Moje czasoumilacze :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje czasoumilacze :)

Post »

Stała się dziś tragedia. Moje epipremnum właśnie zaczęło rosnąć a ja przed chwilą w katastroficznym wypadku złamałam mu czubek wzrostu. Od co najmniej roku czekam, aż to epipremnym weźmie się za siebie od poprzedniego złamania i co? I teraz, kiedy wreszcie doszło do siebie znowu je złamałam... Po prostu mam ochotę wyyyyyyyyyyyyyyyyyyćććććććććć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

socurkurozumiem co czujesz...ale takie wypadki się zdarzają...czasem z wielkiej miłości "można i kotka na śmierć zagłaskać"...epipremium znowu odbije....

PS - obejrzałam tylko jedną stronę, ale mi się już u Ciebie podoba, same ciekawostki, idę studiować resztę....
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Karolinko strasznie mi przykro, że tak się stało :( ;:196 Na szczęście epipremnum znowu odbije i będzie dalej rosło. Pewnie to jednak trochę potrwa. Dobrze Cię rozumiem, że jesteś zła na samą siebie. Ja ostatnio przypadkowo złamałam stożek wzrostu u jednego z filków i też później cały dzień miałam do ;:64 Nawet M zauważył, że coś się stało, bo chodziłam, jak struta.
Akurat ten filodendron strasznie mi się podoba, a wyjątkowo wolno rośnie. ;:223
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam po prostu pecha do tego epi. Dostałam je od babci, babcia ma takie wielkie poprowadzone wokół takiej kokosowej podpory- marzę, że moje takie urośnie. Ale jak ma takie urosnąć, skoro ciągle je psuję ;:98
dzięki za pocieszenie, dziewczyny...
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Kochana przestaw najwyżej jak możesz gdzieś to epi.wtedy miejmy nadzieję, że już odpocznie ono i dojdzie do siebie i zacznie pięknie rosnąć i głowa do góry. Ja dziś połamałam jedyną łodygę z maluteńkiego eszka marmurka, który stracił ostatnio wszystkie liście:(.
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie tak myślę, że go powieszę tam, gdzie już go już ręka moja nie dosięgnie... a chciałam mu dobrze zrobić i go spsikać całego, to wyszło jak zwykle. Tak mi go żal :(
Jednoczę się z Tobą w bólu i trzymam kciuki za Twojego eszka i za jego nowe listki.
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

:wit
Wpadłam z rewizytą :D
Fajne masz roślinki, i bardzo oryginalne osłonki, ja też mam fiołki w kubeczkach i filiżankach :lol:
Bardzo podoba mi się różowe kalanche ;:108
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eva- pisze::wit
Wpadłam z rewizytą :D
Fajne masz roślinki, i bardzo oryginalne osłonki, ja też mam fiołki w kubeczkach i filiżankach :lol:
Bardzo podoba mi się różowe kalanche ;:108
Bardzo dziękuję :) Osłonek mam niewiele, bo zawsze zamiast kupić osłonkę, to przywlekę storczyka albo coś :oops:
Kalanchoe... no cóż... należy do tych roślin... którym się nie udało...
Sukulenty mnie nie lubią po prostu- co poradzę :;230

Zaczytuję się za to w lekturze n/t fiołków. Dziś zrobiłam turę po wszystkich moich fiołeczkach i podlałam nawozem do kwitnących w mniejszym stężeniu. A że przyszły paczuszki z nowymi sadzonkami przed pracą umieściłam jeszcze sadzoneczkę Blacky Bryant od Sary- Zeberki w kieliszku wypełnionym seramisem. Mam nadzieję, że przypadnie mu do gustu ten typ podłoża, choć ciągle biję się z myślami, czy go nie przesadzić... Może ktoś poradzi?
Natomiast zaraz wieczorem zasadzę fiołeczki, które przyszły od Gardenii, a gratisiki, za które baaardzo (nie)dziękuję, już w seramis zostały wetknięte.
I powiem wam, że po następnej wypłacie uderzam do Anjji jak w dym po więcej tego cuda. Mam wrażenie, że nawet wilczomlecz, któremu ostatnio podgnił system korzeniowy (od roku rósł tylko w samej wodzie... leniwa ja- nigdy nie znalazłam czasu na przesadzenie go- zresztą tak samo jak benjaminka, którego korzeń na metr był zawinięty w słoiku) w seramisie saczął się tak jakby "zabierać", a przecież rośnie w nim dokładnie od soboty...
Dla porównania jednak część zaszczepek epipremnum pictum zasadziłam kontrolnie w ziemi, a część w seramisie, i to w seramisie wygląda znacznie lepiej.
Jak już pisałam wcześniej testuję też na jednym ochotniku metodę na knota i też jak na razie jestem zadowolona :D on mam nadzieje także ;:224
Jak tylko znajdę chwilę czasu- wszystkim się pochwalę :tan :heja
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Super,że doszedł list bo się martwiłam :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Czeka Cię dużo pracy przy roślinkach. Ale już ładnie rosną i to cieszy.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To czekamy na efekty Twojej pracy ;:65
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Diffenbachia jest bardzo szczęśliwa odkąd zaczęłam zraszać benjaminki i ją przy okazji :
Obrazek
hoja carnosa, jedna z trzech, które mam (dopiero niedawno się ukorzeniły i jeszcze nie mają żadnych nowych przyrostów :()
Obrazek
I grudniczki... bez ani jednego pączka...
Obrazek
Czyli absolutna stagnacja...
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam, że monstera pozostaje obojętna na moje zabiegi ale chyba jednak pozytywnie odbiera zraszanie. A może to pałeczki nawozowe tak działają? W każdym razie coś sobie tam wypuszcza w licznej ilości:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A zygopetalum dołączyło so storczusiów na storczykowym parapacie:
Obrazek
Mam nadzieję, że kiedyś u mnie zakwitnie :)
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

nareszcie zdjęcia - bardzo ładne roślinki, jak widać super odwdzięczają Ci się za troskę...Ślicznie storczyś Ci kwitnie, widzę też dendrobium, a zygopetalum też kiedyś sobie sprawię, niech Ci zdrowo rośnie i kwitnie...
Mój grudnik bez pączków wylądował na poddaszu, tam jest naprawdę chłodno, być może to za późno na chłodzenie grudnika, ale mam nadzieję, że jeszcze zakwitnie :roll: może nasze grudniki zakwitną jak nazwa wskazuje w grudniu?
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
Ewelina B
500p
500p
Od: 10 lip 2011, o 14:07

Post »

Storczys taki jak kupiłam teściowej :d, cudo. Dużo nowości :D pokazałaś.
A co masz za pałeczki z nawozem? :wink: Przyznaj się gdzie kupujesz.
Jak kiedyś miałam takie jakby korki z małych kuleczek, że niby raz na 9 miesięcy się to wkłada w ziemię... Ale to badziew chyba nic się nie rozpuściło po ponad 6 miesiącach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”