Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zetnij tak jak zaznaczyłem, zrób zdjęcie miejsca cięcia czyli jakby spód pióropusza, oberwij resztę liści z pnia i zrób zdjęcie pnia.

Obrazek
Witek84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sty 2009, o 20:32

Post »

Witam!
Chciałbym zasięgnąć Waszej porady odnośnie juki. Problem polega na niszczeniu liści. Objawia się on pojawieniem plamy, która codziennie się powiększa. Nie wygląda to na zwykłe żółknięcie. Wiem, że donica jest za mała, jednak chciałbym wykluczyć pozostałe przyczyny. Na ostatniej fotce zaznaczone są inne odbarwienia mogące mieć z tym związek. Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)
x-C-j
---

Post »

Stawiam na przerost bryły korzeniowej i początkowe stadium suchej zgnilizny liści, która często pojawia się przy nazwałbym to duszeniu się korzeni, po przesadzeniu w nową doniczkę i prawidłową dla juk ziemię, oczywiście z drenażem na dnie doniczki, przycięciu tych liści ze zmianami powinno być wszystko ok. :wink:
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki waszej pomocy moją juka uratowana.
Oto efekt:
Obrazek
x-C-j
---

Post »

To cieszę się bardzo. :wink:
maciek_maku
100p
100p
Od: 24 sie 2009, o 16:05

Dorosła Juka-problem

Post »

Witam.Mam w domu 2 dorosłe juki i od kilki dni mam z nimi mały problem.Otóż zauważyłem na niektórych liściach przebarwienia i doszedłem do wniosku że jest to niedobór magnezu.Posypałem trochę dolomitem,dodałem ziemi i nieco podlałem Florovitem(oczywiście po rozcieńczeniu).Po kilku dni zauważyłem że owszem możliwe że przebarwienia jakby się trochę zmniejszały(albo mi sie wydaje) ale niektóre liście zaczeły się zwijać jak rulon(podobny problem mam jak ukorzeniam nowe odrosty) Pomocy!!!!

Oto zdjęcia

http://img41.imageshack.us/gal.php?g=sdc12860.jpg
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Czy nie była czasem wystawiona na słońce?
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

zobacz czy nie masz tarcznikow, takie objawy miałam na mojej zanim nastąpił całkowity wysyp
maciek_maku
100p
100p

Post »

Właśnie te objawy mam od momentu jak dość obicie podlałem rozcieńczonym roztworem z nawozem(5 ml na 2 litry wody)-Florovitem i dodałem dolomitu i dosypałem z wierzchu ziemi.Myślę o całkowitym przesadzeniu i wymianie gleby na nową.Jeśli wystąpią tarczniki na korzeniu to co mam w takim wypadku zrobić??Może po prostu niektóre korzenie zaczęły gnić??
maciek_maku
100p
100p

Post »

Chciałbym jeszcze dodać że juka stoi w półcieniu.Może po prostu ją przelałem??
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2009, o 17:37

Post »

witam ostatnio na mojej Juce zaczęły liście usychać. Zdjęcia:

, co się dzieje ? jakoś w tym roku nie chciała mi rosnąc.... Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

maciek_maku pisze:Chciałbym jeszcze dodać że juka stoi w półcieniu.Może po prostu ją przelałem??
tu może być pies pogrzebany przesadz jak najszybciej ja mam 4 yuki i one nienawidzą półcienia i za dużo wody powodzenia
maciek_maku
100p
100p

Post »

Właśnie słyszałem że juka jak stoi w pełnym słońcu to robią się plamy na niej.Moja mama dała ją kiedyś na słońce i zaczęły się robić plamy na liściach.
x-C-j
---

Post »

Za dużo wody lub za często podlewasz, one nie schną typowo to sucha zgnilizna liści. :wink:
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2009, o 17:37

Post »

dzięki :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”