Kupiłem dziś nadmanganian potasu w aptece...Mam 6 cebul lilii, ale będzie przy okazji na czarną godzinę schowane
Zaraz zaprawię cebule...
Pozdrawiam i dziękuje
Mam problem z liliami trąbkowymi i proszę o pomoc.
Rok temu posadziłam w piaszczysto-wapienną, suchą glebę o pH ok. 6,5,
po stronie wschodniej domu. Słońce operuje tam do godz. 14.00.
Zakwitły tylko jednym kwiatem, mimo, że cebule były duże.
Pędy były dość wiotkie i pokładały się.
Czy problemem jest brak słońca przez cały dzień,
czy muszą się zadomowić aby dobrze kwitły?
A z kad wziąść takie cebulki lilii możeby by z kwiatu gdy sie zakupi w sklepie ciety kwiat i sie wsadzi do ziemi to sie ukorzeni bo coś mi sie zdaje że nie
Adrianos pisze:A z kad wziąść takie cebulki lilii możeby by z kwiatu gdy sie zakupi w sklepie ciety kwiat i sie wsadzi do ziemi to sie ukorzeni bo coś mi sie zdaje że nie
Jak to jest w końcu? Lilie można sadzić i jesienią i wiosną? Czy to raczej jest tak, że można ich niewykopywać, bo dadzą radę przezimować, ale lepiej przed zimą ich nie sadzić, żeby przezimowały w piwnicy w jakimś torfie. Bo z tego co widzę, cebule kupuje się wiosną, a literatura podaje dość sprzeczne informacje...
Literatura nie podaje sprzecznych informacji.
Literatura podaje, że cebule sadzi się jesienią (najlepiej) ale można też sadzić wiosną. W obydwu przypadkach lilie zakwitną.
Zuważyłem dość nefrasobliwe posługiwanie się nazwami-Lilia henrego,Lilium henryi,
to lilia okazała.Lilia wspaniała,Lilium speciosum,to też lilia okazała.Conc D, Or to orienpetpet,nie orientalna.
Witam serdecznie
Właśnie wczoraj zauważyłam, że kiełkują mi lilie w donicy (azjatycka Orange Pixie). W zeszłym roku kupiłam 5 cebulek, wsadziłam w donicę i kwitły pięknie na balkonie. Przetrzymały zimę mimo, że ich nie okrywałam ani nic nie robiłam, nawet nie ucinałam kwiatów. Już znalazłam 10 kiełków. Tylko nie wiem czy teraz jak zaczęły kiełkować to nie jest jeszcze na to za zimno i czy lepiej je okrywać na noc czy zostawić samym sobie?
Witam, kupiłam właśnie cebule lilii. Czy mogę je już wsadzić do ziemi? Czy też lepiej poczekać? Czy może wsadzić je do donic, żey ruszyły i potem przesadzić?
Bożena