Moje kochane doniczkowce cz.2 :))

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kochane doniczkowce :))

Post »

Asiu u Ciebie jest zawsze na czym oko zawiesić.
;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
piękne widoki u Ciebie. Jak zwykle. ;:138
A synuś jak gwiazda filmowa ;:138
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Jestem Moi Drodzy

Wczoraj późno wróciliśmy od teściów, więc nie miałam już mocy, żeby zajrzeć na forum.
Jeszcze Oskarek dał mi popalić i nie spał prawie do północy :roll:
Dzisiaj też nabroił, już czasem nie mam sił na niego, ale co zrobić, kocham mojego synusia mocno ale pewna dyscyplina musi być w domu, bo inaczej dzieci weszłyby nam na głowę ;)

Edytko, bardzo się cieszę, że podoba się Tobie mój przystojniak i mieszkanko, ja uwielbiam mieszkać wśród tych kwiatów, jest przytulnie, zielono i kolorowo, wiosna przez cały rok, szczególnie gdy kwitną jeszcze storczyki i fiołki ;)

Witaj Basiu w moim nowym wątku ;:7
Przepisy dam na końcu postu pod wstawionymi fotkami

Witaj evluk, miło, że znowu zajrzałaś :)
Dżungla to jeszcze nie jest, poczekajmy aż wszystko się jeszcze ładniej rozrośnie

Elu, cieszę się, że Ci się u mnie podoba :)
Ja jestem na ogół mięsożerna, ale ryby też uwielbiam, no i przede wszystkim mam dostęp do świeżo złowionych, więc samo zdrowie

Wioletko, moje okno w kuchni jest faktycznie długie ale oryginalny parapet był strasznie wąski, na szczęście wpadłam na pomysł, żeby go poszerzyć i mam zamocowane... panele podłogowe, troszkę przerobione, więc nie wyglądają tak źle
Dziękuję za pochwałę dla drzwi balkonowych, czego się nie robi, żeby mieć miejsce dla kolejnych doniczkowców :roll:

Anetko, fajnie, że uważasz, że nie widać tego przeładowania w roślinkach, bo mój M. już dawno je widzi, ale skoro on tez kupuje mi kwiaty, to chyba aż tak bardzo mu to nie przeszkadza ;)

Aniu(Andziax), cieszę się, że podoba Ci się moje skromne mieszkanko, dzięuję za pochwały odnośnie Oskarka.
Na dole podam przepis na rybki ;)

Karinko, cieszę sie, że podoba Ci się mój pomysł z drzwiami, jakoś trzeba sobie radzić, a co do kącika Kubusia Puchatka, to już taki został, mimo iż synek ma już swój pokoik.
Myślę, że Kubuś zniknie w przyszłym roku, podczas malowania ścian ;)

Pati, cieszę się, że wszystko Ci się u mnie podoba, przepis na dorsza na dole ;)

Alinko, witaj :wit
U mnie teraz jest z kolei mniejsze zagęszczenie, bo niektóre roślinki są w chłodnym pokoju na zimę, więc w przyszłym roku będę musiała jeszcze inaczej kombinować .
Ja już się nie przejmuję spojrzeniami rodziny.
Jeśli maja jakieś ale, to zawsze powtarzam, że mam prawo mieć swoje hobby, pasję, każdy przeważnie jakąś ma, a ten kto nie ma w życiu żadnych zainteresowań, ma puste życie...
Jak tylko zrobię fotkę to wstawię jeszcze jedną moją miłość, z którą jestem związana od dziecka, była jako pierwsza i gdy już pooglądam wszystkie swoje roślinki, przebywam z M. i synkiem, dla relaksu i odreagowania po całym minionym dniu z niej korzystam...
Ale potrzymam w niepewności co to jest, a niech Was ciekawość zżera ;)

Moniś, ciesz swoje oczęta ile chcesz, zapraszam kiedy tylko chcesz
Szkoda, ze Twoja córcia jest starsza, to w przyszłości przyjechałabym do Ciebie z tym przystojniakiem i może zakręciłby się koło niej ;)

Mirku, miło mi, że do mnie zajrzałeś, świetny nowy avatarek ;)

Aguś, fajnie, że widoki Ci się podobają.
A synuś to może nie gwiazda filmowa, ale dla mnie jest jednym z dwóch najprzystojniejszych facetów na świecie(oczywiście piszę też o M ;) )

Dobra, koniec zanudzania, nowa porcja... nowości

Żółte Kalanchoe dostałam dzisiaj od synka na przeprosiny za złe zachowanie, pojechali z M. i ponoć sam wybierał kolorek a takiego jeszcze nie mam więc tym bardziej się cieszę:
Obrazek

Fiołek chimerka, zawsze mi się marzył, niestety nie miałam okazji na niego trafić,
Dzisiaj był w kwiaciarni, kosztował 12zł, ale musiałam go mieć...

Obrazek

Masdevallia,kolejne spełnione chciejstwo, dzisiaj do mnie przyszła, ma kwitnąć na pomarańczowo:
Obrazek

Dendrobium wyżebrałam wczoraj od teściowej, dała mi prawie połowę swojego, pięknie kwitnie na pomarańczowo:
Obrazek

A tu mój biały Grudnik prawie w pełnym rozkwicie:
Obrazek

Różowy lada moment tez rozkwitnie:
Obrazek

I na koniec moje obecne rozkwity fiołkowe, został jeszcze jeden albo dwa z pączkami, reszta odpoczywa...
Obrazek

No więc zgodnie z obietnicą podaję przepisy na rybki

Dorsz w occie

- pół szklanki octu
- 3 szklanki wody
- niecałe 2 łyżki cukru(ja zawsze smakuję zalewę, więc wg. gustu) > zalewa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 cebula
- trochę soli

Tak sporządzoną zalewę zagotowuję do momentu wrzenia i zalewam nią rybę.
Średnio wychodzi taka porcja zalewy na pół kilo ryby, więc można sobie na większą ilość ryby zwięszyć też proporcje zalewy

Ryba po grecku:

- dorsz, mintaj (jeśli ktoś chce taniej, a mintaj jest też bardzo smaczny )

- marchew
- seler
- pietruszka
- sól
- pieprz
- troszkę vegety lub warzywka do smaku
- trochę natki pietruszki
- koncentrat pomidorowy

Warzywka trzemy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą ale nie za dużo i dusimy troszkę pod przykryciem.
Następnie dodajemy przyprawy, natkę, koncentrat, ew. doprawiamy jeszcze do smaku.
Tak przygotowane warzywka przekładamy na zmianę z rybą, przy czym na samym dnie dajemy warzywka i na wierzchu.
Najlepiej smakuje na drugi dzień po wyjęciu z lodówki, gdy już ryba i warzywa przejdą się nawzajem...
Warzywka oczywiście dajemy proporcjonalnie do ilości ryby, więc nie podawałam tutaj konkretnych ilości...

Życzę smacznego i dobranoc Wszystkim
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Asiu, piękne roślinki ;:138
Mnie najbardziej zauroczyły grudniki i fiołki :D
Teściowa jest hojna :wink:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dziękuję bardzo ;:196

Jeśli byłabyś chętna i nie masz takiego Dendrobium , to mogę dołożyć do grudniczków ;)

Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49

Post »

Asiu jak u Ciebie kwitnąco ;:138 Kalanchoe od synia super :D
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Asiu ale u Ciebie kolorowo i kwitnąco :shock:
Synuś piękne kalanchoe Ci sprezentował ;:138 Widać wie co mama lubi 8-)
Fiołeczki mają piękne kolorki kwiatów i grudniki jak ślicznie kwitną :shock:
Z niecierpliwością czekam na kwitnienie Masdevallia i Dendrobium ;:65
Dziękuję za przepis....zapisałam sobie i jak najdzie mnie na rybki to wiem gdzie mam szukać przepisu i wypróbuję go :wink:
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Asiu same cuda pokazujesz :) przepiękne te fiołaski :) grudnik oczom nie wierzę jaki gigant ! będe skomlała u Twoich drzwi o...listeczek fiołeczka i jak ci się rozrośnie to odrobinkę dendrobium... i możesz gonić mnie miotłą będe wracała i oglądała i wdychała do tych śliczności a kalancholia żółciutka cudowna :) :wit
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ tu kolorowo :!: Przez takie wątki jak Twój Asiu, to chyba moja rodzina zamknie mnie w wariatkowie, bo ciągle ich męczę tym, że za mało jeszcze mam zielonych-kwitnących w domku. Fiołeczki - do zjedzenia! Grudniki... i cała reszta ;:180 ;:180 Mam nadzieję, że już niedługo będę mogła się pochwalić swoimi domowymi, bo na razie nie mogę zebrać się do porobienia zdjęć tego co mam. Ale u Ciebie będę częstym gościem.
Tym czasem zdrówka i słoneczka...Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Asiu biały gudniczek jest przecudny....też go mam :D........ a nowe fiołki paskowane śliczniutkie. ;:138
Powiedz mi kochana na czym postawilaś tego białego gruniczka w tym koszyczku wiklinowym ...to okno z białą firanką....czy on wisi czy stoi.
:shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26

Post »

Asiu wspaniałe nowości! Synuś spostrzegawczy :shock: dobrze wie czego mamusi brakuje ;) Grudniki piękne!
Pozdrawiam
Aśka
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Piękne nowości. Grudniki bardzo ładnie kwitną. ;:138
Nowe żółciutkie kalanchoe suuupeeer jest ;:215 ;:215 ;:215
Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Asiu, śliczne nowości i fiołeczki i grudnik. :D
A czy to Twoje zaspokojone chciejstwo, no wiesz to na M to storczyk? Bo ja się nie znam :oops: ,
ale jeżeli kwitnie na pomarańczowo to musi byc piękne, bo to jest niecodzienny kolor u kwiatuszków. :roll:
I dziękuje za przepisiki. Na pewno skorzystam. ;:196
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko, dziękuję, nawet nie wyobrażasz sobie jaką synuś sprawił mi niespodziankę, no i M. też, że wpadł na pomysł, żeby kwiatka mi kupić :tan

Wiesiu, dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa :)
U mnie również dzisiaj ;:3 świeciło prawie cały dzień i mam nadzieję, ze cały weekend taki będzie.
Buziaki dla Krysi :)

Aniu(Andziax), synus tak wie, ale oczywiście z taty pomocą kupił kwiatuszka ;)
Na Masdevallię ja również czekam niecierpliwie, a Dendrobium zakwitnie dopiero na wiosnę ;)
A rybkę koniecznie wypróbuj, bo pyszna jest a przynajmniej coś innego a nie cały czas wędliny i mięso.

Celinko, koniecznie na pw.napisz mi co byś chciała to pomyślimy ;)

Andziu, witam Cię serdecznie w moim wątku :wit
Cieszę się, że podobają Ci się moje zielone jak i kwitnące, zapraszam, kiedy tylko zechcesz :)
Koniecznie załóż wątek z doniczkowcami, bo przypuszczam, ze same wspaniałości tam skrywasz ;)

Elizko
, cieszę się, że podobają Ci się moje kwitnące :)
Grudniczka mam postawionego na kwietniczku rogowym, takim do powieszenia na ścianie a ja zawiesiłam go na klamce od okna.
Dokładniej możesz to zobaczyć na str. 10 ;)

Asiu(Jardin), dzięuję za miłe słowa, o tak synus się postarał i jeszcze dostałam kolorek jakiego nie mam :heja
Grudniki bardzo dziękują :)

Pati, cieszę się, że grudniki i kalanchoe podobają się Tobie :)
Jeśli chcesz, to na wiosnę możemy pomyśleć o jakiejś paczuszce, bo teraz póki co, kwitną :)

Elu, Moje nowości bardzo dziękują za pochwałę :)
Moje spełnione chciejstwo, to Masdevallia i jest storczykiem a powinna zakwitnąć tak jak tutaj

Przepisiki polecam, bo są naprawdę wypróbowane.

Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj nie mam żadnych fotek kwiatków ale doszłam do wniosku, że czas pokazać Wam moją jeszcze jedną pasję, nie związaną z roślinkami ale trwającą już od prawie dwudziestu lat.
Jest to MUZYKA a dokładnie instrumenty na których gram.

Wiolonczela, którą kupiłam sobie w tym roku,czasem chodziłam do szkoły muzycznej ćwiczyć, dopóki swojej nie kupiłam.
Ogólnie gram na tym instrumencie już od pierwszej klasy szkoły podstawowej ;)

Obrazek

Pianino, które miałam w szkole muzycznej jako instrument dodatkowy, to jest akurat Babci jeszcze stare przedwojenne, ale po konserwacji i strojeniu gra świetnie ;)
Obrazek

Dobranoc Kochani, słodkich snów życzę ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”