Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Re: Zioła na działce - uprawiacie ?

Post »

Dziękuję Liliano za Twoje Zachęcające rady, nie mam w ogrodzie żadnych ziół, no może oprócz pietruszki, koperku i czosnku u teściówki w warzywniku, pomysł z donicami bardzo mi się podoba i z pewnością go zrealizuję, posiałam już : bazylię, majeranek, melisę, lawendę i rumianek, mięta czeka na kwiecień, a co do pozostałych to to poczytam bo tak za bardzo się nie znam, a ta nasturcja mnie bardzo zaciekawiła, muszę o niej poczytać, pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

A tu, obym nie była gołosłowna, moja szklarenaka
[URL=http://www.fotosik.pl][img]http:// ... .jpg[/img][/url]
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj wysiałam do doniczek w domu rozmaryn, estragon, miętę pieprzową, bazylię, a także owies dla baranka. Jak już będzie dostatecznie ciepło, to zioła wywiozę na działkę.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Kaaja szklarenka super :)
Zastanawiałam się czy by się na taką nie skusić, ale w tym roku to już za późno na szklarenkę, bo wszystko mi już wschodzi :).
A masz jakieś spostrzeżenia do niej? Wady, zalety?
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

Jak na moje potrzeby to w sam raz, wyhodować zioła właśnie, czy kwiatuszki, nie miałabym gdzie tego w domciu trzymać, jest stabilna, ma rozsuwany zameczek, dla wietrzenia, jestem bardzo zadowolona, tym bardziej ze kosztowała jakieś 40 zł, była jeszcze i większa,
ja dopiero zbieram swoje doświadczenia w wysiewaniu, do tej pory to tylko raz wyhodowałam poziomeczki, mam je w ogrodzie :wink:
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kaaja, a gdzie ja kupiłaś? Ja widziałam podobne, to były po 100 zł :(.
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chcialabym sie dowiedziec czy majeranek jest tylko jednoroczny ? majeranek -oregon (origannum majorana)to nie to samo ?! czy mozna kupic majeranek do zasiania czy tylko w doniczce? niestety tutaj gdzie mieszkam majeranek nie jest znany a suszonego mam dosc.
czy jest ktos z regionu Poznania i wie gdzie jest jakis dobry sklep ogrodniczy ???Dzięki z gory
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

U mnie na paczuszce od nasion majeranku (origanum majorana) pisze roślina jednoroczna(...) Nadaje się do całorocznej uprawy w doniczce na parapecie okiennym i właśnie kilka sadzonek niedawno wysianych rośnie mi w doniczce.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

A można kupić sadzonki majeranku? Ja nie widziałam takich ...
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

U nas tylko mozna kupic sadzonki (zobacz zdjecie) .Ps mieszkam we Francji
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gosiu-śliczna sadzoneczka! Francja to mi się tylko z Lawendą kojarzy :) Masz jakieś ładne zdjęcia tej ślicznej roślinki?
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie nie mam innych zdjęć, sadzonkę kupiłam dzisiaj :lol: co roku kupuje bo myślałam że majeranek to wieloletnia i ja źle pielęgnuje no i mi zdycha. A tu patrz majeranek to roślinka jednoroczna, cały czas mam wrażenie ze ta francuska ma inny smak niż ta polska. Musze zdobyć ziarenka...
Twój majeranek jest jedno czy wieloroczny?
Już będę siać bazylie , purpurowa, "duża zielona" , i "feuille de laitue" przykro mi nie wiem jak przetlumaczyć.
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

Majeranek ogrodowy- Origanum majorana L., syn. Majorana hortensis Moench - też inaczej majeran, majoran ogrodowy, kiełbaśnik, kołdunowe ziele. U nas jest rośliną jednoroczną, osiągającą wysokość około 30 cm. W klimacie cieplejszym, sprzyjającym zimowaniu roślin( a już zwłaszcza "u siebie"- obszar od Indii, przez Półwysep Arabski, Egipt, Libię i resztę obszaru śródziemnomorskiego), występuje jako roślina dwuletnia lub wieloletnia krzewinka, osiągająca wysokość do 1 m. Majeranek wyróżnia się dużą ilością form i ekotypów, a wśród form europejskich można wyróżnić dwie podstawowe, tzw. majeranek francuski :wit (liściowy) ? charakteryzujący się licznymi pędami i gęstym ulistnieniem, intensywnie zieloną barwą i długim okresem wegetacji ? oraz majeranek niemiecki (kwiatowy), o dużej ilości kwiatów, mniej licznych pędach i gęstym kutnerowatym owłosieniu, które nadaje roślinom barwę zielonkawoszarą.
W Egipcie uprawiany był jako ?latorośl Ozyrysa?. W Grecji i Rzymie używano go do wyplatania wieńców i nacierano nim włosy, a w Indiach był uważany za roślinę świętą. W okresie średniowiecza wierzono, że chroni on człowieka przed ukąszeniem skorpionów oraz stanowi antidotum na ich ukłucia. W Europie majeranek znamy od XI wieku, uprawiany był on najpierw w ogrodach benedyktynów i używany do wyrobu, oczywiście, słynnych likierów. ;:136
Ja idę na łatwiznę, kupuję sadzoneczki na zaprzyjaźnionym rynku. :D
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja też idę na łatwiznę i już zaczynam szukać sadzonek majeranku. Jeszcze niestety nie mam ...
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ale wiecie, z majerankiem to super prosta sprawa....wysiewacie gdziekolwiek, nawet ziemia nie przykrywa się i rośnie. Mi w zeszłym roku pięknie wyrósł i jeszcze pod koniec października z niego korzystałam :)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”