Ogród Danusi
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród Danusi
Aniu ja praktycznie mało co przy nich robię , sól nie szkodzi , dezynfekuje wodę i sprawia że nie zamarza, tafle lodu regularnie rozkuwam siekierką żeby rybki miały tlen , w Szczecinie zimy są łagodne , ostry atak mrozu trwa krótko , jak jest odwilż włączam pompkę, latem dwa , trzy razy wymieniam trochę wody , karmię rybki regularnie i całe lato podziwiam jak wygrzewają się na słońcu.Karasie lubią słońce więc muszę się pogodzić z tym że woda nie jest zbyt przejrzysta, ale właśnie zakupiłam bananowca i posadziłam przy oczku , żeby lekko ocienić tafle wody.Dwa lata zastanawiałam się , zakładać oczko czy nie , teraz jestem bardzo zadowolona , to najprzyjemniejsze miejsce w moim ogrodzie.
Danusiu dzięki za informacje, w przyszłym roku powiększę moje oczko i pogłębię mniej więcej na taką głębokość jak piszesz. W moim siedzą jedynie ślimaki wodne ale za to przylatują dzikie gołębie i inne ptaki napić się wody. Obok oczka posadziłam wierzbę babilońską od południowej strony więc jak się rozrośnie, woda nie powinna się nagrzewać, pomyślę o rybkach. Fajny taki zakątek w ogrodzie nawet mała sadzawka a cieszy. Zimy u mnie niestety są srogie więc rybki musiała bym trzymać w cieplejszym miejscu.
- Tacca
- Kontakt:
Aniu na dnie oczka położyłam bokiem duży garnek gliniany , żeby rybki mogły się schować zimą.Wiem jakie są u Ciebie zimy bo przez 15 lat mieszka łam w byłym woj. siedleckim.
- TAJGA 2008
- 1000p
- Od: 5 sie 2008, o 09:44
Danusiu, napisz coś więcej o tej soli. Pierwszy raz słyszę o sypaniu jej do oczka. Moje rybki też dobrze sobie radzą podczas zimy. Już kilka razy mi sie rozmnożyły. Zawsze znajdzie się ktoś chętny na mój narybek więc nie mam problemu z nadmiarem.Tacca pisze:Aniu ja praktycznie mało co przy nich robię , sól nie szkodzi , dezynfekuje wodę i sprawia że nie zamarza, tafle lodu regularnie rozkuwam siekierką żeby rybki miały tlen , w Szczecinie zimy są łagodne , ostry atak mrozu trwa krótko , jak jest odwilż włączam pompkę, latem dwa , trzy razy wymieniam trochę wody , karmię rybki regularnie i całe lato podziwiam jak wygrzewają się na słońcu.Karasie lubią słońce więc muszę się pogodzić z tym że woda nie jest zbyt przejrzysta, ale właśnie zakupiłam bananowca i posadziłam przy oczku , żeby lekko ocienić tafle wody.Dwa lata zastanawiałam się , zakładać oczko czy nie , teraz jestem bardzo zadowolona , to najprzyjemniejsze miejsce w moim ogrodzie.
- Tacca
- Kontakt:
Witaj Tajga, oczko mam od dwóch lat, jak zakładałam sąsiedzi służyli mi dobrymi radami,wszystkie okazały się praktyczne, sól sypię żeby odkazić wodę,zamiast środków chemicznych, wiosną i jesienią, poza tym woda solona chyba nie zamarza tak szybko jak słodka , tak czy inaczej roślinki mają się dobrze, rybki też .w oczku mam 4000l wody sypię od 3 kg soli, po1,5kg co dwa tygodnie. jakoś boję się sypać wszystko na raz.
- TAJGA 2008
- 1000p
A jaką sól sypiesz, czy taką zwykłą ze sklepu spożywczego?
Teraz jeszcze można sypnąć, czy już za późno.
Moje rybki jeszcze jedzą karmę.
Teraz jeszcze można sypnąć, czy już za późno.
Moje rybki jeszcze jedzą karmę.
- Tacca
- Kontakt:
sól musi być zwykła kamienna niejodowana , mój M kupuje w Tesko.Jeszcze nie za póżno, ja jeszcze nie sypałam , nasypię przy pierwszych przymrozkach.
- TAJGA 2008
- 1000p
To fajnie, że jeszcze zdążę sypnąć. Dzięki za informacje
- Tacca
- Kontakt:
Moje rybki wyjadały roślinki , latem dowiedziałam się że lubią sałatę ,nie miałam młodej , wrzuciłam do wody wielką wyrośniętą , wygryzły wszystko co mogły ugryżć , zostały tylko nerwy,widok był piękny , ustawiały się w szeregu i szarpały na wszystkie strony ,najbardziej smakowity kęs to gniazda nasienne 
Taką sałatkę obrabiają w dwa dni.

Taką sałatkę obrabiają w dwa dni.
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Witaj Danusi
Przyszłam się z Tobą przywitać, wcześniej zwiedziłam Twój ogródek jest ślicznie tak jak ja lubię.
Widziałam u Ciebie tawę przy oczku chyba miskant, powidz mi jak zimuje bo moja jakaś taka mizera po zimie mam ją drugi rok.
Zapraszam do siebie.
Pozdrawiam cieplutko.
Przyszłam się z Tobą przywitać, wcześniej zwiedziłam Twój ogródek jest ślicznie tak jak ja lubię.
Widziałam u Ciebie tawę przy oczku chyba miskant, powidz mi jak zimuje bo moja jakaś taka mizera po zimie mam ją drugi rok.
Zapraszam do siebie.
Pozdrawiam cieplutko.
- Tacca
- Kontakt:
Żabko moje trawki zimowały do tej pory przyzwoicie ale właśnie przesadziłam prawie wszystkie więc nie wiem jak będzie w tym roku,
-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
Oj jak pięknie u Ciebie Danusiu,a zakupy coraz większe
a te rybki wprost czarujące!!! Jedzą z ręki
:):) Z przyjemnościa tu wracam ,tak milo patrzeć na Twoj ogród.

pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
- Tacca
- Kontakt:
Marzenko, miło że mnie odwiedziłaś,na dworze zimno, aż się nie chce z domu wychodzić.Zakupy zrobione i posadzone, mam nadzieję że nie zmarzną. Wczoraj dokupiłam powojnik Early Snsation, z wyprzedaży więc jest trochę zabiedzony, jeszcze nie wiem gdzie go wsadzić.chyba muszę przesadzić Aktinindie żeby zrobić na niego miejsce. Trochę póżon an przesadzanie, ale nie mam wyjścia.
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
z tą sola to bardzo ciekawy pomysł
tez go wypróbuję.
Piesio w avaterku twój? pokaż go więcej, ładny

Piesio w avaterku twój? pokaż go więcej, ładny

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...