Moje Hipeastrum
-
sterlizja36
- 500p

- Od: 14 paź 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz cudowne hipeastrum,tyle odmian u jednej osoby jeszcze nie widziałam
.Naprawdę masz do nich rękę
.Ja kupiłam w tym roku "Lemon Lime"Dwa pedy już cudownie kwitną i wypuszcza trzeci
.Jednak gdzie mi do twoich piękności.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Piękne hipcie, u ciebie wiosna w pełni 
Pozdrawiam Sylwia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +domownicy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +domownicy
- ewasz29

- Od: 23 mar 2009, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie ,jak przechowac cebulę ,żeby dobrze odpoczęła ? W lodówce to chyba trochę za zimno ,a w sierpiu i wrześniu ciężko o jakieś chłodne pomieszczenia ?
Ja dopiero startuję w uprawie amarylisów . Jesienią dostałam tę piękność jako kliwię i cały czas byłam przekonana ,że tak jest ,póki nie zobaczyłam jak zakwitł
No i tu całe nieszczęście
jak zobaczyłam jakie są piękne i wasze śliczności kolekcje ,to wpadłam w nowy nałóg....
Może uda mi się wstawić zdjątko tego co mi wyrosło ?
Ja dopiero startuję w uprawie amarylisów . Jesienią dostałam tę piękność jako kliwię i cały czas byłam przekonana ,że tak jest ,póki nie zobaczyłam jak zakwitł
No i tu całe nieszczęście
Może uda mi się wstawić zdjątko tego co mi wyrosło ?
-
Filifionka
- 200p

- Od: 18 lut 2009, o 11:33
Kocurek moje hipki akurat taki sobie termin wybrały że kwitną gdy cały czas pali się w piecu a ze względów czysto mieszkaniowych stoją na parapecie tylko teraz przestawiłam tego jednego hipka troszkę dalej i faktyczne kwitł dłużej niż zazwyczaj, a mam pytanie mam dwie cebule rodzaju "kwiat jabłoni" obydwie kwitną i mają po 2 cebulki przybyszowe jak mogę oddzielić małe cebulki zanim zacznę zasuszać starą cebule tak żeby żadna nie ucierpiała. Cebul przybyszowych mam już łącznie 7 szkoda tylko ze wszystkie to "kwiat jabłoni" ale nic to będę miała 9 hipków jednego rodzaju
choć z jednym to mnie oszukano kupiłam go w biedronce miał 4 pączki i 2 cebulki przybyszowe wyglądał najlepiej z pozostałych to go biedaczka wzięłam miał bić biały a tu buba ale tak to jest jak się kupuje w biedronce, na razie jest mizerny ale kuracja nawozem mu pomoże bo cebula jest dość pokaźna
Pozdrawiam 
- nusia
- 1000p

- Od: 3 mar 2007, o 18:43
Filifionka możesz wcześniej oddzielić przybyszowe cebulki od mamy,ale dopiero jak przestaną kwitnąć.
Ewasz29 cebulkę najlepiej przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu,jeśli nie masz gdzie to ostatecznie pozostaje lodówka,ja jednak odradzam ...
miluck trudno mi odpowiedzieć ,czy cebulka puści pąk ,bo nie wiem czy przechodziła stan spoczynku,w jakich była warunkach uprawiana
Oby Ci zakwitła.
Pokażę drugi pęd Giraffe,który wygląda zupełnie inaczej niż pierwszy :P

Ewasz29 cebulkę najlepiej przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu,jeśli nie masz gdzie to ostatecznie pozostaje lodówka,ja jednak odradzam ...
miluck trudno mi odpowiedzieć ,czy cebulka puści pąk ,bo nie wiem czy przechodziła stan spoczynku,w jakich była warunkach uprawiana
Pokażę drugi pęd Giraffe,który wygląda zupełnie inaczej niż pierwszy :P

- ewasz29

- Od: 23 mar 2009, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeja co za śliczność . Tylko pozazdrościć ,brać przykład i korzystać z rad ,żeby się samemu takich okazów dochować . Mój hipcio niestety przyszedł do mnie w kiepskim stanie i ma tylko 2 kwiatki .Ale i tak jestem zadowolona ,że w ogóle zakwitł 
Dzięki za poradę jak go przechować do odpoczynku .Lodówkę wybiję sobie z głowy i schowam po prostu w spiżarce okrytego przed światłem . na razie jeszcze mogę się cieszyć jego widokiem
Pozdrawiam
Dzięki za poradę jak go przechować do odpoczynku .Lodówkę wybiję sobie z głowy i schowam po prostu w spiżarce okrytego przed światłem . na razie jeszcze mogę się cieszyć jego widokiem
Pozdrawiam
- Leśny Duch
- 1000p

- Od: 10 lut 2009, o 12:40
- Leśny Duch
- 1000p

- Od: 10 lut 2009, o 12:40