -mam jeszcze chyba 10 odmian :heja , to pokażę a jak nie to i tak zobaczycie ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Re: Calathea i kroton

Post »

Świetnie Olku że zdecydowałeś się pokazać swoje calatee, wiem że pięknie u Ciebie rosną.
Masz już sprawdzone , samemu wypracowane sposoby ich uprawy, tak więc twoje rady w tej kwestii są bardzo cenne ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”