Moja domowa dżungla ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja domowa dżungla ;)

Post »

Ewo, śliczne masz rośliny:) Ostatnia hibiskus robi ogromne wrażenie, a hipperastrum mam podobne, niestety przekwitło zanim zrobiłam fotkę.

Piszesz u mnie, że źle się dzieje z Twoim oncidium, może zrób fotki i pokaż :) Jeśli psb są zdrowe, to wypuszczą kolejne przyrościki- moje właśnie tak zrobiły, jedne kiełki zgniły i pojawiły się nowe :) Twoje onciudium też ma szanse :) z ostatnich fotek widzę, że wygląda całkiem zdrowo!
Worek to dobry pomysł, ale musisz go codziennie zdejmować, bo pojawi się pleśń lub inne grzybki.
Może postaw doniczkę z onc. nad podstawkiem z mokrym keramzytem- moje tak stoi, podnosi to wilgotność i, chyba pomaga :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hipek i hibek rewelacyjnie kwitną.Wiosennie się zrobiło. ;:108
Kłujaczek kwitł pięknie. :D
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję wam wszystkim za wizytę i miłe słowa. Sama strasznie się ciesze że mi tak ładnie zakwitły.

Baryczko, jeśli mówisz ze oncydium wygląda dobrze znaczy ze chyba nie mówimy o tym samym... Oto zdjęcie żółtego. Jak go kupiłam był olbrzymi, w doniczce się nie mieścił, więc po kwitnieniu rozsadziłam. Jeden z nich mi nawet zakwitł, a poprzedniego lata zaczęły mi strasznie marnieć. Szkoda ze od razu nie doczytałam o tych keramzytach i torebkach :( Teraz stoi na keramzycie, zraszam, zakladam i zdejmuje torebki.. Ostatnio wypuścił psb ale zaschła. Zdaje się że to ostatni wysiłek był...
Obrazek
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, rzeczywiście wygląda to dość kiepsko.A czy po wyjęciu widać jakieś zaczątki korzonków? Jeśli nie to niestety myślę, że szkoda czasu na nie.
Wiesz, one wyglądają na mocno zasuszone, tak myślę, że gdyby zamoczyć te zielone w wodzie na ok. godzinkę i znów posadzić do kory z mchem? W sumie dlaczego, by nie spróbować?

Ale nie liczyła bym na zbyt wiele- nie wiem czy została w nich choć odrobinka życia i nawet jeśli by ruszyły, to czeka Cię walka o nie, a o kwiatach możesz zapomnieć na kilka lat. Czyli nie jest lepszym kupić sobie nowe, zdrowe oncidium i dbać o nie? Przecież doświadczenie jakie zdobyłaś na tych zdechlaczkach możesz wykorzystać :)
Przykro mi, że jednak nie umiałam pomóc:(

Pozdrawiam :)
Pozdrawiam! Kamila
e_w_u
500p
500p

Post »

Jednej rzeczy zrobić nie umiem - wyrzucić kwiatka który ma jakąś tam (nawet mocno marną) szansę ;) z tym doświadczeniem to bym nie szalała bo tak naprawdę to nie wiem co je wykończyło... Były podlewane częściej niż falki myślałam ze im dobrze :( A nowych storczyków na razie nie planuje. Może po prostu nie lubią mnie i tyle. Na razie próbuje przełamać się z fiołkami alpejskimi, bo po 2 morderstwach wiem już chyba wszystko czego robić nie powinnam i gdzie im się u mnie w miarę podoba. Na rzecz storczyków nawet hojka z okna wyleciała na szafę i teraz nie kwitną ani storczyki ani hoja... :| Dziękuję ci że zajrzałaś. Zaraz lecę moczyć, tylko nie wiem skąd ja mech wezmę .
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Hejka ;:7 ja przychodzę pochwalić hibiskusika, ślicznie zakwitł ;:138
Awatar użytkownika
elaipawel4
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 16:19

Post »

Szkoda tych storczyków :cry:
Ela
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
e_w_u
500p
500p

Post »

Tych i chyba następnego, tym razem już falka :(. Nie wiem co mu jest, tak ładnie wyglądał puszczał nawet nowy korzonek a tu nagle zwiotczałe listki... Czyżby mu się ostatnie wietrzenie nie spodobało? Przecież tak cieplutko było... A swoją droga, gdzieś o tym czytałam ale przyznaje się ze nie chce mi się szukać. Czerwieniejące listki u falków to oznaka......?

Wczoraj sobie przypomniałam ze w przechowalni cantedeskia jeszcze siedzi... wyciągnęłam, podlałam i dziś je przesadzę. macie może jakieś rady żeby ładnie kwitła bo co roku jakiegoś marnego kwiatka puści i na tym koniec...

Dziękuję wszystkim za wizytę. Cieszę się, Że hibiskus podoba się wam tak samo jak mi :)
Później wrzucę fotki działkowe :D

Jest i później. Mówiłam, że Wam pokażę ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

małe zakupy:)
Obrazek Obrazek Obrazek

oraz jedna z wielu kocich lokatorów :)
Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50

Post »

:wit
Masz super dżunglę w domu. ;:180 Pięknie kwitnące roślinki ;:138
I kicia jaka fajna. :)
Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Witaj Ewo :wit ,Twoje roślinki wszystkie piękne i zadbane.
Wiosna kolorowa w Twoim ogrodzie , wszystkie kolory krokusów ślicznie się komponują razem .
Roślinki nowo zakupione również ciekawe , więc lato w Twoim ogrodzie zapowiada się bardzo ukwiecone .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
e_w_u
500p
500p

Post »

Krokusy nawet nas zadziwiły. Oczywiście wszystkie sadzone w jakichś "ochraniaczach" bo nornice grasują mimo tak dużej ilości kotów na działkach... Ciekawostką jest że większość koszyków i pojemników w których były sadzone w tym roku została z ziemi "wypchnięta" niemal całkowicie, aż dziw, że nie zmarzły. To samo z różnymi cebulami i kłączami...

Ponawiam pytanie o storczyki. Czemu czerwienieją im listki?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Od: 27 paź 2009, o 14:01

Post »

Listki czerwienieją od dużej ilości słońca... a storczyki często mają "oklapnięte" liście, jak mają za sucho :)
e_w_u
500p
500p

Post »

to zachodnie okno, na za dużą ilość światła przy tej pogodzie to one raczej nie mogą narzekać, choć jestem już w stanie uwierzyć we wszystko, nijak nie współpracują... Ale jeszcze nigdy storczyki mi tak nie "klapały" jak ten.
Oto zdjęcia obu maruderów:
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p
Od: 9 mar 2010, o 14:05

Post »

Wydaje mi się, że to od zbyt wysokiej temperatury na oknie za szybą, ja tez tak miałam, listki zrobiły mi się jak takie cienkie szmatki. Ale nie wszystkie kwiatki tak jak u ciebie. Przestawiłam je w inne miejsce i pare listków odżyło, ale jeszcze ich nie podlewałam, czas na nie jutro :P Chyba, że to nie od słońca, to już znawcy niech się wypowiedzą, może też czegoś sie nowego dowiem :D ;:108
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, a jak z korzeniami? Oklapnięte liście świadczą o tym,że mają za mało wody, i albo jest przelany i zgniłe korzenie nie dostarczają wody do liści, albo jest przesuszony.
Najlepiej wyjmij z doniczki, suche, rozmazujące się korzenie usuń/wytnij przy zdrowej tkance, ranki zasyp sproszkowanym węglem drzewnym/aptecznym lub cynamonem. Pozwól im wyschnąć i posadź do wilgotniej, ale nie mokrej kory. Podlej po tygodniu.
Podlewaj, gdy korzenie będą srebrzysto zielone. By podnieść wilgotność postaw doniczkę nad podstawkiem z mokrym keramzytem/kamieniami, tak, by doniczka nie dotykała wody.

W razie co- pisz, zajrzę jeszcze do Ciebie :)

Mech jest dostępny w LeroyMerlin, sprasowany małą "płytkę", wystarczy "na zawsze" i kosztuje ok 14zł.
Pozdrawiam! Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”