Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
Re: Robaczywe czereśnie
Proszę napsiz coś bliżej o tych tabliczkach lepowych, skąd je wziąść i co to w ogóle jest?rydnor pisze:W tym roku cieszyłem się z czereśni,a mam średnio-późne(Buttnera czerwoną).W zeszłym roku był robal na robalu,czego nigdy nie było.W tym roku zainteresowałem się ochroną czereśni i walką z Nasionnicą.W dużej mierze pomogły mi tabliczki lepowe,określające intensywność wylotu muszki,oraz informacje Erazma o terminach oprysków.Wszystko razem dało efekt w postaci zdrowych owoców.Pozdrawiam.Ryszard.
Ja dopiero posadziłam czereśnie (burlat i jakąś jeszcze jedną, której opisu wcale ale nie mogę znaleźć w internecie).
Sądzę, że przygoda z robakami mnie nie ominie.
Dlatego wolę już teraz zbierac informację.
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agdula, tablice lepowe (dla czereśni -żółte) są w sklepach ogrodniczych i wiesza się na drzewach w okresie kiedy spodziewany jest wylot much nasionnicy trześniówki- tzn w okresie kiedy zaczynają kwitnąć akacje. Tablice nie chronią drzew przed szkodnikiem, ale pozwalają ocenić po złapanych na lepach muszkach ilość tego szkodnika i najbardziej dogodny termin oprysku.
Gienia
a ile najlepiej tych tablic powiesić?
Czyli jeśli zobaczę, że jest dużo muszek, wtedy nalezy opryskac drzewo?
Ale dużo to znaczy ile? I czy jeden oprysk wystarczy?

Czyli jeśli zobaczę, że jest dużo muszek, wtedy nalezy opryskac drzewo?
Ale dużo to znaczy ile? I czy jeden oprysk wystarczy?
Agdula
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tablic w opakowaniu jest chyba 10 szt (o ile dobrze pamiętam), wiesza się tak aby nie dotykały liści. Ja wyrozwieszałam ich 5, z myślą, że trochę tych muszek wyłapię, bo miałam popsuty plecakowy opryskiwacz a w serwisie powiedzieli, że może za miesiąc dopiero naprawią. Tych muszek przylepiło się może z 10 sztuk, a w co drugiej czereśni był robal. Poczytaj inne wątki o czereśniach, dowiesz się więcej szczegółów. U mnie już drugi sezon czereśniowy był stracony. Opryskiwacz naprawili po dwóch miesiącach ! @ @ @ - jedne!!!
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Robaczywe czereśnie
Wiecie,co jest gorszego,niż znalezienie w owocu czereśni robaka?rydnor pisze:Ja dwa lata temu, zdrowo pojadłem nim się zorientowałem że są robale.żONA śmiała się,że utyłem.I tak to jest.Pozdrawiam.Ryszard.

- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Znalezienie dwóch robaków? ;)
Witajcie, a ja chciałam się zapytać gdzie dostać tę tekturę falistą, którą się na drzewa przyczepia aby w niej łapać robaki schodzące na zimowanie do gleby? I czy zamiast tego może być taśma klejąca szeroka, naokoło drzewa? Co to są te lepowe taśmy, zamiast tektury, są specjalne do łapania robali schodzacych z czereśni, śliwy?
Dziękuję i pozdrawiam
Witajcie, a ja chciałam się zapytać gdzie dostać tę tekturę falistą, którą się na drzewa przyczepia aby w niej łapać robaki schodzące na zimowanie do gleby? I czy zamiast tego może być taśma klejąca szeroka, naokoło drzewa? Co to są te lepowe taśmy, zamiast tektury, są specjalne do łapania robali schodzacych z czereśni, śliwy?
Dziękuję i pozdrawiam
hehehe dobre ;:8Jurek pisze:
znalezienie połowy robaka
Agdula
Czereśnia - choroby i szkodniki
W moim rocznym sadzie czereśniowym pod koniec lata liście zaczęły obsychać po brzegach , zwijać się i opadać. W żadnej książce nie znalazłam opisu takiego zjawiska, tylko na jednej ze stron internetowych piszą, że jest to spowodowane niedoborem magnezu. Czy ktoś wie coś na ten temat i pomoże? Zaczęłam się bać czy one na wiosnę się odrodzą czy są do wycięcia.
Witam.
Bez dobrych zdjęć to trochę wróżenie z fusów...Po pierwsze opisane przez Ciebie objawy nie są charakterystyczne dla braku magnezu.Po drugie ...spokojnie.Oczywiście przedwczesny opad lisci może być wywołany przez pewną chorobę lub niedobory składników pokarmowych ale na zaradzenie i jednemu ,i drugiemu jest już za późno(jesienią możemy dolistnie stosować cynk lub bor-o ile jest taka potrzeba,ale nawet i to można zrobić wiosną).Jeżeli zamieścisz czytelne zdjęcia to być może da się udzielić rady.
I generalnie na koniec,czereśnia w pierwszych latach po posadzeniu jest dość wrażliwa na pewne niedobory,ale nie zawsze jest konieczność ich uzupełniania.
Pozdrawiam.
Bez dobrych zdjęć to trochę wróżenie z fusów...Po pierwsze opisane przez Ciebie objawy nie są charakterystyczne dla braku magnezu.Po drugie ...spokojnie.Oczywiście przedwczesny opad lisci może być wywołany przez pewną chorobę lub niedobory składników pokarmowych ale na zaradzenie i jednemu ,i drugiemu jest już za późno(jesienią możemy dolistnie stosować cynk lub bor-o ile jest taka potrzeba,ale nawet i to można zrobić wiosną).Jeżeli zamieścisz czytelne zdjęcia to być może da się udzielić rady.
I generalnie na koniec,czereśnia w pierwszych latach po posadzeniu jest dość wrażliwa na pewne niedobory,ale nie zawsze jest konieczność ich uzupełniania.
Pozdrawiam.
Witam.
Drugie zdjęcie sprawę wyjasnia to -drobna plamistość liści drzew pestkowych.Choroba typowa dla niechronionych(lub źle chronionych) sadów wiśni i czereśni,jednym z jejefektów jest przedwczesna defoliacja.W przyszłym sezonie wykonaj dwa -trzy zabiegi co około 10-14 dni,zaczynając tuż po kwitnieniu:Syllit i Topsin na zmianę.
Powodzenia.
Drugie zdjęcie sprawę wyjasnia to -drobna plamistość liści drzew pestkowych.Choroba typowa dla niechronionych(lub źle chronionych) sadów wiśni i czereśni,jednym z jejefektów jest przedwczesna defoliacja.W przyszłym sezonie wykonaj dwa -trzy zabiegi co około 10-14 dni,zaczynając tuż po kwitnieniu:Syllit i Topsin na zmianę.
Powodzenia.