No to już całkiem niedługo zobaczymy śliczne kwiatuszki tego storczyka- czekam z niecierpliwością. Sama na botaniczne Phal. się nie odważę, ale podziwiać u innych lubię.
Na pewno będzie prześliczny... Bardzo mi się podobają equestrisy. Sadzonki ilocos alba mi ładnie rosną, ale różowy, normalny equestris jest słaby, bo przyszedł z małą ilością korzonków, a nie chce puścić nowych.
Nie mam pryskacza (mam tylko takie po płynie do okien, ale już się popsuły), ale trzymam go ciągle pod folią. Korzenie nie rosną, ale sztywnieją liścia. tak samo trzymam bellinę.
Dziś kolejne przedłużenia pędzików:
1. phal. stuariana ( zapowiedz drugiego kwitnienia rośliny i drugiego u mnie)
2. phal. Go 'Philadelphia' i malutkie zawiązki pączków z bliska
Beatko trzymam je tak jak pozostałe - skrzynka wisząca blisko okna.
justus27 dziękuję Skoro się podobają to proponuje mieć je w swojej kolekcji. Ja mam jeszcze phal. philipinensis ( też listki łaciate) ale na jego kwitnienie poczekam może rok może troche dłużej. W tej chwili aklimatyzuje się u mnie, bo kupiłam go na wystawie w Warszawie we wrześniu.
Cudne storczyki . Moje Phal. philadelphia też niedługo zakwitną, 1 ma już pąki. Puściły pędy w ten sam dzień, każdy jest na innym oknie i jednemu jakby się zatrzymał pęd. A stuartiany nie mam, ale mi się podobają.