I moje też
- elaipawel4
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: I moje też
Piękna! Bardzo ładnie wyglądają te kwiaty pomiędzy liśćmi
Moja to gigant, pęd ma wysoki na 50 cm, a psb wielkości mojej pięści. Ale kwiaty ma identyczne 
Sprawdzałaś dziś czy pachnie? Moja mimo dużego zachmurzenia rozsiewała swój zapach w całym pokoju

Sprawdzałaś dziś czy pachnie? Moja mimo dużego zachmurzenia rozsiewała swój zapach w całym pokoju

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Kamilko, może Twoja jest jedną z mamuś mojej, dziś wącham ją od rana, coś tam czuję jak nos wetknę w kwiat, ale nie jest to to, jak pachnie moje zygophetalum. Mam ją dopiero niecały rok, może kiedyś będzie jak Twoja.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Jaka ona piękna!!Kinguś możesz być z niej dumna 

Może bardziej jestem jej wdzięczna, że zakwitła i to takim kolorem, który lubię. Coś obraziły się na mnie moje phalenopsisy, kilka lat kwitły, a w tym roku nic.
Następna pewnie będzie gardenia, ma niewielkiego pączuszka, ona na pewno będzie pachniała, bo zrobiła to już w zeszłym roku.
Następna pewnie będzie gardenia, ma niewielkiego pączuszka, ona na pewno będzie pachniała, bo zrobiła to już w zeszłym roku.
- Baryczka
Kingo, nie wiem czy Twoja tak urośnie jak moja, możliwe, że moja to inna odmiana, tzw. większa- gigantea. Choć z drugiej strony każda kolejna psb jest większa od "matki". Moja kambria przed przeceną kosztowała prawie 80zł, a ja zdobyłam ją za 5zł (była)
Wieczorem wrzucę jej fotki do mojego wątku storczykowego. Niestety fotki wyszły mi takie sobie, Twoje są prześliczne
A Phal. może lekko zaniedbaj
Oszczędniej podlewaj (ja nie podlewam nawet do 3-4tyg., czasem spryskuję), nie używaj nawozu, zmień stanowisko na chłodniejsze, ciemniejsze.
Wieczorem wrzucę jej fotki do mojego wątku storczykowego. Niestety fotki wyszły mi takie sobie, Twoje są prześliczne

A Phal. może lekko zaniedbaj

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Kamilko, zaniedbuję je za karę już jakiś czas... i dzisiaj zlitowałam się nad dziadami i wymoczyłam je.
Może mają za ciepło, ale kiedyś takie warunki nie przeszkadzały im w kwitnieniu.
Przeżyję ich fochy.
Będę podglądać Twoja kambrię.
Może mają za ciepło, ale kiedyś takie warunki nie przeszkadzały im w kwitnieniu.
Przeżyję ich fochy.
Będę podglądać Twoja kambrię.
- Baryczka
Kingo, a właśnie wrzuciłam jej fotki u mnie 
W takim razie z Phal. trzeba czekać, wiem, że wymaga to cierpliwości. Możliwe, że z wiosenką przy otwieranych oknach lekko się przechłodzą i zakwitną!
Trzymam kciuki, byś doczekała się pięknych kwitnień

W takim razie z Phal. trzeba czekać, wiem, że wymaga to cierpliwości. Możliwe, że z wiosenką przy otwieranych oknach lekko się przechłodzą i zakwitną!
Trzymam kciuki, byś doczekała się pięknych kwitnień

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- pingu
- 1000p
- Od: 23 maja 2009, o 22:50

Piękna kolekcja. A cambria z ostatnich zdjęć jest cudowna. Gratuluję kwiatuszków.

Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
Witaj Kamilko , myślę ,że to jednak trochę inne kwiatuszki, ale to nic, najważniejsze, że kwitną.
- ogrodniczka01
- 1000p
- Od: 18 lip 2009, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Kingo
Cambria ma śliczne kwiaty

Cambria ma śliczne kwiaty

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lip 2009, o 14:46
Witaj Kingo
Masz cudne kwiatuszki a storczyki po prostu dech zapiera w piersiach. Widać iż masz ręke do kwiatów. Powiedz jak odratowujesz storczyki. Ja kupilam dwie sztuki przelane w Realu, oba z małymi pędami. Ale chyba sie aklimatyzuja jeszcze u mnie bo nic nie widzę alby pędy coś ruszyły ze wzrostem.
pozdrawiam i proszę o więcej zdjęć by oko nacieszyć
Masz cudne kwiatuszki a storczyki po prostu dech zapiera w piersiach. Widać iż masz ręke do kwiatów. Powiedz jak odratowujesz storczyki. Ja kupilam dwie sztuki przelane w Realu, oba z małymi pędami. Ale chyba sie aklimatyzuja jeszcze u mnie bo nic nie widzę alby pędy coś ruszyły ze wzrostem.
pozdrawiam i proszę o więcej zdjęć by oko nacieszyć
Paulino, storczyki w ogóle uczą wielkiej cierpliwości, a te do odratowania to super wielkiej. Od kiedy masz te zalane storczyki, czy oczyściłaś je ze zgniłych , czy suchych korzeni? Czy zmieniłaś im podłoże na właściwe. A wiesz jakie podłoże jest właściwe dla Twoich storczyków, co to są za storczyki? Czy już przebrnęłaś przez wątki storczykowe, tam wiele się nauczysz.
Zdjęcia wstawiam na bieżąco jak zjawiają się kwitnienia.
Zdjęcia wstawiam na bieżąco jak zjawiają się kwitnienia.
Witaj Kingo,
zachwyciły mnie Twoje kalanchoe, są po prostu przepiękne! Jak Ty to robisz? Ja bardzo lubię te rosliny, ale u mnie bardzo drobnieją im liście, mimo, że czasem podlewam je nawozem do kaktusów lub biohumusem, nie przelewam i stoją na południowym oknie. Jak o nie dbasz? Będę wdzięczna za podpowiedź.
Pozdrawiam,
Kasia
zachwyciły mnie Twoje kalanchoe, są po prostu przepiękne! Jak Ty to robisz? Ja bardzo lubię te rosliny, ale u mnie bardzo drobnieją im liście, mimo, że czasem podlewam je nawozem do kaktusów lub biohumusem, nie przelewam i stoją na południowym oknie. Jak o nie dbasz? Będę wdzięczna za podpowiedź.
Pozdrawiam,
Kasia
Kasiu! Kalanchoe to rośliny krótkiego dnia ,do zakwitnięcia potrzebuje 40 dni, gdzie światło ma przez 10 godzin, a ciemno przez 14., ponieważ mieszkają ze mną, a ja często długo palę światło, zakrywałam je szmatką. Oczywiście woda do podlewania miękkai po kwitnieniu trzeba obciąć roślinkę za 1 parą liści i umieścić w widnym miejscu na 1 miesiąc w temp.10 *Tyle ja wiem. Wiadomości na forum jest mnóstwo, poczytaj.
,
Baryczko, Kamilko mam wspaniałą wiadomość, moja cambria pachnie i to jak, biegam do niej co chwilę i napawam się. Podoba mi się podwójnie!!!

Baryczko, Kamilko mam wspaniałą wiadomość, moja cambria pachnie i to jak, biegam do niej co chwilę i napawam się. Podoba mi się podwójnie!!!