Liliowce-Hemerocallis cz.II
- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Co do ,Schnickel Fritz' to jest to na pewno on, ma kwiaty pełne, jednak zawsze u mnie kilka pierwszych kwiatów jest pojedynczych, z niedorozwiniętymi pozostałymi. Jak się dobrze wpatrzeć, to je na fotce widać.
Jeśli chodzi o ten drugi, to też jestem raczej pewna, z tym, że jak wiadomo przy takich zestawieniach barw, każdy kwiat potrafi mieć różny odcień w zależności od pory dnia i pogody. Poza tym na barwę fotki ma też wpływ pora fotografowania. Na różnych zdjęciach potrafi być lawendowy z ciemno purpurowym okiem i koronką. W opisach podają jedni, że jest biały z purpurowym inni, że kremowy z purpurowym. na razie nie mam 100% pewności, bo to jego pierwszy kwiat, a roślina z tej wiosny, więc trudno być na 100% pewnym, czy to ten, czy nie.
Jeśli chodzi o ten drugi, to też jestem raczej pewna, z tym, że jak wiadomo przy takich zestawieniach barw, każdy kwiat potrafi mieć różny odcień w zależności od pory dnia i pogody. Poza tym na barwę fotki ma też wpływ pora fotografowania. Na różnych zdjęciach potrafi być lawendowy z ciemno purpurowym okiem i koronką. W opisach podają jedni, że jest biały z purpurowym inni, że kremowy z purpurowym. na razie nie mam 100% pewności, bo to jego pierwszy kwiat, a roślina z tej wiosny, więc trudno być na 100% pewnym, czy to ten, czy nie.
- śnieżka
Basiu, znam to z autopsji. Niektóre po kilku latach niewiele zmieniły u mnie swój wygląd. Zachowują się często tak , jakby się uwsteczniały. Nie powinno tak być, ze w obrocie są takie maluchy, ale niestety takie praktyki stosują nie tylko u nas.bobi pisze:raistand pisze:Musiałaś mieć naprawdę bardzo skromne sadzonki.
ooooj, polscy sprzedawcy/hodowcy potrafią wystawić człowieka na próbę
![]()
![]()
Przykład ...... czy tak powinna wyglądać roślinka wysłana klientowi??? ... oczywiście pytam retorycznie ... na szczęście przyjął się, rośnie, wypuścił pędzik kwiatowy (zobaczymy co za jeden
), ale nie powiem, byłam rozczarowana i zła, kiedy go rozpakowałam.
Ooooośnieżka pisze:Co do ,Schnickel Fritz' to jest to na pewno on, ma kwiaty pełne, jednak zawsze u mnie kilka pierwszych kwiatów jest pojedynczych, z niedorozwiniętymi pozostałymi.

Mój, nazywam go "Fitz Caraldo"

Grażyno, to o czym piszesz jest potwierdzeniem tego, że co do czystości/wierności otrzymaniej/kupionej odmiany, uzyskuje się pewność, po dwóch trzech latach. Do tego jeszcze dochodzą warunki glebowe, klimat, wystawa ... a jednak myślę, iż są odmiany (z całą pewnością te otrzymujące nagrody i wyróżnieniaśnieżka pisze:Jeśli chodzi o ten drugi, to też jestem raczej pewna, z tym, że jak wiadomo przy takich zestawieniach barw, każdy kwiat potrafi mieć różny odcień w zależności od pory dnia i pogody. Poza tym na barwę fotki ma też wpływ pora fotografowania. Na różnych zdjęciach potrafi być lawendowy z ciemno purpurowym okiem i koronką. W opisach podają jedni, że jest biały z purpurowym inni, że kremowy z purpurowym. na razie nie mam 100% pewności, bo to jego pierwszy kwiat, a roślina z tej wiosny, więc trudno być na 100% pewnym, czy to ten, czy nie.

... a tak wyrosła moja "bida" z wcześniejszego postu ...

... wyrósł niezbyt, na 25 cm, ale ... żyje

... i jeszcze szczypiory MM - na drugim planie Gentle Shepherd ...

... i Cherry Cheeks - w tle jakiś NN szykuje się do kwitnienia ...

... nie są specjalnie mizerne, a jednak

Pozdrawiam, Baśka
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
I ja chciałam się pochwalić moimi liliowcami i w miarę możliwości poprosić o pomoc w ich nazwaniu.
Dwa pierwsze już przekwitły
1.

2.
ten już dłuższy czas cieszy swoim kwieciem i w zasadzie już kończy kwitnienie
3.

a te w chwili obecnej pięknie kwitną
4.

5.
A ten kupiony jako Hemerocallis Purple Bicolor, czy na pewno?
6.
Dwa pierwsze już przekwitły
1.

2.

ten już dłuższy czas cieszy swoim kwieciem i w zasadzie już kończy kwitnienie
3.

a te w chwili obecnej pięknie kwitną
4.

5.

A ten kupiony jako Hemerocallis Purple Bicolor, czy na pewno?
6.

- izabella1004
- izabella1004
Andrzeju śliczne te liliowce.
A to jeszcze moje .[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obraze ... .jpg[/img]
[/url]
A to jeszcze moje .[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obraze ... .jpg[/img]

- śnieżka
U mnie jeszcze ,ED' nie kwitnie. Jest zazwyczaj jedną z późniejszych odmian. Za to zdecydowanie wcześniej kwitnie u mnie zawsze ,Panda Bear', ale jeszcze nie teraz.izabella1004 pisze:Ten nr.5 to mi się wydaje że to Liliowiec El Desperado.
A to fotki odmian, które zakwitły w ostatnich dniach, niektóre w ogóle pierwszy raz.

tulipanko, pewnie taaak

http://www.hampshirefarms.com/product_page.asp?id=1697
U mnie El Desperado także jeszcze mocno w pąkach ... on zaliczany jest do późnych liliowców.
Pozdrawiam, Baśka