Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
Witam!
Chciałbym zasięgnąć Waszej porady odnośnie juki. Problem polega na niszczeniu liści. Objawia się on pojawieniem plamy, która codziennie się powiększa. Nie wygląda to na zwykłe żółknięcie. Wiem, że donica jest za mała, jednak chciałbym wykluczyć pozostałe przyczyny. Na ostatniej fotce zaznaczone są inne odbarwienia mogące mieć z tym związek. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Chciałbym zasięgnąć Waszej porady odnośnie juki. Problem polega na niszczeniu liści. Objawia się on pojawieniem plamy, która codziennie się powiększa. Nie wygląda to na zwykłe żółknięcie. Wiem, że donica jest za mała, jednak chciałbym wykluczyć pozostałe przyczyny. Na ostatniej fotce zaznaczone są inne odbarwienia mogące mieć z tym związek. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Stawiam na przerost bryły korzeniowej i początkowe stadium suchej zgnilizny liści, która często pojawia się przy nazwałbym to duszeniu się korzeni, po przesadzeniu w nową doniczkę i prawidłową dla juk ziemię, oczywiście z drenażem na dnie doniczki, przycięciu tych liści ze zmianami powinno być wszystko ok. 

- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 100p
- Od: 24 sie 2009, o 16:05
Dorosła Juka-problem
Witam.Mam w domu 2 dorosłe juki i od kilki dni mam z nimi mały problem.Otóż zauważyłem na niektórych liściach przebarwienia i doszedłem do wniosku że jest to niedobór magnezu.Posypałem trochę dolomitem,dodałem ziemi i nieco podlałem Florovitem(oczywiście po rozcieńczeniu).Po kilku dni zauważyłem że owszem możliwe że przebarwienia jakby się trochę zmniejszały(albo mi sie wydaje) ale niektóre liście zaczeły się zwijać jak rulon(podobny problem mam jak ukorzeniam nowe odrosty) Pomocy!!!!
Oto zdjęcia
http://img41.imageshack.us/gal.php?g=sdc12860.jpg
Oto zdjęcia
http://img41.imageshack.us/gal.php?g=sdc12860.jpg
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
-
- 100p
Właśnie te objawy mam od momentu jak dość obicie podlałem rozcieńczonym roztworem z nawozem(5 ml na 2 litry wody)-Florovitem i dodałem dolomitu i dosypałem z wierzchu ziemi.Myślę o całkowitym przesadzeniu i wymianie gleby na nową.Jeśli wystąpią tarczniki na korzeniu to co mam w takim wypadku zrobić??Może po prostu niektóre korzenie zaczęły gnić??
-
- 100p
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
-
- 100p