Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Super zdjęcie Krzysiu! ciekawe jak kwitnie. Tymczasowo posadziłam go obok bzu. Może to nie najlepsza dla niego lokalizacja. Zdziwiło mnie to, że ma liście różnych kształtów na różnych łodygach. Może żeńskie i męskie łodygi wypuszcza. Kto go tam wie. Z innych plącz to przykopałam sobie gałązkę winobluszczu i jak zdążyłam zauważyć stare liście uschły a wypuszcza nowe. Chcę z niego zrobić żywopłot. Zastanawiam się jak gęsto posadzić i jak szybko rośnie i czy liście wszystkich odmian przebarwiają się na czerwono.

Jolu! to chyba jakieś chwilowe zniechęcenie. Mam taką nadzieję. Czekam kiedy ziemia przyschnie i nadal będę grzebać, albo mniej intensywniej, tak dla relaksu. Działka miała być taką odskocznią przed innymi problemami, które trzeba w końcu jakoś rozwiązać. Z innej zwierzyny to widziałam jeszcze dziś na działce wielkiego bażanta. Chyba przyszedł skubaniec na fasolkę. Nie zrobiłam zdjęcia, bo za szybko biegał.
Żeby mrówek się pozbyć to musiałabym chyba całą działkę zsypać jakimś preparatem. Są dosłownie wszędzie, ale to chyba tylko w tym roku tak jest.

Dziś znowu przybyło mi kamieni! nie zamieszczę zdjęć, bo nie miałam karty w aparacie i ze zdjęć nici. Poza tym to wykorzystam chyba jeden z wykopanych korzeni :) Po to człowiek wykopuje pniaki, żeby je później eksponować- ot co!!! :lol:
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Gosiu! Ładna ta akebia. Mam nadzieję, że Ci się utrzyma.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

madziarynka pisze:Po to człowiek wykopuje pniaki, żeby je później eksponować- ot co!!!
Wykopywania współczuję, mi pniako-korzenie same w łapki włażą - już gotowe... Leżą i proszą: Weź mnie... :wink:
magdala

Post »

Madziarynko :D pokaż jeszcze jakieś zdjęcia wokół altanki -bardzo podoba mi się ten kącik :D
A Puszek baaardzo dostojny -a właśnie -jakie są ostatnie wieści o pumo-podobnym kocie?

gohna pisze:Chyba mnie zaraziłyście tym wiciokrzewem :lol:
Gohna - mogę Ci przesłać kawał badyla -mam tego mnóstwo ! Ale kiedy Ty to przeczytasz ,jak do piątego będziesz w świecie nauki :roll: :roll:
Magda.
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Madziu! Jak sobie pomyślę o Puszku to mi się zbiera na śmiechy. U nas w lokalnej telewizji w głównych wiadomościach pokazywali kota, a miał właśnie na imię Puszek, który bez powodu ( w to mi akurat ciężko uwierzyć), dotkliwie podrapał i pogryzł swoją panią, do której przyjechała straż pożarna i pogotowie

http://ww6.tvp.pl/2926,20090624915546.strona

Kotu raczej nie jest do śmiechu, nawet jeśli nie ma wścieklizny trafił na dożywocie za kratki do schroniska, bo jego pani na pewno go już nie zechce.

Obrazek

Od razu ten incydent skojarzył mi się z pumą, gdyż padły podejrzenia, że puma może być zwykłym aczkolwiek wyrośniętym nieco kotem. Swojego kota dla żartów też nazywam teraz Puszek. Swoją drogą mam nadzieję, że cała sprawa nie skończy się jakąś nagonką na koty.

Dobra, a teraz o zakątku. Mi też on się podoba, ale nie wiem jeszcze jak go do końca urządzić. Co raz coś przesadzam. Na razie chwasty i bałagan. I zdjęcia bałaganu z wczoraj.

Obrazek

Kratka, na kratce na razie groszek wieloletni pośrodku nasturcja, zza kratki firletka wygląda. murek trochę omszały - taki tajemniczy.

Obrazek

Teraz zakątek z drugiej strony. za murkiem skalniaczek na małej skarpie, na razie nie jest kontynuowany ze względu na prace przy altanie. Być może przy altanie powstanie murek oporowy. Chcę obsadzić czymś ten murek przy kranie. Tymczasowo rośnie tam sobie bergenia. może jakieś sugestie ??? Za murkiem ciągnie się pas poziomek 8 metrów do alejki.

Obrazek

I widok od werandy, zza kratki z groszkiem i paprociami. Chciałabym jakoś ukryć korytko z wodą. Posadziłam tam hosty, teraz czekam kiedy się rozrosną. Nie jestem pewna czy poziomki pozostaną na swojej dotychczasowej lokalizacji, chociaż nieźle się namęczyłam, żeby je tam wysadzić tej wiosny. Chyba nieźle im się podoba na tym słonecznym stoku, bo ładnie rosną, chwast zresztą też.
magdala

Post »

Ale masz widok od werandy !! Pięknie :D
Jak my kupiliśmy działkę ,stała tam ..wanna do zbierania wody (deszczówki?),a my zastanawialiśmy się ile to będzie roboty ,żeby ją stamtąd wyrzucić ,a rósł przy niej iglak -taki płożący .
Dzisiaj wanny nie widać -iglak ma rozmiary iście parkowe ,czasem go przycinam.
Hosty zakryją korytko -one wyrastają wysoko. A jak sypniesz na wiosnę np.azofoską -to stanie się to szybciej niz się spodziewasz :D Jednego roku mój mąż tak sypnął tym nawozem ,że rośliny przeistoczyły się w istne mutanty :shock:
Nie wiem czy to dla nich dobrze ,ale aż śmiałam się ,bo naprawdę były kosmiczne :wink:
Twoja działka jest bardzo malownicza. A kącik altankowy -marzenie! Gratulacje dla taty :wink:
Magda.
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu najważniejsze, że czuje się tu sympatyczny klimat... a estetyka. cóż każdy ma inny gust. Ty na pewno wymyśilisz coś tak, zeby do Ciebie pasowało.. a przesadzanie.. ja swoje iglaki na działce przesadzałam też po kilka razy i to kilkuletnie.. ale mam jak chciałam.. ważne, że serce w to wkłądasz ... one się odwdzięczą :)
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Piękne efekty! W tak krótkim czasie! Wydaje mi się, że motywowana przez forum, chciałabyś osiągnąć cały efekt
już teraz :lol: A na efekty trzeba na ogół czekać. Mam mnóstwo bluszczu, jeśli chciałabyś zakryć nim korytko.
Mogę Ci podrzucić :lol: :lol: :lol: Poza tym skocz do Florekspolu, jest mnóstwo przecenionych roślin.
Między innymi powojników ale sporo też krzewów. Pokaże u siebie, ile kupiłam wczoraj świetnych, chociaż małych
roślinek :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

No co do pnączy to ja miałem winorośl. Niestety coś się z nią stało i przestała rosnąć. Już jej nie mam
ale w przyszłym roku na jej miejsce coś planuję. Tak myślałem o tym wiciokrzewie japońskim albo o clematisie. :D
No fakt ten wiciokrzew japoński ma różne listki. Fajne są przez to. Podobnie jest w przypadku śnieguliczki. Ona ma
tak samo. No a przynajmniej śnieguliczka biała. Nie wiem jak jest z innymi bo są rzadziej spotykane. :D
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

magdala pisze:
gohna pisze:Chyba mnie zaraziłyście tym wiciokrzewem :lol:
Gohna - mogę Ci przesłać kawał badyla -mam tego mnóstwo ! Ale kiedy Ty to przeczytasz ,jak do piątego będziesz w świecie nauki :roll: :roll:
Magda.
Ech... ten świat nauki aż tak wciągający nie jest :wink: Magda chętnie badylki w każdej postaci i ilości ale wstrzymaj się z wysyłką, jak siebie znam to zawitam nad morze choćby na kilka dni, przesyłka wyjdzie taniej a i w zamian coś się znajdzie :lol:

Magdo Madziarynko jakież Ty masz piękne widoki z tej altanki... aż mię zazdrość pożarła :wink: :lol: :lol: :lol: a to korytko z wodą zostaw, funkie je zarosną a jak dosadzisz bluszcz od nigelli, to za dwa lata go nie znajdziesz :wink: dosadziłabym tam jeszcze jakieś paprocie :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

witaj Magdo i ja zawitałam do Twojego ogródka :D pracy rzeczywiście wymaga Twoja zaniedbana działeczka ale z pewnoscia sobie poradzisz przeczytałam Twój watek od początku i widziałam że pomysłów nie brakuje. jeśli masz skrzyp to z pewnoscią masz kwaśna ziemie a to juz duzo znaczy (jakie roslinki sadzić a jakim podsypac innej ziemii) ja tez mam taką wiec jeśli chcesz zobaczyc jakie mam roślinki zapraszam, bylinka którą pokazałaś na początku wyglada bardzo podobnie jak portulaka. Domek juz zmienił sie nie do poznania za chwile jesienne nasadzenia i działeczka w oka mgnieniu będzie piękniała. Pozdrawiam bardzo serdecznie życzę zdrowia, wspaniałych pomysłów i sił do ich realizacji Isia
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Magdo widoczki z altany bardzo przyjemne :lol: Działka na skarpie daje różne ciekawe możliwości a Tobie pomysłów nie brakuje, wiec na pewno stworzysz bardzo ciekawe miejsce..
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Witam Wszystkich i dziękuję za mile motywujące, słowa. ostatnio mnie nie było, a to ze względu na urodziny mamy i jeszcze dlatego, że do wieczora samego siedziałam na działce, a potem jeszcze pedałowałam do domu swoim rowerykiem i byłam dość zmęczona.

Altana zaczyna się prezentować i codziennie coś w niej przybywa, czasem kratek czasem gości. I ciekawskich podglądaczy też ;) Dzisiaj wyglądała tak

Obrazek Obrazek

A na zdjęciu obok mały podglądacz. Ale oprócz małych grajków odwiedzają mnie również sąsiedzi, którzy chcą zobaczyć zmiany, coś doradzić, czy podzielić się roślinkami. To bardzo miłe. W ten sposób powstał pomysł na mały tarasik i murek oporowy na skarpie.
Dziś pomalowałam już część ścian altany bezbarwnym impregnatem. Poszło go znacznie więcej niż myślałam i trzeba będzie dokupić dodatkową puszkę. Już wkrótce będzie można poeksperymentować z kolorem. Po deszczach i burzach przyszła do nas spiekota niemiłosierna, ciężko dziś było oddychać i się ruszać więc starałam się robić coś w cieniu, chociaż kusiło mnie żeby poleżeć pod gruszą. Potem poirytowana upałem zabrałam się za rewolucję na skalniaku. Stwierdziłam, że mi się nie podoba i zabrałam się do przesadzania. ciekawa jestem czy reszta ogrodników też tak ma... Wiem, że ogrodu nie da się wyczarować za jednym machnięciem różdżki i trzeba dużo cierpliwości, ale ja chyba właśnie odczuwam potrzebę zostawienia tego wszystkiego i udania się gdzieś daleko na wakacje.
Wiedziona podpowiedzią Nigelli wybrałam się dziś z mamą do Florexpolu na zakupy. Udało nam się dotrzeć pod wskazany adres i odnaleźć maleństwa, czyli mniejsze, ale ładne i silne roślinki. a oto nasze zakupy czyli 8 powojników, 4 azalie, 2 hortensje, 2 sosenki, magnolia i rozchodnik

Obrazek
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, trzy warstwy impregnatu powinnaś położyć
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Normalnie...ta altana jest extra...Jednak taka drewniana lepiej się prezentuje niż murowana...
A z zakupami to zaszalałaś... :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”