Ze śmietniska do rajskiego ogrodu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne zakupy !

Ja szukałam ( i nadal szukam, bo jeszcze nie znalazłam Sad) Szczodrzeńca angielskiego - CYTISUS " KEWENSIS". Mam w ogrodzie tzw. Szczodrzeniec miotlasty - wysoki, wyprostowany , faktycznie trochę jak miotła - CYTISUS "Boskoop Ruby", który kwitnie w kolorze rubinowo-buraczkowym. Dobrze znosi nasze wielkopolskie zimy i mrozy, bez zabezpieczeń.

Natomiast ten , o którym Ty mówisz - piękny CYTISUS RACEMOSUS - preferuje strefę klimatyczną 8B-12, co oznacza, że w naszych warunkach raczej ...przemarza. Toleruje bowiem temperatury do -10st. C Jest to krzew zawsze zielony, rośnie dość szybko do 1,8-2,4m wys i 0,9-1,8m szer.,lubi pełne nasłonecznienie, ma małe wymagania wodne i nawozowe jak większość szczodrzeńców. Może w miejscu osłoniętym, blisko budynku, gdzie temperatury są wyższe, uda się mu przetrwać zimę. Ale pewnie lepiej posadzić go wraz z dużą donicą do gruntu , a zimować w chłodnym pomieszczeniu.

Ciekawa jestem , gdzie robisz te ogrodowe zakupy ? - może gdzieś - tam się mijamy ?
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Alll Zakupy super! Na budleję i ja zachorowałam. Jak spotkam to na pewno kupię. Jeśli chodzi o żarnowca, to radzę posadzic w gruncie. Młodą roślinę na zimę okryj gałązkami świerku. Pozdrowionka. :D
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Grażynko dzięki, że wpadłaś Obrazek
Dałaś mi tyle do myślenia z tą różą, że cały czas o niej myślę. Znalazłam w necie zdjęcie róży okrywowej Aspirin. Cudna ale nie wiem gdzie ją kupić albo trochę więcej informacji na jej temat. Ponieważ pas ziemi jaki mam do obsadzenia jest długi na ok10 metrów musiałabym mieć trochę informacji jak się rozrasta. Może posadzić ją w towarzystwie róż pomarszczonych?. Muszę się dobrze przygotować do tej lekcji.
Grażynko 2211, Ewelinko, Ulko zapraszam na poranną kawkę z ciachem.
ObrazekObrazek

ale jestem gapa, Ciebie Grażynko też zapraszam :D
A po kawce biegnę do ogrodu, bo już słonko świeci ;:3
Pozdrawiam serdecznie Alina
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

All dziękuję za gratulacje.
5 dni byłam bez kompa i mam straszne zaległości.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

All dziękuje za kawę i ciacho .Trochę późno ale dzisiaj też jest poranek.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

wiosna pełną para wszędzie:) miłego dnia

Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45

Post »

Witam w ten piekny wiosenny dzień :)
na dodatek przedświąteczny i pełen pracy nie tylko w ogrodzie ale i domu.
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Witam Haniu, Olu, Ulko i Grażynko2211 ;:4
Robiłam dzisiaj baranki z masła. Chciałam się nimi pochwalić, ale niestety coś się stało z aparatem. A ponieważ jestem w tym względzie nierozgarnięta, pozostaje mi czekać na pomoc syna (który nigdy nie ma czasu :evil: )
Proszę więc o wyrozumiałość. Jakość niestety fatalna. Chciałam pokazać młodym mamom jak je zrobić bez formy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
U mnie w domu robiła je mama, podglądałyśmy ją i ...robiłyśmy z margaryny( bo masło było za drogie)
Frajda dla dzieciaków niesamowita. Dzisiaj, mimo że mogę je kupić robię je sama :D
Urszula B
500p
500p

Post »

hmm.. wspaniały...chyba sama spróbuje zrobić, nie wiem czy cie dokładnie splagiatuje.. oby to wyszedł baranek a nie np. wyżeł:):)

pozdrawiam
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Alinko ten baranek jest cudowny :!: :!: :)
Mnie szkoda by było go zjeść :!: A moja mama robiła zawsze na przyjęcia róże z masła,też się pięknie prezentują ale Twojego baranka nic nie przebije ;:138
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Ulko, co tam :D
Zawsze to będzie Twój baranek. Nieraz śmiałyśmy się, że ten to pies, a tamten koń czy kot. Frajda wielka ;:2
Urszula B
500p
500p

Post »

no to mnie pocieszyłaś :).. jak zrobię to Ci sfotografuję to moje coś:) a z czego sa uszki ? bo oczki to mozna z pieprzu zrobic tak?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Nie napisałam, że masło musi być zimne z lodówki. Oczka z ziarnistego pieprzu,wygładzić palcem i patyczkiem robić zadry tą niby wełenkę. Czekam na fotki!!!! Życzę dobrej zabawy!!!!
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Uszka z bukszpanu. ;:8
Urszula B
500p
500p

Post »

a widzisz, na to bym nie wpadła.. wymyślałam wszytko tylko nie to.. będzie przy okazji ogrodowo i wielkanocnie:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”