Wisienka - mój kawałek ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jadzieńko, masz własnego floksika! To na ostatnim zdjęciu, to floks :D
Z tą łopatologią to nie przesadzaj :lol: Poza tym masz sukcesy! Ty zjadłaś już trzy własne pomidory , a ja np. żadnego. Moje wszystkie zielone :(

Ja też nie lubię czystej zielonej herbaty, ale za to rozsmakowałam się w zielonej herbacie z różnymi dodatkami :D

Myslę, ze wszyscy nawzajem się od siebie uczymy, bo każdy ma w jakimś zakresie doświadczenia bogatsze od innych. Nigdy nikt nie będzie w stanie sprawdzić w praktyce całej swojej wiedzy, choćby miał najbogatszą, dlatego tak cenna jest wymiana doswiadczeń :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ale pięknie się rozpisałaś Grażynko! :D Nic dodać, nic ująć ...

Dziewczyny - i to jest fajne na tym forum! wszyscy się uczymy, tylko każdy na innym poziomie :D

Hm... tak sobie pomyślałam, czy to czasem nie floks, ale wydawało mi się, że floksy rosną do 50-60cm a to ma ponad metr! Chyba będę musiała go przesadzić, bo rośnie sobie wśród "chaszczy" :shock: i trochę go szkoda ... Ale to chyba jesienią się robi? Po przekwitnięciu chyba go skrócić? Hm.. ale to chyba będę musiała mu wtedy jakąś kokardkę zawiązać :wink: bo nie wiem, czy go poznam potem wśród tych chwastów.

Trzy pomidory! To brzmi dumnie! :wink:

A to są moje nowe nabytki:

- różyczka (wygląda na miniaturową), która przyjechała do mnie z daleka i jest o tyle ciekawa, że ma kwiatki różowe i bladopomarańczowe. No i nie wiem, co potem z nią zrobić, bo wydaje się taka delikatna, że szkoda mi jej to tych spartańskich warunków na działce. A w domu nie wiem, czy przezimuje, bo za ciepło. Może potem na balkon ją dać?

środkowe - nie wiadomo. Pani, od której dostałam, nie ma zielonego pojęcia, jak się nazywają

ostatnia to gęsiówka macedońska

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No i proszę jak ten ogródek się rozrasta. Prześliczna różyczka Wisienko. Inne roślinki też pięknie wyglądają a kiedy się rozrosną będą zachwycać prostotą i kwieciem.
No i pierwszy sukces - aż trzy dojrzałe pomidory :!:
Czy floksik jest już wyłopatkowany do ogródka?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam po dłuższej urlopowej przerwie!

Grażynko! No faktycznie rozrastają się kwiaty, rozrastają! yupi!
A floksik jest na działce, ale w tej całkiem dzikiej części. Hm... ale faktycznie możnaby go wyłopatkować :wink: do tej bardziej ucywilizowanej części. Ale to chyba dopiero, jak przekwitnie?
Jestem zdumiona, że w takich warunkach tak długo kwitnie! Wytrzymała roślinka!
aha! nareszcie sprawdziłam, jak pachnie kwiat bielunia! Ależ się zdziwiłam! bo zapach bardzo przyjemny i bardzo! ciekawy ... Ponieważ długo mnie na działce nie było, zdążyły się zrobić na nim kulki z nasionami. Szkoda, że nie pomyślałam, żeby zrobić zdjęcie, bo też jest to bardzo ciekawe!
No nic - następnym razem :D

A teraz impresje słonecznikowe.
Sorki, że tak dużo, ale jak przyjechałam na działkę po dłuższej przerwie i zobaczyłam, że wszystkie mi zakwitły (i te większe i te mniejsze), to po prostu ze szczęścia zwariowałam!
Uwielbiam słoneczniki :D :D :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wszystko trochę za gęsto posadziłam, ale to przez brak doświadczenia :oops:

Kwitną jeszcze nagietki (bardzo wdzięczne kwiatki!) i nasturcje (choć nie liczyłam już na nie, bo rosną w niezbyt dobrym dla nich miejscu). Ależ kochane te roślinki (hm... jeśli można się tak wyrazić o roślinach... ale myślę, że na tym forum wszyscy mnie zrozumieją :D)! Naprawdę zrobiły mi ogromną przyjemność i radość !!!

Obrazek Obrazek

A to plony z mojego małego warzywniaczka ;:50

Obrazek Obrazek Obrazek

Pomidorki - mmmmmmm...... niebo w gębie! Nareszcie mogłam zrobić pyszną sałatkę!

Tylko nie wiem, czemu się na nich robią takie "okręgi" ? Za dużo deszczu czy za mało czegoś w glebie? No i ogórasy - smaczne są bardzo (ani trochę gorzkiego smaku :shock: ) tylko takie blade - może też coś im brakuje?
Hm... jak mi nie odpowiecie w moim wątku to będę musiała wstawić jeszcze te zdjęcia do diagnostyki, bo bardzo mnie to ciekawi, no i chciałabym skorygować moje błędy.

A tych lokatorów miałam już ostatnio pokazać, ale jakoś mi umknęło. Teraz gniazdo już puste i brakuje mi ich "wrzasków", które było słychać jak rodzice przylatywali z jedzonkiem :wink:

Obrazek

Ale fajnie mieć działkę! choć krzyże często dokuczają :wink: oj! często!
No i fajnie, że jest takie forum, gdzie można się dzielić radościami i smutkami z życia ogrodnika :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Niezwykle radosne czasy nastały Wisienko dla Ciebie z czego ogromnie i ja się cieszę i
powiem Ci nawet tak na uszko,że tych zbiorów to Ci troszkę zazdroszczę.
Pierwszy raz i takie dorodne warzywa,hohoho... :wink:

Niestety nic Ci nie podpowiem w tym względzie - nie znam się na takich problemach ale jak wiesz znajdą się tacy forumowicze ,którzy wiedzą o uprawie warzyw prawie wszystko.... :D

Pozdrawiam Cię serdecznie ogrodniczko :D :D :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wisienko - ależ pięknie w twoim ogródku - a to dopiero początek tworzenia. Teraz dopiero wiesz jaka to radość zajadać warzywa ze swojego ogródka, jak smakują.
Ogórki są blade, bo nie przenawożone - to ich zaleta, nie są gorzkie a to znaczy że były dobrze podlane i odmiana była dobra.. Plamy na pomidorach to pewno objaw choroby. Jak walczyć z chorobami pomidorów najwięcej dowiesz się u Erazma w jego wątku.
Słoneczniki są rzeczywiście urocze. Przed dojrzeniem będziesz musiała je zabezpieczyć, bo mogą się zabrać do nich sikorki. One też je uwielbiają.
Brawo Wisienko - za pasję ogrodniczą i pierwsze zbiory. :roll: :lol: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki dziewczyny! Radość dzielona z innymi jest podwójną radością !!! ;:4
Z pomidorkami pójdę w takim razie do Erazma :wink:
Grażynko, a powiedz mi kiedy i jak zabezpieczyć słoneczniki przed ptakami? Kilka oczywiście zostawię im - niech też mają ucztę! :wink:
aha! no i po czym poznać, że słoneczniki są już dojrzałe i można zrywać? :oops:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeśli masz w domu stare rajstopy to naciągnij je na słonecznikowe główki. Słonecznik jest dojrzały kiedy ze środka odpadną stopki kwiatowe i ukazujące się pod nimi nasiona będą czarne aż do samego środka. :lol: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wisienko - wprost nadziwić się nie mogę, że w tak krótkim czasie doczekałaś się tylu plonów
z ziemi, którą jeszcze niedawno pokazywałaś jako rozległą łąkę. Oj, wyobrażam sobie ile wysiłku
to kosztowało . :shock: Ale za to jaka satysfakcja ! ;:7

A wiesz, że według staropolskich wierzeń tam, gdzie gniazduje jaskółka, jest dobrobyt i szczęście ?

Pozdrawiam, życząc, by ptaszki wróciły w przyszłym roku do tego gniazdka :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Masz wspaniałych lokatorów ;:333 , zbiory piękne i najbardziej słoneczne kwiaty lata! Wszystko wygląda zdrowo i pieknie, a zatem odniosłaś sukces! :D Ciężka praca, ale i odpowiednie nastawienie (jestem tego pewna), przyniosły wspaniałe efekty, z których możesz być dumna ;:26
Cieszę się razem z Tobą :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
andre1960
50p
50p
Od: 13 sty 2007, o 23:53

Post »

Droga Wiśieńko,kiedyś już odwiedziłem Twój ogród.Zaczynałaś jak i ja od ugorów(z pięknymi widokami),ale oglądając Twoje fotki jestem zaskoczony ogromnym postępem prac.Co do nachyłka jest piękny,jest to jeszcze moja niespełniona(gdybym napisał miłość to bym przesadził)zachcianka.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie!

Dziękuję za miłe słowa! :D
Tyle, że jak przeszłam się po Waszych ogrodach, to znowu uświadomiłam sobie, jaki ogrom prac mnie czeka :cry: . Ale nic to! Koniec z chandrami (jak to rzekła Ewelina :wink: )
Jak powiadają Japończycy - każda najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku. Ja ten pierwszy krok zrobiłam. Pora na następne :lol:

Dzięki Grażynko za odpowiedź. Niestety zapomniałam ostatnio wziąć takowe rajstopy, tak że ptaki będą miały używanie. Może jednak zostawią trochę i dla mnie :wink:

Aniu! satysfakcję mam ogromną, radość też i moje kubki smakowe się cieszą, jak kosztują sałateczkę z pomidorów! Pycha!
Z tymi jaskółkami to fajnie! Też mam nadzieję, że w przyszłym roku wrócą :D

Andre! Myślę, że będzie można spełnić Twoją zachciankę! Witaj w klubie Okółkowych Fanów :lol:

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Pozdrawiam serdecznie
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Wisienka pisze:... każda najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Wspaniała sentecja, spróbuję zapamiętać ją na zawsze. Co do Twojego ogrodu, to tych kroków jest już więcej jak jeden.

Pozdrawiam
Mietek.
Awatar użytkownika
andre1960
50p
50p
Od: 13 sty 2007, o 23:53

Post »

WISIENKO moja jezeli moge tak napisac ,dziękuję za super chęci.Nie wiem jak Ci dziękować.jesteś osobą bardzo życzliwą.Pisząc do Ciebie o nachyłku nic sobie nie myślałem,tak luźno rzucone słowo że zachwycam się tym kwiatem.Nie przypuszczałem jakie mogą być konsekwencje mojego postu,ale musze stwierdzić że jestem zadowolony
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wisienko wszystkiego u Ciebie dostatek :P
Kwiatki , pomidorki, ogóreczki, nawet jaskółki :P
Podobało mi się ogromnie :P takie szczere i naturalne :P
SUPER
Moje linki