W.o...Pytania o aparaty cyfrowe - wybór i recenzje

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Grzegorzu dostałam dziś raynox i wyobraź sobie, że całkowicie nie umiem sobie z nim poradzić ;:145 tzn. nie potrafię uchwycić w ogóle wybranej rzeczy, którą chcę sfotografować, obraz jest całkowicie rozmyty, kilka razy zdarzyło mi się uchwycić obraz, lecz po ustawieniu ostrości, lekki ruch aparatem i znowu obraz rozmazany, tak, że nawet nie widać co to ma być ;:155 próbowałam chyba na wszystkich ustawieniach i auto i manual i programy tematyczne oraz różne odległości obiektywu od fotografowanej rzeczy i dalej nie potrafię ;:223 teraz szukam informacji jak sobie z nim poradzić ;:128
aga13 piękna fotka ;:333 i mamy ten sam sprzęt, a jak Ci wychodzą zdjęcia makro :?:
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu czy chcesz namiary na f....fotograficzne czy chcesz żebym się tym zajął?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Grzegorz napisałam do Ciebie na PW :wink:
moje wnioski to im dłuższa ogniskowa tym gorzej uzyskać jakąś głębię ostrości -nie piszę tu o super lecz o takiej, by cokolwiek było widać :wink: poza tym ważne jest światło i przysłona, ale trening czyni mistrzem, więc zobaczymy co ze mną będzie :D
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grzegorzu oczywiście :) Dzięki ,że Wam się podoba!
Soniu nieźle.... teraz będzie jeszcze łatwiej bo dostałam na gwiazdkę statyw Sherpa ... a statyw bardzo ułatwia - dzięki Mikołaju gdziekolwiek jesteś ;:58
postaram się w najbliższym czasie zrobić troszkę fotek w trybie makro :)
Soniu zadowolona jesteś z Sony???
Pozdrowionka :)))
grigori24
---

Post »

Soniu już wszystko przeczytałem i pw również.

Agnieszko
ja jestem bardzo zadowolony nie wiem jak Sonia. ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p

Post »

Grzegorzu a nie przeszkadzają Ci szumy przy wyższym ISO?
to ,że w sumie robi 3 klatki na sekundę?
lampa błyskowa na niskich "nóżkach"?
i dla mnie najgorsze- ograniczony wybór obiektywów?
obecnie całkiem nieźle wypada D90 - i chyba trochę żałuję...
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Aga ja chyba też jestem zadowolona :D nie mam większego doświadczenia z fotografią, dopiero się uczę i to sama na własnych błędach :wink: nikt ze znajomych i z rodziny nie interesuje się fotografią, dla większości z nich kadrowanie, balans bieli to pojęcia z kosmosu :P moje poprzednie aparaty kompaktowe były sony i tak sentyment pozostał :wink: Unikam zdjęć o zmierzchu i w pomieszczeniach, więc szumy jeszcze nie zdążyły mnie zdenerwować, zdjęć seryjnych też nie robię, a lampa błyskowa owszem drażni z powodu efektu czerwonych oczu, ale czy inne lustrzanki nie powodują tego efektu, gdy używa się jedynie wbudowanej lampy błyskowej :?: póki co obiektywami się nie martwię, gdyż muszę cieszyć się tymi, które były w zestawie, a nim nauczę się robić poprawnie zdjęcia, wtedy będę się zamartwiać resztą :wink:
Na dzień dzisiejszy jestem rozczarowana raynoxem przy użyciu obiektywu 55-200mm, a z obiektywem 17-55mm już nie miałam cierpliwości próbować :roll: poza tym bawiłam się w domu i maltretowałam znalezionego w piwnicy pająka, ale położyłam go na białej kartce i doświetlałam lampą domową i ten zestaw nie jest odpowiedni :? Jak tylko się ociepli lub chociaż przestanie paskudnie wiać to wyjdę na dwór i tam się pobawię i poczekam jak Grzegorz dostanie raynoxa i może co nie co mi podpowie :D
grigori24
---

Post »

Aga w dzień nie mam takiego problemu a jeżeli to ustawiam na 100 a czas się zwiększa .Próby w nocy się odbyły i nie wyglądają tak tragicznie . Natomiast w pomieszczeniach ustawiam ręcznie parametry ekspozycji , przysłonę i czas , wszystko zależy od ilości światła. .Teraz będę fotografował w nocy ale już ze statywem.
Lampa jak na razie cienia nie daje z resztą używam jej do bardziej odległych zdjęć czyli ok 5m.
Piszesz ograniczony wybór obiektywów i tego nie rozumem proszę napisz jaśniej bo nie kapuje o co chodzi ;:24 ;:24 ;:24 ;:113 .
Nikon daj spokój a cena obiektywów chyba że zrobiłaś skok na bank ;:112 ;:112 .

Jak na razie super!!!
Chyba widać jak robi zdjęcia w temacie :

Moje Miasto - Poznań.
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p

Post »

Grzegorzu pewnie masz rację za bardzo narzekam :wink:
wszystko się zgadza co piszesz!
co do obiektywów
mamy w sumie mały wybór obiektywów: Tamron, Tokina, Sigma, Sony/Minolta
a każdy z nich ma jakieś wady jak nie ostrość to kiepskie wykonanie ,niecelujący AF i takie tam
różności
KITy to u nas kity
konkurencja oprócz tych co wymieniłam ma właśnie wyższą półkę której my nie mamy a i obiektywy KITowskie nie są takie złe
jestem trochę rozgoryczona bo jestem w trakcie szukania obiektywu szerokokątnego
i z tego co czytam -testy , fora fotograficzne - strach kupować :lol:
więc czekam...
poza tym trochę się nacięłam na Sigmę 28-70mmf2,8 i jestem zła na siebie :evil:
pewnie to wszystko plus depresja zimowa i stąd moje delikatne rozczarowanie

Grzegorzu zdjęcia super gratuluję!! :tan
grigori24
---

Post »

Agnieszko dziękuje za miłe słowa ale to wszystko robione kitowym kitem ;:112 ;:112 ;:112 :;230 :;230 :;230 .

Bez przesady. Obiektywy Minolty należą do najlepszych na świecie .
Wszystkiego nie czytaj to co piszą na forum bo zwariujesz , a jeśli chcesz coś dobrego to niestety trzeba wydać trochę kasy i to jest jedna z wad lustrzanek.

Agnieszko
przy okazji mogę Tobie pomóc coś poszukać z szerokokątnych.

Jeśli możesz się podzielić informacjami o tym obiektywie to będę wdzięczny. :D :D :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
grigori24
---

Post »

Tadeuszu odpowiadam Tobie na zadane mi pytanie co sądzę o aparacie Sony H-50.
Sony H-50 nie jest złym aparatem nawet jestem pewien że jego największą zaletą jest to że posiada najlepsze odwzorowanie kolorów . Ogólnie mnie ten aparat nie leży .
Niektóre opinie na temat tego modelu:
www.ceneo.pl/;0151331282-10.htm

Jeśli przeczytasz temat od początku czyli od 1 strony to zauważysz że po zapoznaniu się z wieloma modelami moje zainteresowanie padło na inne aparaty.

Tadeuszu moim zdaniem musisz udać się do dużego marketu i potrzymać wybrane modele w ręce aparat musisz czuć , musi się Tobie podobać i podstawa musi spełniać Twoje wymagania.

Jaka kwota wchodzi w grę to jeśli chcesz pomogę Tobie w wybraniu kilku interesujących modeli , i oczywiście jakie są Twoje wymagania?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja właśnie mam H-50 od sylwestra. Miała być lustrzanka Alfa 300, ale niestety. I szczerze - nie wiem czy bym sobie z nią dał radę.
A tutaj mam w sumie nietani przecież kompakt z 15-krotnym zbliżeniem, co mi wystarcza i mogę kręcić nawet parominutowe filmiki. Alfa (lub Nikkon) musi poczekać.
Jak by ktoś miał pytania o H-50 - to służę...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
grigori24
---

Post »

Januszu jaki aparat miałeś wcześniej? :D
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p

Post »

Grzegrzu
szerokokątne w sumie są dwa Sigma 10-20mm...i Tamron 11-24....którego fizycznie jeszcze nie ma :lol:
Sigma ma dość kiepskie światło , spore winetowanie i jak to bywa problemy z ostrością ale dość dobre opinie użytkowników :roll:
natomiast Tamron którego nie ma :lol: lepsze światło i zero testów
dlatego więc czekam
poza tym Sigma kosztuje ok 2 tys. jakby była tańsza to już bym ją kupiła
a tak to poczekam jak pojawi się fizycznie jakaś konkurencja i wtedy się zobaczy :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grzegorzu - ten aparat już nie wart wspominania. Już nawet nie bardzo pamiętam ile ma lat i kiedy go kupiłem. Bodajże w listopadzie 2003. ESUS Spca533 taką nazwę pokazuje mi na zdjęciach, wielkości trochę większego pudełka zapałek, ale jak pamiętam 4 Mpx to było wtedy bardzo dużo. Zrobiłem nim tysiące zdjęć - właściwie prawie 100 % wklejanych tutaj na Forum zdjęć jest z tego aparatu.
Jak pisałem wyżej - miała być lustrzanka, nawet dyskutowaliśmy na ten temat. Wyszło inaczej. Dodam jeszcze, że przez cały grudzień i 1-ą dekadę stycznia pracowałem w sklepie RTV-EURO-AGD. Każdego kto oglądał aparaty (te w gablocie, droższe kompakty i lustrzanki) zagadywałem i pytałem o opinie. Niektóre z zagadywanych przeze mnie osób miały fachową wiedzę i było widać, że znają się na temacie. Wybrałem właśnie H-50 (po długich wewnętrznych rozterkach a reszta zarobionej kasy poszła na nawigację i telefon. Na razie jestem zadowolony, "domowe" zdjęcia są bardzo dobre i ostre, dokupiłem nawet statyw by robić zdjęcia ptakom ze zbliżeniem, bo ręka drży. Jak dla typowego amatora - mi to wystarczy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”