Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek
Bardzo ładne te różyczki pnące,znasz może ich nazwę?.Łuki na róże ,podobne u nas można dostać,skręcane elementy są bardzo liche,nie wiem ,czy przetrwają zimę.
Mam taki łuk i przy ostrzejszych wiatrach,patrzę tylko,czy mi go nie porywa podmuch.
Bardzo ładnie się prezentują róże w parku rozpięte na murze.Kamień i kwiat-to dopiero duet :)
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Aniu, Nelu
dzięki za wizytę.

Ostatnio dopadła mnie jakaś depresja, że nawet do ogrodu nie chciało mi się wychodzic ani nawet czytac forum :(
To chyba pogoda tak na mnie podziałała. Ale już jest lepiej... Choć nadal pada :evil:

Nelu,wiem, że te łuki są słabe, no ale w tej chwili tylko na nie mnie stać. Ja tu mieszkam w małej mieścinie, bez samochodu, więc mam trochę problemów z zakupami :roll: O byle kawałek drzewa muszę prosić sąsiada...
Pytasz o róże pnące, ta biała pnąca to chyba Iceberg, natomiast nazwy tej różowej nie znam. Kupiona w markecie jako róża pnąca różowa :) Najpierw zakwitła na... czerwono Obrazek
Miała dwa piękne bordowe pachnące kwiaty. Dopiero trochę póżniej pokazała właściwe kwiaty, a te pierwsze pędy wypuściła z podkładki. W tym roku też ma jeden kwiat czerwony. Prawdopodobnie jest szczepiona na róży Ingrid Bergman A pnąca bardzo długo trzyma kwiaty
Obrazek

Okazuje się, że mam prawie 40 róż :roll: Kiedy ja je kupiłam??? Ostatnio rozkwita Reine de Violettes, bardzo mi sie podoba, fioletowe kwiaty i piękny zapach
Obrazek

Zmaltretowany deszczami Abraham Darby
Obrazek
i kilka innych
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Rozkwitł liliowiec
Obrazek

To może pokażę jeszcze hosty, żeby nie było tak całkiem różanie :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Mario!
Zdjęcia z parku piękne, przepiękne widoki, lubię takie ceglane ściany obrośnięte roślinnością, super fotka z fragmentem zabytkowej budowli (zamku?)
Twoje romantyczne róże już dawno mnie urzekły, ciągle pokazujesz Marysiu nowe, wszystkie wybrane ze smakiem.
Pozdrawiam serdecznie.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Witaj Agnieszko, dzięki za miłe słowa :D

Dziś poszukiwałam nazwy mojej różowej róży pnącej i chyba mi się udało znależć - Etiuda ( Etude)

http://www.helpmefind.com/plant/l.php?l=21.87197

A to jeszcze raz moja

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zakwitła budleja
Obrazek

i inne kwiatki
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
x_P-42

Post »

Witaj Mario :)
Jaka to budleja u Ciebie zakwita? Wygląda na olbrzymie krzaczysko.czy to może tylko sprytny trick ?
Spojrzałam na zdjęcie, które przedstawia szklarenkę (?) i zdębiałam. W pierwszym momencie wydało mi się,że na dachu leży...śnieg.Ufff, cieszę się,ze to tylko złudzenie.

Twoja Etiuda, jak wszystkie Twoje różyczki śliczna. Ja nie mam ręki do róż, choć mam kilka, ale się nimi nie pasjonuję.To chyba uraz z dzieciństwa, bo w teatrzyku szkolnym , koleżanka , której nie znosiłam grała Różyczkę a ja...Oset. Oczywiście Różyczka była śliczna, mądra, miła i słodka a Oset głupi, podstępny i złośliwy ( moim zdaniem "podstępność" i złośliwość wykluczają głupotę, ale pani nauczycielka wiedziała swoje :D))
Co ja tu za bzdury wypisuję a miałam Cię pochwalić ! Zawsze masz bardzo ładnie opracowane zdjęcia - takie niby rameczki.Też chciałabym takie coś umieć robić, ale chyba już za późno, aby się takich rzeczy uczyć....Pozdrawiam serdecznie i czekam na nowe wiadomości z Twojego Mini Królestwa .

P.S. A kiedy wyjazd na wakacje?
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Mario wygląda na to ,że masz Etiudę :D
Widzę ,że masz sporo róż ,Reine de Violettes bardzo mi wpadła w oko :wink: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Polu, Halinko, dziękuję za odwiedziny :D
Dawno mnie tu nie było i długo szukałam swojego watku :roll:

Halinko, dziękuje za pomoc w rozpoznaniu róży. W tym roku ładnie i długo kwitnie, chociaż pogoda nie bardzo sprzyja różom. Kilka dni słońca a potem deszcz, deszcz, deszcz... i znów 2 dni słoneczne z przelotnym deszczykiem.

Róż mam już sporo, ale... ciągle mi mało :roll: :lol: Niedawno mąż zrobił mi niespodziankę :lol: Napisał do kilku pism ogrodniczych coś tam na temat katalogów i w jednym z nich wydrukowali fragment jego listu i jako zapłatę przysłali talon na 5 funtów do wydania w centrum ogrodniczym. Oczywiście zaraz pognałam do najbliższego :D ... i wróciłam z różą o nazwie Lucky, ponoć różą 2009 roku. Na razie ma 1 pączka.

Polu,
Budleja to chyba Black Knight, ma bardzo ciemne kwiatki. Ma ok. 2 m wysokości, no i prowadzę ją na drzewko, bo nie mam miejsca na krzew. Ostatnio z wszystkich krzaczków próbuję zrobic drzewka:)
Szklarnia i budynek gospodarczy za nią należą do moich sąsiadów. ostatnio pomalowali ten budynek na biało, zrobiło się jaśniej ale w pełnym słońcu strasznie razi w oczy.
Co do urazów z dzieciństwa to ja mam taki uraz do wszelkich stworzeń pełzających :roll: Kiedyś tam kolega mojego młodszego brata rzucił we mnie dżdżownicą :evil: A potem jeszcze były wakacje, gdzie było całe mnóstwo zielonych gąsienic bielinka, właziły nawet przez okna. Kiedy zaczęłam kopać w ogródku, sporo czasu trwało zanim przestałam uciekać na widok dżdżownic. Teraz przysypuję je ziemią i czekam aż sobie pójdą :D
A tych rameczek nauczyłam się tutaj na forum, Ania-Raczek napisała świetną instrukcję. Mówią, że na naukę nigdy nie jest za późno :D Ty, Polu, jesteś znacznie młodsza ode mnie... :D
A wakacje? Właściwie to ja tu jestem jakby na takich dłuższych wakacjach. Nie pracuję, prowadzę życie emerytki :) Zajmuję się domem, ogródkiem, mężem i 2 papużkami, no może nie zawsze w takiej kolejności :D
Kilka razy w roku jeżdżę do Krakowa, zawsze na Wszystkich Świętych i na Boże Narodzenie.

A teraz coś z ogrodu. Jesienią posadziłam trochę liliowców, jako że wyczytałam, że są niekłopotliwe. Tylko kilka z nich zakwitło, no i jestem pod ich urokiem. Chyba dosadzę jeszcze kilka. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

A lilie lubię od zawsze Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Marysiu jestem ciekawa tej Twojej nowej różyczki,chyba pokażesz jak zakwitnie :?: :D .Liliowce super ,mam kilka takich jak Twoje :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Przepiękne kwiaty, cudne. Bardzo milo sie ogladało. Ta niebieska róża bardzo przypomina mi różę z alleg... nr 701610445. Sprawdzcie.... pozdrawiam
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Halinko, na pewno pokażę. O ile zakwitnie...

Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających mój ogródek a nie pozostawiających śladu :) Od wczoraj przemknęło tu ponad 200 osób :wink:

Trochę różności z mojego ogródka

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Witaj Stasiu, pisałyśmy równocześnie :D
Dzięki za miłe słowa. Zaraz popatrzę na tę różę...
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Mario, masz piękny ogródek, niesamowite jest to porównanie przed i po zagospodarowaniu. ;:111 ;:100
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Byłam , oglądałam, pozostawiam ślad ...podobało mi się u Ciebie ! :roll:
Maryna. :D
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Foggia, wróciłam do Twego ogrodu, aby znowu nacieszyc oko. Jak miło, jak cudownie jest u Ciebie. Można tak siedzieć, patrzeć i marzyć..... ;:132
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Marysiu piękne liliowce :roll: Widoczki z ogrodu są niesamowite :roll: Tyle kolorów ;:31
Miłą niespodziankę zrobił Ci mąż :D Czekam na foteczkę "szczęśliwej" różyczki :D

Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Mario przespacerowałam się po Twoim ogrodzie od wiosny do lata :lol:
Dziewczyno ty masz sto razy więcej roślin na stu metrach niż ja na osmiuset :shock:
Cudo stworzyłaś w ciągu dwóch lat!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”