Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Kasencja

Re: Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane

Post »

NITKA pisze:Suzana, a będziesz może miała parę nasionek tego 'Pink King'a' i 'przecierowych' na zbyciu? :D Bo jeśli tak, to bardzo się uśmiechnę :wink: , a jeśli nie, to czy można je normalnie w sklepie kupić.?
Anita ja zebrałam trochę nasionek VP1, ale nie ręczę za ich jakość, bo pierwszy raz zbierałam :lol: , jak chcesz to nie ma sprawy :D.
Na All..ro też są, ale drogie. Za 10 szt. dawałam 19 zł.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Powiedzcie laikowi czy pomidor VP-1 Pink King nadaje się tylko do szklarni czy można też w gruncie?
Kasencja

Post »

monika pisze:Powiedzcie laikowi czy pomidor VP-1 Pink King nadaje się tylko do szklarni czy można też w gruncie?
Nadaje się też do gruntu :)
x-suzana
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Główne przeznaczenie to zimne tunele foliowe i powiem Wam, ze sprawuje się bardzo dobrze.Ktoś tu na forum pisał, że jak pomidor przeznaczony do gruntu to powinien tam być sadzony a nie to tunelu i na odwrót. U mnie potwierdziła się ta zasada.
W dodatku ta odmiana VP-1 jest wczesna, jeszcze nie miałam takiego pomidora który tak wcześnie by wiązał. Inne malinowe rosnące obok były o wiele póżniejsze.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny kochane jesteście, dziękuję ;:196

Elu, to ja się piszę na kilka nasionek przecierowych. :wink:

Kasiu, właśnie wymieniłam poglądy z Suzaną na pw i tak po prawdzie, to licho wie, co z tych F1 w przyszłym roku wyjdzie, ale z drugiej strony kusi mnie żeby spróbować, więc jeśli się zdecyduję, to się przypomnę. ;:224
Choć pewnie odżałuję te 19 zeta i kupię też te parę nasionek, co by mieć porównanie. :D
pozdrawiam, Anita
Kasencja

Post »

Nie ma sprawy :D .

Ja w przyszłym roku spróbuję tylko i wyłącznie kilka krzaczków z własnych nasion. Co będzie to będzie.

Kupować nie będę. Dobre w smaku są, ale w porównaniu z innymi, nie powaliły mnie na kolana. Jak dla mnie za mało wyraziste :wink: .

Za to Brandywine jest świetny i na 100% będzie go duuużo. Mam jeszcze kilka odmian, które już są na mojej liście na przyszły rok :D .
x-suzana
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chwaląc tutaj tego pomidora brałam pod uwagę wszystko co jest związane z jego uprawą, chodzi o to aby nie zarobić się przy pomidorach.Niektóre inne porosły olbrzymie, popękały przy szypułce, mają zgrubienia pośrodku rdzenia, a u tych tego nie było. Ten pomidor może poleżeć w lodówce,nie puszcza soku. Każdy posieje co uważa.
U mnie grono dotykało grona po 5-6 owoców w gronie, mnie to pasuje.Jak zapyliły się to i wiązały a nie tak jak w ubiegłym roku przy malinowym olbrzymie- 3 pomidory w gronie rosły, reszta stała.

Napisałam swoje doświadczenia co nie znaczy, ze wszyscy mają sadzić tylko tego pomidora.
Kasencja

Post »

Suzana, mam wrażenie, że odebrałaś to jako przytyk, a tymczasem ja absolutnie nie pisałam tego do Ciebie :roll: . Ja napisałam tylko i wyłącznie o swoich odczuciach względem niego. No każdy przecież ma swój smak i gust :D .
Kilka stron wstecz też pisałam o nim bardzo pozytywnie i nadal tak uważam. Wyraziłam tylko swoje zdanie o jego smaku względem innych odmian, które posiadam.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

suzana pisze:C. Ten pomidor może poleżeć w lodówce,nie puszcza soku. .
Pomidorów nie można przechowywać poniżej +8 oC,przy niższej temperaturze następują procesy gnilne i przez to mają taki drętwy smak.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny ja wam wszystkim bardzo dziękuję za to, że dzielicie się swoimi opiniami i spostrzeżeniami. Ja jestem na etapie ustalania swojej listy i chętnie będę próbowała różnych odmian, aby wybrać te, które moim zdaniem będą najlepsze. :wink:

Kasiu, możesz napisać coś więcej o " Brandywine " :D
pozdrawiam, Anita
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Chyba się pospieszyłam oferując Anito Tobie 131 na przeciery, były one porażone szarą pleśnią, zawiązały się tylko bardzo ładnie pierwsze grona, były olbrzymie a następne już tylko po kilka owoców, są to krzaki nie wysokie bo samokończące, nasiona zebrałam ale też nie chciałabym by były potem jakieś kłopoty w uprawie, decyzja należy oczywiście do Ciebie.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Elu, a szara pleśń, to choroba wirusowa, czy grzybowa? Ja się nie znam za bardzo. :oops: Jeśli to nie wirus, to nasiona można zebrać.. :roll:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Szara pleśń to choroba grzybowa. Zazwyczaj poraża owoce zielone, nasiona zbierzesz z owoców nie porażonych. :D
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Kasencja

Post »

NITKA pisze:Kasiu, możesz napisać coś więcej o " Brandywine " :D
Mogę napisać tyle, że kupując jego nasiona sugerowałam się opisem. Że to stara odmiana, jedna z najsmaczniejszych i że to smak dawnych pomidorów :wink: .
No i się nie zawiodłam. Do tej pory Bawole serca były moimi naj, naj. Ale Brandywine go wyparł . Owoce duże, ładne i dość plenny:

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

NITKA pisze:Elu, a szara pleśń, to choroba wirusowa, czy grzybowa? Ja się nie znam za bardzo. :oops: Jeśli to nie wirus, to nasiona można zebrać.. :roll:
U mnie szara pleśń zaatakowała kwiaty które w większości opadły,owoce były zdrowe i z nich zbierałam nasiona, w takim razie będą do podziału.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”