Sezon 2010- czyli co i jak u nas kwitnie :)

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sezon 2010- czyli co i jak u nas kwitnie :)

Post »

Dzidziu dzięki... ;:196

Pestko
powtórzę za Zabeczką ...e-clematis dobra firma i wysyłają zaraz po wpłacie należności,dobrze zapakowane i egzemplarze też niczego sobie.
Myślę ,że Asao koło Presydenta to dobry duet ,Asao jest rózowo biały ,a do granatu pasuje super... :uszy
Obok mojego Presydenta rośnie nowo posadzony clematis z grupy Viticella -Venosa Violacea,a jeszcze obok czego już nie widać na zdjęciu ...też z Viticelli- Justa,także kącik będę miała w niebieskich odcieniach ...moich ulubionych :wink:
Kolejny powojnik ,który pokazał na razie jeden kwiat to Jerzy Popiełuszko...zmutował chyba ,bo półpełny jakiś... :D

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

PESTKA@ pisze:o e-clematis właśnie myśłałam.Dziekuje za informację.Co to za clematis z kwiatkami był? Moż ei ja się skuszę.
Zauroczył mnie 'Omoshiro'
i jego właśnie kupiłam :tan
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Powojnik ?Duchess of Edinburgh?. Tegoroczny zakup, pierwsze kwiaty
Obrazek Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

magda1975 pisze:u mnie zakwitła WARSZAWSKA NIKE
Obrazek Obrazek
Ja posadziłem "Warszawską Nike" 2 lata temu, i przez te 2 lata kwitła bardzo podobnie do tej na zdjeciu - takimi dośc drobnymi jak na ten typ powojnika kwiatami. Już miałem uznać, że "ten typ tak ma" , a tu w tym roku mnie zaskoczyła.. i pierwsze 2 kwiaty są zdecydowanie większe :). Tutaj dla porównania na tle liści rózy po której się wspina

Obrazek

A tak wygląda teraz moja altanka, z przodu "Matka Siedliska" i "Multiblue", z tyłu aktualnie w pełniej krasie "Vino", ale obok czekają przyczajone "Dr Ruppel", "Ville de Lyon", "Rouge Cardinal" i "Arabella"

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Lesioc ładnie sobie rozplanowałeś nasadzenia powojników i dobrałeś do koloru ,nie mówiąc o dorodności.... :shock: a podpory do nich są rewelacyjne... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

ŚLICZNIE.Domek wprost wymarzony na clematisy.
Mam pytanie,czy multiblu to tegoroczne nasadzenie???? Mam wrażenie ,ze mojemy w pełnym slońcu nie bardzo pasuje...ma 5 kwiatków,a tu widzę burze :shock:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

:shock: :shock: pięknie,Może widok zdjęć przekona mojego męża do kupna altanki ;:108
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Mojego nie przekonało.Może było by inaczej gdyby nie był wytwórcą plotów z metaloplastyki.
Oglądaliśmy ten domek w tamtym roku i okiem fachowca stwierdził że to(.....) i nie nadaje się na nasze wiatry poza tym(....)..i niestety nie przekonam go do zakupu,a tak bardzo mi się podoba ten domek :(
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Jak znam życie mojego też nie ;:14 ale spróbować warto :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daniel Deronda

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Multi Blue - początki :))

Obrazek

Jan Paweł II

Obrazek
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Mam skromnie 11 klematisów -zakwitła Arabella

Obrazek
oraz Juuli

Obrazek

Akurat oba w kolorze blue.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

I oba cudne :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

ago13 twoje klematisy są tak śliczne jak twoje zdjęcia ! A an-ki Arabella genialna ! nazwę zapamiętam bo kiedyś był czeski serial pod tym tytułem :D
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

PESTKA@ pisze:Mojego nie przekonało.Może było by inaczej gdyby nie był wytwórcą plotów z metaloplastyki.
Oglądaliśmy ten domek w tamtym roku i okiem fachowca stwierdził że to(.....) i nie nadaje się na nasze wiatry poza tym(....)..i niestety nie przekonam go do zakupu,a tak bardzo mi się podoba ten domek :(
No tutaj muszę się stanowczo wtrącić. To jest już 3 altanka tego typu którą kupiłem. Pierwsze 2 to faktycznie były porażki i pierwszy lepszy wiatr wyginał wszelkie elementy metalowej konstrukcji. Dlatego trzecią altankę wybraliśmy bardzo starannie.

Podstawową koniecznością w tego typu konstrukcji jest otwór w dachu (najlepiej oczywiście z osobnym małym daszkiem aby nie kapało na srodek stołu) - to absolutny mus. Bez tego otworu dach altany staje sie tak duża powierzchnią nośną o profilu skrzydła, że żadna tania konstrukcja nie utrzyma powstajacych przy silnym wietrze sił. Otwór w dachu wyrównuje ciśnienia pod i nad dachem i wskutek tego powierzchnia nośną staje się wyłacznie ten mały daszek nad otworem, a nie cały dach. To niestety nieczęsto spotykany element w takich konstrukcjach - ale bez tego, faktycznie nie warto kupować.

Pod drugie konstukcja ta posida dodatkowe wzmocnienia. Poza 4 elementami napinającymi dach lecącymi od 4 bocznych krawędzi altany do czubka dachu, posiada 4 dodatkowe pałąki lecące od czubka dachu do środków bocznych ścian altany - to wyjatkowo dobrze stabilizuje i usztywnia konstrukcję.

Po trzecie, całość jest wykonana ze sztywnych! stalowych profili kwadratowych, wszędzie łaczonych podwójnymi śrubami do elementów wzamcniajacych kluczowe punkty konstrukcji - brzegi, narożniki, środki ścian.

Te 3 elementy sprawiły, że nie boję się zostawiać tej altany nawet przy najsilniejszych wiatrach. Konstrukcja stoi już 3 rok, i jak na razie żaden podmuch wiatru nie dał jej rady - a przeżyła juz kilka naprawdę sporych burz , 2 gradobicia... a ostatnio nawet zalanie. Raz to nawet wywiało spod niej i roztrzaskało o mur sąsiedniego budynku komplet mebli ogrodowych - a altana stała nie tknięta. Jest oczywiście dobrze posadowiona przez przyczepienir do 4 kawałków betonu zakopanych w ziemi, które stanowią swoisty fundament konstukcji.

Niestety trafiły się również słabe punkty tej konstukcji - mianowicie bardzo ładne orginalna powłoka lakiernicza (malowanie proszkowe) nie przetrwała próby czasu i już po roku pojawiły się rdzawe wypryski. Pomalowaliśmy szybko całość hammeritem i jak na razie sytuacja wygląda na opanowaną.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”