Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Co do nawożenia, ja polecam Biohumus - do zielonych.
Spalić się nim nie da bo to naturalny nawóz, a rośliny bardzo ładnie po nim rosną. Często podlewałem nawet nie rozcieńczonym.
Pomidory wysiewałem dopiero wczoraj: Malinowy warszawski i Vilma.
Spalić się nim nie da bo to naturalny nawóz, a rośliny bardzo ładnie po nim rosną. Często podlewałem nawet nie rozcieńczonym.
Pomidory wysiewałem dopiero wczoraj: Malinowy warszawski i Vilma.
Pozdrowienia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja nie polecam żadnego nawożenia siewek pomidorów, można dopiero zacząć nawożenie ( ale ja również nie polecam), po pikowaniu, jak dobrze się już ukorzenią sadzonki a ich kolor będzie bladozielony.
Ziemia uniwersalna i ziemia do kwiatów, w której siejemy i pikujemy pomidory jest przez producentów wzbogacana składnikami odżywczymi i zawarty pokarm w ziemi jest wystarczający dla prawidłowego wzrostu rośliny do czasu jej posadzenia na miejsce stałe.
Ziemia uniwersalna i ziemia do kwiatów, w której siejemy i pikujemy pomidory jest przez producentów wzbogacana składnikami odżywczymi i zawarty pokarm w ziemi jest wystarczający dla prawidłowego wzrostu rośliny do czasu jej posadzenia na miejsce stałe.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tadeuszu, w jakich temperaturach najlepiej trzymać siewki pomidorów i sadzonki aby nie wybiegły i nie były wiotkie 

-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
Tadeuszu - ja siewek też nigdy nie nawożę. Chodziło mi o już spikowane, ukorzenione rozsady. Tak samo jak Ty nie widzę potrzeby nawożenia siewek 

Pozdrowienia
-
Po wysianiu pomidorów, do chwili pikowania, pomidory powinny rosnąć w normalnych ,panujących w mieszkaniu temperaturach ( oczywiście nie za wysokich, raczej bliższa 20 stopni , a nie wyższej).suzana pisze:Tadeuszu, w jakich temperaturach najlepiej trzymać siewki pomidorów i sadzonki aby nie wybiegły i nie były wiotkie
Po około tygodniu od przepikowania ( po dobrym ukorzenieniu się sadzonek), w zależności od siły wzrostu( wyciąganiu się sadzonki), można temperaturę pomieszczenia, gdzie znajdują się sadzonki obniżać, nawet do 15-17 stopni., wtedy w niższych temperaturach sadzonki "mężnieją" , łodyga pomidora staje się grubsza , a liście ciemnozielone.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Dziękuję za szczegóły. 

- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Możesz wkleić zdjęcie ?mila1003 pisze:Siałam pomidory po raz pierwszy w ziemi typowej do siewu. Są do pikowania, ale zauważyłam że liścienie i liście właściwe robią się takie jasnozielone.
Pozdrowienia , kozula .
Wklejam zdjęcia, na tym zbliżeniu kolor jest nieco bardziej intensywny niż w rzeczywistości. Wcześniej był to po prostu kolor jasnozielony, teraz robi się żółty. Gdyby to dotyczyło samych liścieni to pomyślałbym że po prostu się starzeją, ale niektóre liście właściwe (na niektórych siewkach) też zaczynają się takie robić. Pewnie nie ma to znaczenia ale to numer 68 z listy

-
Te żółte ,podłużne listki, to liścienie, poprzedzają one wzrost liści właściwych i one zazwyczaj szybko żółkną i odpadają,tym nie ma co się przejmować.
Twoje pomidory są już duże potrzebują natychmiastowego( rozsadzenia do odrębnych doniczek, kubeczków) pikowania , rosną w zagęszczeniu i dlatego mają za mało światła i zaczynają konkurować między sobą o pokarm.
Twoje pomidory są już duże potrzebują natychmiastowego( rozsadzenia do odrębnych doniczek, kubeczków) pikowania , rosną w zagęszczeniu i dlatego mają za mało światła i zaczynają konkurować między sobą o pokarm.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Milu, coś mi się widzi, że te pomidorki wymagają szybkiego pikowania !!!!!
To trochę zpowolni ich wzrost i zmężnieją.
O, widzę, że Tadeusz jest tego samego zdania.
To trochę zpowolni ich wzrost i zmężnieją.
O, widzę, że Tadeusz jest tego samego zdania.
Pozdrawiam! Gienia.
Wiem o pikowaniu ale robię eksperyment -o ile technicznie dam rade. A mianowicie siew itp zgodnie z kalendarzem i niezgodnie. Ta partia jest zgodnie i pikowanie wypada jutro. Muszą przeżyć. W razie "w" jest druga, młodsza partia.
Żółknąć (a w zasadzie robić się jasnozielone - zdjęcie nie oddaje dobrze koloru) zaczynają mi też liście właściwe, może nie widać tego zbyt dobrze na zdjęciach. Robiło się to już wcześniej, kiedy rośliny były młodsze czyli mniejsze a więc miały wtedy więcej światła, jedzonka itp. Nie pamiętam, żeby w ubiegłych latach tak szybko mi liścienie się starzały, zazwyczaj utrzymywały się dłużej, ale w latach poprzednich nie miałam bladego pojęcia o pomidorach więc może nie zwracałam na to aż takiej uwagi. Zastanawiam się też nad temperaturą, wcześniej kiedy było ciepło, grzejnik był zakręcony, kiedy zrobiło się chłodniej - u mnie np. wczoraj rano -7, lekko im go odkręcałam na dzień, w nocy jest zakręcony.
Żółknąć (a w zasadzie robić się jasnozielone - zdjęcie nie oddaje dobrze koloru) zaczynają mi też liście właściwe, może nie widać tego zbyt dobrze na zdjęciach. Robiło się to już wcześniej, kiedy rośliny były młodsze czyli mniejsze a więc miały wtedy więcej światła, jedzonka itp. Nie pamiętam, żeby w ubiegłych latach tak szybko mi liścienie się starzały, zazwyczaj utrzymywały się dłużej, ale w latach poprzednich nie miałam bladego pojęcia o pomidorach więc może nie zwracałam na to aż takiej uwagi. Zastanawiam się też nad temperaturą, wcześniej kiedy było ciepło, grzejnik był zakręcony, kiedy zrobiło się chłodniej - u mnie np. wczoraj rano -7, lekko im go odkręcałam na dzień, w nocy jest zakręcony.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Magdo , porady już dostałaś , od siebie dodam tylko że nr. 68 będzie cały czas jaśniejszy od innych pomidorów . Ma długie międzywęźla i to jest jego wada . Za to owoce mają wzięcie , a czy Tobie będą smakować , sprawdzisz sama . W tym roku jest zdecydowanie za mało światła . Po kilku słonecznych dniach pomidory powinny osiągnąć właściwy kolor .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
Pomidorom już chyba trochę lepiej, dziś pikując zauważyłam, że odzyskały trochę koloru. Całą sobotę, niedzielę i dziś robiłam im wycieczkę objazdową po parapetach w celu poopalania się na słoneczku, które na szczęście zerka do nas częściej.
- aniusia24
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 gru 2009, o 18:13
czy możecie pokazać jak wyglądaja wasze małe pomidorki?
Ogród to moje drugie życie...
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata