Mój ogród - lila31 - rok 2009
- Grzesiu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 gru 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród - lila31 - rok 2009
Czy Ten 4nn to nie "Arctic Snow"
mam...i wydaje mi się bardzo podobny....
mam...i wydaje mi się bardzo podobny....
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Piękne te liliowcowe rabaty ! Jakie bujne są na nich kępy liliowców i jak wiele odmian ! Podziwiam 
Lilu , jesień jest rzeczywiście "dziwna" , bo trochę za długo jest ciepło... Ponieważ obawiałam się , że okopczykowane już róże ugotują się pod zimowymi pierzynkami , więc je porozgarniałam.Teraz się zastanawiam , czy dobrze zrobiłam...

Lilu , jesień jest rzeczywiście "dziwna" , bo trochę za długo jest ciepło... Ponieważ obawiałam się , że okopczykowane już róże ugotują się pod zimowymi pierzynkami , więc je porozgarniałam.Teraz się zastanawiam , czy dobrze zrobiłam...
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Wiosenko dziękuję za miłe słowa.
Perukowca prowadzę na drzewko, więc przycinam dolne gałązki i odrosty.
Grzesiu już się ucieszyłam, że będę znała nazwę następnego liliowca, i....przykro mi, mój jest różowy, a Arctic Snow raczej żółto-kremowy.
Bardzo Ci dziękuję za chęć pomocy. Może jeszcze któryś "wpadnie Ci w oko".

Ewelinko to jest dopiero liliowcowe przedszkole. Niektóre kępy są rzeczywiście trochę starsze, więc rozrośnięte, ale te najładniejsze odmiany, no cóż muszę poczekać.
Jesień jest bardzo łaskawa, stosunkowo ciepła i miła, ale co potem? Czy zima nie zechce odrobić średniej statystycznej? Ja się tego obawiam.

Perukowca prowadzę na drzewko, więc przycinam dolne gałązki i odrosty.
Grzesiu już się ucieszyłam, że będę znała nazwę następnego liliowca, i....przykro mi, mój jest różowy, a Arctic Snow raczej żółto-kremowy.

Bardzo Ci dziękuję za chęć pomocy. Może jeszcze któryś "wpadnie Ci w oko".

Ewelinko to jest dopiero liliowcowe przedszkole. Niektóre kępy są rzeczywiście trochę starsze, więc rozrośnięte, ale te najładniejsze odmiany, no cóż muszę poczekać.

Jesień jest bardzo łaskawa, stosunkowo ciepła i miła, ale co potem? Czy zima nie zechce odrobić średniej statystycznej? Ja się tego obawiam.

Rozmawiałam z synem na gadu i pisałam do ciebie .Dopiero teraz się zorientowałam ze wysłałam post :P bo bym wysłała znów
pozdrawiam.
Dostałam w ty roku perukowca to w takim razie będe przycinać swojego PA PA
do kolejnego spotkania

Dostałam w ty roku perukowca to w takim razie będe przycinać swojego PA PA

Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Lilu, masz rację,że liliowce pięknieją z wiekiem. Jestem pełna podziwu,że tak perfekcyjnie planujesz nasadzenia. A przecież już teraz pięknie zdobią Twój ogród.
I już mogę zaprosić Cię do swojego ogrodu ! -własnie dziś go otworzyłam. Tylko nie umiem jeszcze wstawić w podpisie adresu.
I już mogę zaprosić Cię do swojego ogrodu ! -własnie dziś go otworzyłam. Tylko nie umiem jeszcze wstawić w podpisie adresu.
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
Liliowce ładnie się prezentują, uwielbiam te twoje dalekie plany ogrodowe - to dopiero widoki 

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
GRZESIOWI chodziło o tego ,że to ARCTIC SNOW .Tak te liliowce są podpisane ,że nie wiadomo ,który podpis do którego .

Czy ten ,to ten sam .

Czy ten ,to ten sam .

- lila31
- lila31
Jolu stosuję tę samą konwencję podpisywania przy wszystkich zdjęciach.JolantaGraj pisze:GRZESIOWI chodziło o tego ,że to ARCTIC SNOW .Tak te liliowce są podpisane ,że nie wiadomo ,który podpis do którego .![]()
Czy ten ,to ten sam .

Dwa zdjęcia tego samego liliowca w różnych warunkach oświetlenia lub w różnych ujęciach, podpis pod drugim zdjęciem.
Może te dwa zdjęcia różnią się, ale na pewno jest to ten sam liliowiec.

Elu dziękuję za miłe słowa.

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj cudny ogród już drugi raz przejrzałam cały wątek.
Ogród zadbany ,piękne oczko ,kaskada ,żurawki,hosty ,lilie i moje ukochane liliowce .
Sporo pracy musi być w tak dużym ogrodzie .
Genia
Ogród zadbany ,piękne oczko ,kaskada ,żurawki,hosty ,lilie i moje ukochane liliowce .
Sporo pracy musi być w tak dużym ogrodzie .
Genia
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Liluś zauroczyły mnie twoje kępy liliowców.
Kiedy moje takie będą ?
Masz piękne odmiany, niektóre są w sferze moich marzeń.
Mam kilka podejrzeń co do twoich NN, ale jeszcze muszę je zweryfikowaćtrochę i potem Ci podam.
Byłoby łatwiej gdybyś podała chciaż czy należą do wysokich, średnich czy miniatur.
Kiedy moje takie będą ?

Masz piękne odmiany, niektóre są w sferze moich marzeń.
Mam kilka podejrzeń co do twoich NN, ale jeszcze muszę je zweryfikowaćtrochę i potem Ci podam.
Byłoby łatwiej gdybyś podała chciaż czy należą do wysokich, średnich czy miniatur.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Grzesiu
- Od: 25 gru 2008, o 13:31
Piękne liliowce...trochę namieszałem ale już widzę że wszystko okey...
ja tak się znam na liliowcach jak na różach....
i jedne i drogie tak na serio mam pierwszy rok....
więc nic nie wiem...za bardzo...
piękne takie kępy....
tylko trza mieć miejsce ....
moje niech takie nie rosną ;:78
Mój "Avesom Blosom" okazał się czerwony.....
ja tak się znam na liliowcach jak na różach....
i jedne i drogie tak na serio mam pierwszy rok....

więc nic nie wiem...za bardzo...
piękne takie kępy....
tylko trza mieć miejsce ....
moje niech takie nie rosną ;:78
Mój "Avesom Blosom" okazał się czerwony.....

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Mam Liluś typy co do 2 serii zdjęć liliowców.
NN4 może być - Simmering Elegance, Sabra Salina, Dream World, Evelyn Clear
NN5 - Stawberry Fields Forever, Cosmopolitan
NN6 - Jovial
Sprawdż, może coś dopasujesz.
NN4 może być - Simmering Elegance, Sabra Salina, Dream World, Evelyn Clear
NN5 - Stawberry Fields Forever, Cosmopolitan
NN6 - Jovial
Sprawdż, może coś dopasujesz.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- lila31
Geniu dziękuję za bardzo pochlebną opinię o moim ogrodzie.
Wiesz, jak miałam ogródek działkowy, całe dwa ary, wydawało mi się, że mam na nim strrrasznie dużo pracy. Teraz mam do zadbania 10 razy tyle, i nadal mam strrrasznie dużo pracy.
Jak widać wszystko jest względne, a tak poważnie, można się zapracować na 2 arach, a można jakoś sobie radzić na 20. Kwestia patrzenia, widzę te chwast czy jeszcze nie.
Grzesiu jak się ma 70 róż, to nie wmówisz mi, że się na nich nie znasz. Masz do nich serce i "rękę", i wg mnie to jest podstawa. Teoria, jak to teoria nie zawsze zgadza się z praktyką, np. piszą, że żurawki powinny rosnąć w półcieniu, a ja moim grzecznie wytłumaczyłam, że półcień jest dla host. No i nie miały wyboru, rosną na słońcu. Grzesiu wyróżnienia za najpiękniejszą działkę nie dostaje ktoś, kto się nie zna na roślinach.
Grażynko dzięki za poświęcony czas dla moich liliowców.
4 NN - najbardziej pasuje mi Evelyn Clear, i na razie nadam mu taką nazwę, a w następnym roku, gdy będzie starszy, jeszcze raz porównam.
5 NN - Grażynko sprawdziłam Twoje sugestie, i co myślisz o Strawberry Candy. Ma węższą czerwoną obwódkę niż Stawberry Fields Forever. Cosmopolitan trochę za czerwony.
6 NN - jestem za.
A tak w ogóle to masz rację, muszę potraktować je poważniej. Zmierzyć wielkość kwiatów i całych roślin. Wtedy będzie łatwiej je odtajniać.
W tym roku tego nie robiłam, bo: wiele liliowców zakwitło po raz pierwszy, więc nie pokazały jeszcze wszystkich swoich cech. Część jeszcze rośnie w doniczkach. Tak jak lilie wylądowały (najmniejsze kępki) w doniczkach bo gryzonie też się w nich rozsmakowały. W dużej kępie nie zrobią takich strat, ale te młodziutkie mogły zeżreć w całości. Poza tym rok był jakiś taki nieprzychylny dla kwiatów. Na niektóre polowałam na przerwę w deszczu żeby zrobić zdjęcie kwiatu.

Wiesz, jak miałam ogródek działkowy, całe dwa ary, wydawało mi się, że mam na nim strrrasznie dużo pracy. Teraz mam do zadbania 10 razy tyle, i nadal mam strrrasznie dużo pracy.

Jak widać wszystko jest względne, a tak poważnie, można się zapracować na 2 arach, a można jakoś sobie radzić na 20. Kwestia patrzenia, widzę te chwast czy jeszcze nie.
Grzesiu jak się ma 70 róż, to nie wmówisz mi, że się na nich nie znasz. Masz do nich serce i "rękę", i wg mnie to jest podstawa. Teoria, jak to teoria nie zawsze zgadza się z praktyką, np. piszą, że żurawki powinny rosnąć w półcieniu, a ja moim grzecznie wytłumaczyłam, że półcień jest dla host. No i nie miały wyboru, rosną na słońcu. Grzesiu wyróżnienia za najpiękniejszą działkę nie dostaje ktoś, kto się nie zna na roślinach.

Grażynko dzięki za poświęcony czas dla moich liliowców.
4 NN - najbardziej pasuje mi Evelyn Clear, i na razie nadam mu taką nazwę, a w następnym roku, gdy będzie starszy, jeszcze raz porównam.
5 NN - Grażynko sprawdziłam Twoje sugestie, i co myślisz o Strawberry Candy. Ma węższą czerwoną obwódkę niż Stawberry Fields Forever. Cosmopolitan trochę za czerwony.
6 NN - jestem za.
A tak w ogóle to masz rację, muszę potraktować je poważniej. Zmierzyć wielkość kwiatów i całych roślin. Wtedy będzie łatwiej je odtajniać.
W tym roku tego nie robiłam, bo: wiele liliowców zakwitło po raz pierwszy, więc nie pokazały jeszcze wszystkich swoich cech. Część jeszcze rośnie w doniczkach. Tak jak lilie wylądowały (najmniejsze kępki) w doniczkach bo gryzonie też się w nich rozsmakowały. W dużej kępie nie zrobią takich strat, ale te młodziutkie mogły zeżreć w całości. Poza tym rok był jakiś taki nieprzychylny dla kwiatów. Na niektóre polowałam na przerwę w deszczu żeby zrobić zdjęcie kwiatu.