Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Post »

Pogoda do bani!! 14 st, popaduje, ponuro i beznadziejnie. Tylko kocyk i książka :roll:

Lisko - trawnik można zasilić w każdej chwili. Z tym, że od sierpnia to już raczej nawozy jesienne (mało lub wcale azotu). Trzymam kciuki za krzewik :uszy

A ja odkryłam, że zamierzają mi zaowocować kolejne krzewy. Aloszenkin, cienizna taka, ruszył dopiero w czerwcu po ubiegłej zimie, z jakiegoś marnego zapasowego pąka i nie zdążył porządnie wyrosnąć, ale widzę, że ma jakieś małe kwiatostany ;:138 Kochany! No i zeszłoroczny Regent też coś tam próbuje :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawe moje patyczki fajnie wyglądają .Mam nadzieję ,że dobrze róniez przezimują tylko kiedy mozna je wysadzic do ziemi z tych pojemniczków Dominiko . Widzisz wysłałaś patyczki a teraz masz z niedouczonymi kłopot ;:224 tak to jest
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - wysadzać możesz już. Ja kilka ukorzenionych już wysadziłam. Możesz też poczekać aż się dobrze przekorzenią i wtedy. Teraz w sumie kiepska pogoda, to lepiej poczekaj. Aha - koniecznie najpierw przyzwyczaj je do słońca (najpierw rano i wieczorem, potem coraz dłużej, na koniec też w południe).

Jaki to kłopot Jadziu? :wink: ;:196
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dominikams pisze: A ja odkryłam, że zamierzają mi zaowocować kolejne krzewy. Aloszenkin, cienizna taka, ruszył dopiero w czerwcu po ubiegłej zimie, z jakiegoś marnego zapasowego pąka i nie zdążył porządnie wyrosnąć, ale widzę, że ma jakieś małe kwiatostany ;:138 Kochany! No i zeszłoroczny Regent też coś tam próbuje :wink:
;:138 Super !! Ja odkryłam, że chyba wszystkie żyją. Na razie tylko 2 jakieś suche... zobaczymy. Aloszenkina poproszę jedno gronko dla mnie :heja

Nie mieszaj Jadzi w głowie z tym słońcem, widział kto gdzieś jakieś słońce ?? Jeszcze dziewczyna do Hiszpanii pojedzie szukać słońca, żeby winorośle przyzwyczajać :;230 Też masz pomysły... No chyba żeby solarium im zafundować ;:224
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Dominiko, a ja się w deszczu po mojej glinie przeleciałam i melduję, że Arkadia ma piękne pąki, trzy moje nieznanej maści też wypuściły A ze starych otrzymanych od sąsiada, takich naprawdę grubaśnych pni, nic nie wyrasta. Pewnie za duże , za stare i się nie przyjęły? Sadziliśmy jesienią, bo sąsiad się pozbywał. Znaczy z dwóch najgrubszych, bo taki najcieńszy ze starych ma czerwone nabrzmiałe pąki. U mnie na polu wszystko z opóźnieniem, bo wiatr hula, żadnej osłony. Zostawić jeszcze te stare i czekać czy się pogodzić i wykopać?
Kodriankę mam jeszcze na balkonie, ale i tak szczęśliwa jestem że udało mi się nabyć. Była w Nomi.

Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobra, Jadziu - w takim razie zacznij od 2 minut w solarium :;230

Kasiu - super!!!! Będę ci kibicować :uszy Na stare poczekaj, bo one i w czerwcu mogą dopiero ruszyć. Rozumiem, że są mocno przycięte?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

dominikams pisze:Dobra, Jadziu - w takim razie zacznij od 2 minut w solarium :;230

Kasiu - super!!!! Będę ci kibicować :uszy Na stare poczekaj, bo one i w czerwcu mogą dopiero ruszyć. Rozumiem, że są mocno przycięte?
:;230

Kasiu :)
Chciałam powiedzieć dokładnie to co Dominika. Warto poczekać, ale potem pomyślałam, czy aby na pewno warto... skoro sąsiad wywalał???
Może lepiej od razu posadzić coś fajnego? Ja wzięłam 4 lata temu sztobry od znajomych, mówili smaczne, 3 gatunki. Ukorzeniłam chuchałam .... w tamtym roku zaowocowały. Wykopałam wszystkie 15 krzewów :?
A mogłam mieć już piękne 4-letnie krzewy, rodzące dobre owoce ;:108 ;:224 Teraz na ich miejscu sterczą badylki na które poczekam kolejne 3 lata ;:223
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja myślałam, że Kasia zna te krzewy i ich owoce, no i że jej odpowiadają :roll: Ale jeśli faktycznie nie, to też bym wywaliła :wink: Tym bardziej, że owocowanie w przyszłym roku może być minimalne, lub wcale go nie być :roll:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No to dobra wyślę je do Hiszpanii niech tam dojrzewaja :;230 a na razie pójdą pod wiatę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Dziewczynki, nie wiem jakie one. Po prostu żal nam było roślin. A sąsiad wyrzucał, bo on ma mało miejsca, w szeregowcu mieszka. To sąsiad rodziców. Twierdził że dobre, winko z niego produkował. Więc na pewno nie deserowe. W sumie nie przeszkadzają mi. Z chęcią poczekam. Aga mam już Kodriankę i Arkadię i jakiś mój różowy - nie za duże gronka ale bardzo mi smakują. Ukorzeniłam podsypując. I jeszcze jakiś nieznany. Jak się okaże że te duże ruszą i będą do niczego to zrobię z nich osłonę dla kompostownika. Są bardzo mocno przycięte - inaczej nie dało się ich ruszyć.

Dziękuję Wam za rady i za pokazanie tych deserowych bo to dla mnie odkrycie. Miłego wieczoru życzę.
Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Domiś, winogronko jakbym chciała kupić to jakie ma mieć stanowisko?
Bo nie wiem, czy będę miała gdzie upchać ;:223
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słoneczne, Aniu. Najlepiej, jeśli słońce cały dzień, a jeśli trochę jest cienia, to tylko wczesne odmiany.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ale smaczne dyskusje się tu toczą... :uszy
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Słoneczne..
A pergolka takiemu wystarczy?
Bo mnie straszą, że nie :?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu - tutaj zawsze smacznie, bo ogród jest w sużym stopniu użytkowy :wink:

Aniu - pergola 1,2 - 1,5 m szerokości (jak się uprzesz, to i 70 cm) wystarczy. Po prostu im szersza, tym większe plony. Kto tak straszy? Pewnie ci, co uprawę winorośli znają z ogrodów przydomowych - krzewy puszczane były na altany, płoty, drzewa owocowe i co tylko się dało. Silnie rosnące odmiany, nie cięte krzewy - nie dziw się, że ciężko takim osobom wyobrazić sobie winorośl przy pergoli :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”