Jeżeli to ma być żywopłot (cięty?) to zostaw odrosty, zagęszczą go od dołu.
Jedyny warunek - rośliny na własnych korzeniach (sadzonki, odrosty, in-vitro). Przy roślinach ze szczepienia/okulizacji odrosty byłyby pewnie ze "zwykłego" lilaka (na zdjęciu nie wygląda na ligustr) a po latach mogłyby zagłuszyć odmianę.
Na lilaku widzę dwa zdrewniałe prawie równej grubości pędy, jeżeli kwitły tak samo to jest duża szansa że są na własnych korzeniach.
Lilak (bez) dyskusje ogólne
-
leff
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilak (bez) dyskusje ogólne
Pozdrawiam,
J
J
- Andrzej997
- 500p

- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z lilaka zrezygnowałem właśnie przez odrosty. Ma ktoś tu żywopłot z lilaka
Może napisać ile jest pracy przy nim
Lilaka chyba się nie tnie pod linijkę jak thuje. Trzeba każdą gałązkę pojedynczo ocenić i ciąć. Do tego z cięciem nie można się spóźnić, bo wtedy nici z kwiatów w następnym roku.
Lilaka chyba się nie tnie pod linijkę jak thuje. Trzeba każdą gałązkę pojedynczo ocenić i ciąć. Do tego z cięciem nie można się spóźnić, bo wtedy nici z kwiatów w następnym roku.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam białego lilaka szczepionego na ligustrze, dość wysoko. Jest u mnie już od 11 lat. Do tej pory kwitł i miał przyrosty. W tym roku nie zakwitł i "stanął w miejscu". Na gałązkach narosło sporo porostów, co świadczy, że drewno nie przyrastało też wszerz. Nad miejscem szczepienia pień lilaka jest znacznie grubszy niż pień podkładki. Podejrzewam, że to może być przyczyną słabego rośnięcia lilaka. Czy można go jeszcze uratować, czy wywalić i wsadzić nowy?
Pozdrawiam Lucyna