Ja już od prawie miesiąca trzymam je ba balkonie i na szczęście nie pomarzły
co do kwitnienie to się niestety nie orientuje bo sadziłam pierwszy raz w życiu
Piękne i zdrowe Ja dzisiaj o swoich też myślałam, że chyba już pójdą do ogrodu, bo od miesiąca są na dworze, akle co noc okrywałam, bo już dawno bym je straciła. Muszę obfocić dzisiaj
Witam w wątku.Ja podpędziłem mieczyki abisyńskie i już są spore.W dzień wystawiam w donicy na balkon i na noc zabieram.Mam nadzieje że zimni ogrodnicy już za nami przynajmniej generalnie...
Paweł Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Witam,
W czerwcu dostałam mnóstwo cebul/bulw mieczyków i posadziłam je w ok. 100 doniczkach po 3-4 sztuki razem. Jak można się domyśleć nie zakwitły w tym roku. Zastanawia mnie czy mogę je schować na zimę w tych doniczkach czy powinnam każdą cebulę wykopać i schować je luzem?
Będę wdzięczna za informacje
Jeszcze za wcześnie na chowanie cebulek , poza tym to myślę, że trzeba je wyjąć z doniczek, bo mieczyki nad tą cebulka która rosła w tym roku produkują młodą, która zakwitnie w przyszłym i to te młode się zostawia na przechowanie.
Dziękuję za informacje.
Dopiero zaczynam swoją przygodę z mieczykami. Ciekawe czy będę umiała je oczyścić. Jeżeli ktoś będzie czyścił mieczyki we wrześniu i byłby tak miły żeby zrobić cebuli zdjęcie przed i po oczyszczeniu to byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
Na pewno sobie poradzisz wykopujesz cebulki i zostawiasz w przewiewnym miejscu żeby wyschły, one maja takie łuski jak cebula, ściągasz te najbardziej brudne z ziemi reszte zostawiasz , pod spodem cebulki jest taka jakby to nazwać piętka (to stara pomarszczona cebula z korzonkami) to tez delikatnie usuwasz , jeszcze pozostaje do usunięcia resztka łodygi i to wszystko. Tak oczyszczone cebulki jeszcze podsuszam i chowam do piwnicy.
Jak przeszperasz wątki mieczykowe to znajdziesz dużo informacji o przechowywaniu i co dalej na wiosnę
Ja swoje też po wykopaniu przesuszam na słoneczku,obcinam łodygi,potem zasypuje piaskiem z piaskownicy i daje do garażu tam jest chłodno,od czasu do czasu skropie wodą i przetrzymaja się do nastepnego roku.