Sośnica japońska(Sciadopitys verticillata)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sośnica japońska(Sciadopitys verticillata)

Post »

Nie wymieniaj gleby. Kup duży worek torfu i kory, następnie wykop dziurę. Z wykopanej ziemi usuń kamienie i wymieszaj z zakupionym torfem i częścią kory (można też dodać żwir jeśli uważasz ziemię za zbyt gliniastą). Następnie wsyp mieszankę do dziury i wsadź roślinę. Resztę kory wysyp na powierzchni dookoła rośliny. Teren powinien być tak ukształtowany żeby nie stała tam woda, bo możesz utopić roślinę...
tomeczekkk3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2018, o 10:41

Post »

Witam
Sośnice mam w ogrodzie od 5 lat. Po wielu bojach o nią udało mi się ją uratować ;:138 . Moje rady do niej są takie:
- przy przesadzaniu wykopałem dziurę o wymiarach 1x1x1 m. Na dół dołu dałem dwa wiadra żwiru i przykryłem geowłókniną. Ziemie ( z pod starej sosny zwyczajnej) wymieszałem z torfem. Dodatkowo dałem mikoryzę .
- posadziłem w półcieniu i osłonięciu przed wiatrem,
- dwa razy do roku zasilam nawozem do iglaków, gdy widzę żółknięcie igieł.
- wysuszone i uschnięte igły z sośnicy zostawiam pod drzewkiem. Według mnie to naturalna ochrona przed grzybem.
- podlewam rzadko i zawsze wieczorem. Roślina nie lubi przelania.
- 2 dwa lata okrywałem. Teraz znosi zimę bez uszczerbku. Mrozy ?25 nie zrobiły jej krzywdy.
pozdrawiam
Tomek
Michal1988
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 mar 2019, o 13:53

Post »

Czy ktoś z Was wie może jaki system korzeniowy ma sośnica japońska? Warunki glebowe na mojej działce są dalekie od idealnych dlatego chciałbym jak kolega z postu powyżej wykopać dziurę którą uzupełnie dobrej jakości ziemią. Czy 1m x 1m x 1m wystarczy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”