Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, tez jestem ciekawa tej gileni, martagony piękne.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Aniu, kwiatki są cudowne... piwonie przepiękne...
często zaglądam i podziwiam...
No i mam pytanie, jak szybko zakwitł Ci dereń kousa?
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu- dziękuję; jak zwykle jesteś bardzo miła a ja bardzo sobie cenię Twoje zdanie.
Aniu,Beato,Majko, Łano- dziękuję za uznanie dla moich roślin. Bardzo mnie cieszy, że odwiedzacie mój ogród i że znalazłam na forum tyle osób, które jak ja, pasjonują się roślinami. Sama też ciągle biegam po Waszych ogródkach i podziwiam, podziwiam....
Aniu- Gilenia trifoliata jest byliną około 6-70 cm wysokości; u mnie rośnie w gąszczu rozrośniętych pigwowców( muszę je trochę przyciąć) i dlatego nie widać całej rośliny.
Phlomis cashmeriana jest nawet trochę wyższy od tego żółtego a kwiatostany są bardziej delikatne.
Dzwonek Pink Octopus jest odmianą dzwonka kropkowanego i jak one, rozłazi się.
Niestety burza przygięła moje piwonie. Ogród spłynął ( jest na zboczu); widać ślady płynących potoków.
Kalmio-dereń kwitnie mi pierwszy raz a mam go już chyba z pięć lat. Dereń kwiecisty jest dużo młodszy a miał w tym roku kilka pąków; niestety zmarzły w czasie jednej nocy z przymrozkami ( u mnie było minus sześć stopni)mimo, że zabezpieczyłam gałązki włókniną.A tak się cieszyłam, że zobaczę te różowe "kwiaty"
Z pozdrowieniami i :) :) :) Ania
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W moim ogrodzie Gilenia trifoliata tośnie w kilku miejscach . Najefektowniej wygląda w pulchnej ziemi i na szczerym słońcu. W końcu lata na liściach pojawia się lekkie zaróżowienie. Praktycznie cała czerwona była kiedy jedna sadzonka została omyłkowo pozostawiona w doniczce na słońcu i nie podlewana chyba przez 10 dni. Przy mocnych upałach. Wtedy była rewelacyjna. Takich zabiegów celowo nie robię - boję się by cennych roślin nie stracić.

jarek
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Piękne masz roślinki.... widok z rodgersją jest niesamowicie piękny a takiej peonii z pomarańczowym środkiem to jeszcze nie widziałam - serdecznie gratuluję :!: :D
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Aniu , jak wysoki masz campanula latifolia ? Mój Pink Octopus dopiero w pączku :? .
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Aniu, mam nadzieję, że ogród nie spłynął. Doszły mnie słuchy, że dzisiaj w Konstancinie było oberwanie chmury...
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jarku- dzięki za uzupełniające wiadomości; nie ma to jak fachowiec :) :)
Basiu- witaj ponownie w moim ogrodzie i wpadaj częściej.
Danusiu- moje dzwonki szerokokolistne mają około 120 cm. Cieszę się, że tym razem na okres ich kwitnienia nie przypadły upały. Czekam na wykwitnięcie jeszcze dwóch kolorów.
Aniu -Byłam w czasie burzy poza domem. Dojeżdżałam do Konstancina, gdy deszcz już tylko kropił a na wschodzie widać było ciemne chmury i słychać pomruki nawałnicy. Z ulgą stwierdziłam, że tym razem na mój skrawek Ziemi nie oberwała się chmura. Ale i tak jest bardzo mokro. Nie wiem, czy uda mi się dzisiaj ściąć trawnik ( jest mokry; bardzo mokry), który rośnie jak szalony. No i ciągle chwasty, z dnia na dzień większe, czekają na wyrwanie, przekwitłe kwiatostany bzów i rododendronów- na obcięcie,paprocie- na podzielenie (bo ktoś chciał a ma do wymiany cuda) itp. itd.

A teraz trochę zdjęć.

Zakwitają kolejne martagony. Niestety- znowu mam wątpliwości, czy zgadzają się odmiany;w katalogu są jakieś inne. Ale , ponieważ są cudne, i tak mnie bardzo cieszą. Lubię jednak wiedzieć, jakie odmiany mam.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zakwitł pełny dzwonek BERNICE. Nie umiałam zrobić takiego zdjęcia, aby oddało całe piękno kwiatów. Kwitnie mi pierwszy raz a ja stoję nad nim i wzdycham z zachwytu :D :D :D

Obrazek

Obrazek Obrazek

Kwitną pnącza

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

...i pierwszy liliowiec Obrazek
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, cudowne te lilie i dzwonek.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

Aniu, ależ jest pięknie u Ciebie. Śliczne lilie i powojniki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Cudnie :D :D Takie lilie to moje nieosiągalne marzenia .
Dzwonek prześliczny , szukam go .
I tu nasuwa się pytanie : co nieśliczne ? :D :D
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Wszystko śliczne Danusiu :lol: , tylko ogrody nie chcą się powiększać jakoś....
Martagony i liliowiec super i tak wcześnie zakwitł :shock:
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

Anno, wpadłam aby podziękować, a tu jakie cuda, jakie piękności! jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu, Twojego talentu i wiedzy! niesamowite masz kolekcje piwonii, irysów, host (hosta biała? :shock:), stroczyków, szałwia różowa! i na dodatek kwitnący dereń kousa :shock: :shock:

piękne, niesamowite okazy.

cudowne miejsce, będę tu wiernym widzem i podglądaczem, by czerpać od najlepszych :D

Bardzo dziękuję za werbenę, zdam relację jak mi rosną sadzonki i jak wschodzą siewki. postaram się zrewanżować :D :D

(nie wychodzę z szoku, jaki piękny ogród)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu piękne te Twoje lilie ,no i widzę piękny kwitnący liliowiec .
U mnie na moje liliowce trzeba jeszcze długo poczekać
Genia
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majko, Danusiu,Aniu- część martagonów jest z Lukonu i można je było dostać wiosną; na szczęście, tym razem wzięli pieniądze za martagony i przysłali martagony. Gdzieś mam adres polskiej firmy, która je sprowadza. Ciekawe, czy sprzedaje w detalu(?)Znajdę i napiszę na priva.
Danusiu- cieszę się, że w końcu mam coś, czego Ty nie masz.Będę miała roślinę do wymiany na Twoje rarytasy. Dzwonek spróbuję rozmnożyć ale muszę się poinstruować u fachowców, jak to zrobić. Zakwitł niezwykle obficie i trzeba będzie trochę poczekać z ewentualnym podziałem, aż zregeneruje siły.
magnolio15- witaj w moim ogrodzie; mam nadzieję, że nie po raz ostatni.
Moniko- miło mi, że podobają Ci się moje rośliny. Werbeny niech Ci rosną, kwitną i rozsiewają się wspaniale. Nasiona szałwii też zbiorę. Masz do mnie niedaleko i znasz już drogę więc zapraszam.Dziękuję za bardzo miłe słowa.

Ania :D :D :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”