Ćmówki z PESTKĄ@

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pestko, zazdroszczę, ;:161 że brakuje Ci patyczków do podpierania nowych pędów. Też bym chciała mieć takie problemy. Niestety u mnie nadmiar patyczków ;:145
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a może takie patyczki do szaszłyków?? one są drewniane i dosyć długie, przynajmniej na początek powinny wystarczyć ;)
ja całe szczęście zaopatrzyłam się wcześniej, na allegro z resztą :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

a ja patyczków mam mnóstwo. jest ich kilkadziesiąt, są róznych długości i będę ich używać do pędzików. oczywiście to są używane patyczki, wyciągałam je ze storczyków po przekwitnięciu
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ja nie wyciagam po przekwitnięciu,bo z pędow bocznych zawsze coś sie kluje.Muszą byc na swoim miejscu! Mambo !zbieraj te patyczki ,bo na pewno Ci sie przydadzą wspomnisz moje slowa jakem CZAROWNICA hihihi Karolinko patyczki od szaszlykow sie nie nadają,są za cieniutkie(probowalam) .Moje pędy sa grube i ciężkie.Mając 5 pedów kwiatowych w jednej doniczce i tylko dwa patyczki wbite to naprawde jest problem .W żadnym storczyku nie usechl mi calkowicie pęd kwiatowy,wiec patyczków jak na lekarstwo...[/b]
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PESTKA@ pisze:Ja nie wyciagam po przekwitnięciu,bo z pędow bocznych zawsze coś się kluje.Muszą być na swoim miejscu! Mambo !zbieraj te patyczki ,bo na pewno Ci się przydadzą wspomnisz moje slowa jakem CZAROWNICA hihihi Karolinko patyczki od szaszlykow się nie nadają,są za cieniutkie(probowalam) .Moje pędy sa grube i ciężkie.Mając 5 pedów kwiatowych w jednej doniczce i tylko dwa patyczki wbite to naprawde jest problem .W żadnym storczyku nie usechl mi calkowicie pęd kwiatowy,wiec patyczków jak na lekarstwo...[/b]
ja wyciągam gdy pęd uschnie. napisałam po przekwitnięciu, ale miałam na myśli, że wyciągam, kiedy pęd zżółknie i trzeba go obciąć. odkąd zbieram storczyki wiele mi uschło storczyków i pędów, więc patyczków się uzbierało, nie tylko z Phalaenopsisów. gdy pojawiają się nowe pędziki, to po jakimś czasie wbijam kijek obok nich i je przypinam spinkami lub takimi dziwnymi klamerkami do mocowania pędów. nigdy nie miałam 5 pędów w 1 storczyku (miałam 4, z czego 3 były w chwili kupienia). obecnie storczyki puszczają po 1 albo 2 pędy, zwykle usychają po przekwitnięciu, czasami, ale rzadko, pojawiają się na nich odgałęzienia.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moich odgałęzienia są zawsze.Na dodatek sa nowe pędy(tak jak pisałam)Postaram się powklejać bardziej dokładne fotki zeby pokazac ilość pedów w doniczkach.Zresztą mamy czas,wieczory coraz dłuższe wiec mozna się pobawić aparatem.Przy okazji pochwalić sie i zrobic dla samego siebie kronike,do ktorej mozna wracać kiedy kwiaty przekwitną a na sercu zrobi sie smutno :wink:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokaże Wam moją kolejną miłość..wiem ,ze to forum storczykowe ale....ona tez kocha storczyki,Tak je kocha ,ze az za bardzo do nich sie tuli :twisted: co powoduje zrzutki z parapetu :wink: No ale sami zobaczcie czy mozna na nią krzyczeć?????Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śliczny kotek. ja też bardzo lubię koty, ale niestety nie mam. mam tylko storczyki. moje się zwykle nie odgałęziają, bo pędy krótkie mają. no, ale to w końcu storczyki nie nawożone. ten biały też nie nawożony, a łodygę piękną puścił i odgałęzienia też już puszcza, choć jeszcze na końcówce nie ma pąków zawiązanych.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wogole nie nawozisz storczyków????dlaczego??? Ja stosuje metode nawożenia trzykrotnego tzn 3 razy za każdym razem kąpieli ,a potem dlugo NIC Cos te storczyki muszą jeść i z czegoś pobierac witaminy :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PESTKA@ pisze:Wogole nie nawozisz storczyków????dlaczego??? Ja stosuje metode nawożenia trzykrotnego tzn 3 razy za każdym razem kąpieli ,a potem dlugo NIC Cos te storczyki muszą jeść i z czegoś pobierac witaminy :roll:
bo się zraziłam. ostatnio na wystawie T. mi kupił nawóz, inny, ale nie wiem, czy jest dobry, bo dopiero go raz użyłam. a pędy już były zanim dodałam trochę nawozu. ale 3 lata nie nawoziłam i storczyki raczej normalnie rosły. Ale biały Phal. i bez nawozu puścił piękny pęd. może w wodzie miały wystarczającą ilość składników.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi sie ,ze każde namaczanie storczyka powoduje wyplukiwanie wszystkiego co storczykowi jest do zycia potrzebne.Tym bardziej jak nie jest nawożony.Ja uzywam SUBSTRAL-a taki użylam pierwszy raz i jestem mu wierna.na pewno są lepsze na rynku ,ale ja mam dostęp do takiego i taki stosuje.Wyprobowalam SUBSTRAL do innych kwiatow bakonowych,doniczkowych i cebulowych a także specjalny do datury i tez pieknie rosły.Wydaje mi się ,ze jak nie stosuje się nawozów to powinno się częsciej przesadzac .To takie moje spostrzezenie z własnego ogródka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PESTKA@ pisze:Wydaje mi się ,ze każde namaczanie storczyka powoduje wyplukiwanie wszystkiego co storczykowi jest do zycia potrzebne.Tym bardziej jak nie jest nawożony.Ja uzywam SUBSTRAL-a taki użylam pierwszy raz i jestem mu wierna.na pewno są lepsze na rynku ,ale ja mam dostęp do takiego i taki stosuje.Wyprobowalam SUBSTRAL do innych kwiatow bakonowych,doniczkowych i cebulowych a także specjalny do datury i tez pieknie rosły.Wydaje mi się ,ze jak nie stosuje się nawozów to powinno się częsciej przesadzac .To takie moje spostrzezenie z własnego ogródka
ale ja nie namaczam. namaczam Vandy, ale inne storczyki podlewam. a Vand nie mam jak nawozić, bo jak już gdzieś pisałam, nieczęsto zmieniam wodę. a mój T. mi kupił na wystawie nawóz o nazwie "biohamus" czy jakoś tak. nie znam się na nawozach.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biohumus.Stosowalam do innych kwiatów ,ale powiem szczerze żadna z tego rewelacja.Może dla storczyków bedzie dobry
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PESTKA@ pisze:Biohumus.Stosowalam do innych kwiatów ,ale powiem szczerze żadna z tego rewelacja.Może dla storczyków bedzie dobry
aha. użyłam dopiero raz, kilka dni temu. jeszcze nie wiem, czy jest dobry czy nie.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biohumus produkowany jest z zżdzownic kalifornijskich i z kompostu ktory ye dżdzownice rozkładają .Potem jest to płukane i taka,,gnojowica,, jest w tych butelkach ,oczywiście do rozcieńczenia,ale na opakowaniu pisze ,ze mozna wlewac bezposrednio na kwiaty ginące.Ja wlewalam zakrętke do każdej doniczki bez rozcieńczania,ale....nie zasoczył mnie ten nawóz w ogóle.Sorczyki moze taki nawóz akurat lubią.Moż esie ktoś wypowie na ten temat...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”