Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -31.12.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No dobra lista sporządzona i po pracy na zakupy TEJ CHEMII :!: :? Czy po czymś takim pomidor będzie smaczny :?: :?:
U mnie na jednej odmianie Pantato Romanesco w gronie jest dosłownie ,ze 20 kwiatów czy z tego będą pomidory :?: Pierwszy raz z czymś takim się spotkałam :? Czy trochę tych kwiatków poobrywać :?: Owoce z tej odmiany są bardzo duże .
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Aniu, Previcur-u i tak nigdzie nie dostałam, dopisuję do listy Curzate M.
Na pierwszy ogień pójdzie Acrobat, ziemniaki wymagają natychmiastowego oprysku. Niestety wczoraj o 17 godz. lunęło no i wiatrzysko wcale nie słabło. Może dziś się uda.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A ja mam Malinowego Ożarowskiego! Czy z tych też wyrastają pokraki?
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Te zniekształcone kwiaty (a z nich owoce) to powstają zwłaszcza gdy jest za zimno. Zwykle jest to pierwszy kwiat na najniższym gronie. Wcale nie ma konieczności "profilaktycznie" go obrywać, można zaczekać aż będzie malutki owocek i obejrzeć go od spodu. Jeśli nie ma dziur, nie jest przerośnięty jakimiś listkami, to bym go nie zrywała.
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

Gieniu a po Acrobacie czym będziesz pryskać ? Bo ja już nie wiem czym pryskać :( Chyba zrezygnuje z tych środków Miedzian I Grewit :?: Także kupie ten środek Acrobat Tylko że w paczce jest 15g i to jest na 2-4 l wody a mi trzeba 5 l ,więc on będzie słaby.A zależy mi na tym żeby kupić o go i inny środek np.Curzate ? .Ale czekam na odp czym ty będziesz następnie pryskać :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Smolkus, Acrobat jest też w większych opakowaniach. Dziś zużyłam na ziemniaki tą małą paczuszkę 15g na 3 litry wody, wystarczyło mi i udało mi się bo były chwile zupełnie bezwietrzne. Zastanawiam się co tak naprawdę zaatakowało tak szybko te ziemniaki; zaraza czy alternarioza, nie potrafię rozróżnic tych chorób. Początek czerwca, więc to powinna być alternarioza ale plamki są na dolnych liściach- no więc zaraza! Ale na zarazę troszkę za wcześnie ! Qrczę!
Smolkus, tych sadzonych wcześniej już nie będę opryskiwać, bo pod koniec czerwca będą kopane. Na drugim zagoniku może powtórzę (chyba) Amistarem za dwa tyg, zobaczę co się będzie działo, a Curzate M i tak muszę kupić na pomidory i ogórki.
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Gieniu przyjrzyj się ziemniakom , a łatwo rozróżnisz zarazę.

Początkowo na brzegach liści pojawiają się wodniste, żółtawo-brunatne, a później brunatne, stopniowo powiększające się, niekształtne plamy. W warunkach korzystnych dla patogenu w ciągu kilku dni wszystkie liście zaczynają gnić.
W okresach deszczowych lub mglistych na dolnej stronie chorych liści, na pograniczu zdrowej i chorej części, występuje biały nalot utworzony przez trzonki i zarodniki konidialne.

pozdrawiam i zmykam do moich pomidorków :wink:
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurczę, ja strasznie sie boję czymkolwiek chemicznym opryskiwać pomidorki, w końcu po to sadzę je sobie w ogródku, żeby były takie naturalne... Co będzie jak niczym nie będę opryskiwać? A opryski z mleka jak się robi i na co to?
Czy takie chemiczne opryski nie działają szkodliwie na pomidory???
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
lotta
500p
500p

Post »

diament79 pisze:Kurczę, ja strasznie sie boję czymkolwiek chemicznym opryskiwać pomidorki, w końcu po to sadzę je sobie w ogródku, żeby były takie naturalne... Co będzie jak niczym nie będę opryskiwać? A opryski z mleka jak się robi i na co to?
Czy takie chemiczne opryski nie działają szkodliwie na pomidory???
No, to jest problem, bo przy takiej pogodzie choroby będą atakować raczej. Wiele osób robi opryski w pierwszych tygodniach po zasadzeniu, aby zabezpieczyć rośliny przynajmniej na jakiś czas. Na pewno jest to o wiele mniej szkodliwe niż opryski, gdy są już owoce. W gruncie mogą udać się bez oprysków pomidory niskie, ale czy w tym roku, przy takich deszczach?

Ochrona ekologicznymi sposobami jest na pewno lepszym wyjściem niż chemiczna, tylko trzeba na to poświęcić więcej czasu. Całkowite zrezygnowanie z ochrony = loteria.

Czy opryski szkodzą pomidorom? To znaczy krzakom? Ciut, ale jest to tzw. mniejsze zło. Owocom?
Jeśli środek chemiczny stosuje się przepisowo, przestrzega karencji itp. to ewentualne pozostałości w owocu są znikome. Problem tkwi w niewłaściwym stosowaniu ; np. pryskanie większym stężeniem, albo środkiem nieprzeznaczonym do pomidorów czy powtarzanie oprysków jednym preparatem przez całe lato. Jeśli ktoś tak robi to sobie zatruwa żywność, którą będzie jadł.
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Mam problem z jednym krzakiem pomidora typu maliniak tylko biały, pomarańczowy lub różowy. Wypuścił cudak masę kwiatów, ale pędu w górę brak, wilków też nie ma. Tylko jest jakieś małe coś w jednym kąciku. Proszę niech ktoś mi powie o co mu chodzi i czy z tego ciupkiego listeczka będzie wilk? I co w ogóle zrobić z tym pomidorem.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pewnie jakaś samokończąca się odmiana !
lotta
500p
500p

Post »

Jeżeli to odmiana Maliniak, to jest on niski. Samokończące często wypuszczają pędy boczne później. Zbiera się owoce, o obok nich wyrasta pęd z kwiatami.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Mommy , powinien najszybciej wybić przy liścieniach , chyba że już miał i wyskubałaś .

Niżej co wyrosło z grona bez regulacji i po regulacji (tradycyjne malinówki )
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

No właśnie jest to odmiana niekończąca się a wilk może był ale na dole, bo wyżej nie było nic. Ale chyba nie wypuścił jeszcze nic. No i jest to pierwsze grono.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

U mnie chyba pomidory podmarzły bo pociemniały liście :( Chyba trzeba będzie zdobyć coś na targu :cry:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”