Rośliny z południowego parapetu
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny z południowego parapetu
Wszystko piękne, szczególnie skrętniczek. Cudnie obsypał się kwiatkami. 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Aniu fajną masz kolekcję , czy doszłaś do ładu z eupforbią, ile ich masz i jak długo
- agata06
- 1000p
- Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
ZAPRASZAM
maribat
dziękuję ...do moich ulubionych parapetowców doszły jeszcze storczyki, trzy mają pączki ...będą kwitły
Elu
skrętnik kwitnie ładnie już kilka tygodni
miałam też w różowym kolorze...atak wełnowców i po kwiatku 
Tacca zwariowałam na punkcie kaktusów i sukulentów dwa lata temu, tyle jestem już na forum. Zaczęło się od przeglądania sekcji Kaktusy
Zobaczyłam cudowne kwiaty i zachorowałam...na początku zamówiłam na Al kilka sztuk, w markecie też obojętnie nie przeszłam
ukryte w siatce, torebce przynosiłam na parapecik. Kilka sztuk mi wypadło zarażone wełnowcem , kilka umarzło na zimowisku miały za zimno. W odpowiednich warunkach przezimowane, na wiosnę obsypują się kwiatami...ile ich mam to nie wiem nie liczyłam, ale policzę. Eupforbią nic nie robiłam, na razie jest ok. Tylko urosła i się przekrzywiła
Agatko :P pęd kwiatowy powoli robi się coraz dłuższy...niedługo zakwitnie, jak przyniosłam do domu był jeden kwiatuszek w kolorze różowym...więc znam już na jaki kolor zakwitnie
Fuksja, teraz ma tylko kilka kwiatów

Przypadkiem spadł na podłogę, przestraszył się i wypuszcza pędy kwiatowe
czeka go przeprowadzka do nowej doniczki

Tego wilczomlecza przesadziłam do trzech doniczek, niech ma luźniej... ale wypuścił kilkanaście nowych zaszczepek, widocznie lubi ciasnotę
Zaszczepiłam koleusy, w przyszłym roku powędrują do ogrodu...obok prezent od dzieci na imieniny :P

Elu

Tacca zwariowałam na punkcie kaktusów i sukulentów dwa lata temu, tyle jestem już na forum. Zaczęło się od przeglądania sekcji Kaktusy

Agatko :P pęd kwiatowy powoli robi się coraz dłuższy...niedługo zakwitnie, jak przyniosłam do domu był jeden kwiatuszek w kolorze różowym...więc znam już na jaki kolor zakwitnie

Fuksja, teraz ma tylko kilka kwiatów

Przypadkiem spadł na podłogę, przestraszył się i wypuszcza pędy kwiatowe

Tego wilczomlecza przesadziłam do trzech doniczek, niech ma luźniej... ale wypuścił kilkanaście nowych zaszczepek, widocznie lubi ciasnotę

Zaszczepiłam koleusy, w przyszłym roku powędrują do ogrodu...obok prezent od dzieci na imieniny :P

Piękne kwiaty, fiołaski ślicznie kwitną, ale mi najbardziej podoba się Szeflera taka duża, no i kolekcja kujaków też fajna

O, Aniu, ten wilczomlecz to świetnie straszy tymi czerwonymi kolcami
To chyba już kilkuletnie okazy??

To chyba już kilkuletnie okazy??
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Casais
Szeflera jeszcze podrosła, zajmuje sporo miejsca...na wiosnę przytnę gałęzie, odmłodzi się i zagęści
Dodam że zaczęły grzać grzejniki nie gubi liści, nieraz gubiła większą połowę :P
maribat ile lat ma to nie wiem, kupiłam dorosły okaz ze względu na ciernie. Prawie wszystkie miały bordowy kolor, na cierniach są wypustki w formie harpuna. Na szczęście są nie groźne, można dotykać
Dzisiaj coś znalazłam na Euphorbia mammillaris fa. variegata, kwitnie po raz pierwszy zamiast odpoczywać
Strasznie malutki ten kwiatek, wielkość łebka od zapałki

Po raz pierwszy zaczęła kwitnąć Mammillaria :P

maribat ile lat ma to nie wiem, kupiłam dorosły okaz ze względu na ciernie. Prawie wszystkie miały bordowy kolor, na cierniach są wypustki w formie harpuna. Na szczęście są nie groźne, można dotykać

Dzisiaj coś znalazłam na Euphorbia mammillaris fa. variegata, kwitnie po raz pierwszy zamiast odpoczywać

Strasznie malutki ten kwiatek, wielkość łebka od zapałki

Po raz pierwszy zaczęła kwitnąć Mammillaria :P

-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja cały czas się zastanawiam co zrobić, by doprowadzić moje kaktusy do kwitnienia? Pięknie Ci kwitną.

Pieknie kwitną kłujaki - na Euphorbia mammillaris fa. variegata może pojawią się kolejne kwiaty?
Piękności-zdradz proszę tajemnicę co robisz ,że kłujaczki tak pięknie Ci zakwitły? 

Witajcie, to nie żadna tajemnica kaktusy muszą przejść okres spoczynku
Od października do kwietnia trzeba przenieść do suchego pomieszczenia plus 8-10 stopni.
Ograniczam podlewanie, mieszanka w której siedzą jest prawie sucha. W wilgotnym pomieszczeniu i z mokrą ziemią mogą zgnić.
W tym roku wszystkich nie wyniosę, mam za zimne pomieszczenie temperatura spada prawie do zera, w tamtą zimę kilka umarzło.
Pozostałe stawiłam blisko szyby i ograniczyłam podlewanie, podleję sporadycznie przez ten okres jakieś dwa razy...
Od strony grzejnika stoją inne rośliny pokojowe, te od strony okna maja chłodniej :P
Jeszcze jedna Euphorbia, przesadziłam do większej doniczki, przez całe lato podrosła i wygląda na bardzo zdrową :P
Jest bardzo uczulona na odrywanie bocznych przyrostów, po oderwaniu zaczęła się marszczyć...myślałam że już po niej

Od października do kwietnia trzeba przenieść do suchego pomieszczenia plus 8-10 stopni.
Ograniczam podlewanie, mieszanka w której siedzą jest prawie sucha. W wilgotnym pomieszczeniu i z mokrą ziemią mogą zgnić.
W tym roku wszystkich nie wyniosę, mam za zimne pomieszczenie temperatura spada prawie do zera, w tamtą zimę kilka umarzło.
Pozostałe stawiłam blisko szyby i ograniczyłam podlewanie, podleję sporadycznie przez ten okres jakieś dwa razy...
Od strony grzejnika stoją inne rośliny pokojowe, te od strony okna maja chłodniej :P
Jeszcze jedna Euphorbia, przesadziłam do większej doniczki, przez całe lato podrosła i wygląda na bardzo zdrową :P
Jest bardzo uczulona na odrywanie bocznych przyrostów, po oderwaniu zaczęła się marszczyć...myślałam że już po niej

Jak ja kocham te kolce 

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56

- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kaktusowe rewelacyjne pokazujesz, i epi mi się bardzo podoba i skrętniczek, fuksja oj długo bym tak mogła 

Już raz zachwycałam się nad tą Euphorbią, ale mogłabym tak bez końca. Nie można jej odmówić urody; za to bardzo szkoda, że nie lubi się dzielić
Jakaś lepsza arystokracja chyba 

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam