Oto moje Storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja też mam fioła na punkcie storczyków i non stop mogłabym się na nie gapić. w ten sposób je poznaję a jak coś się dzieje (np. jakiś gnije), to mogę coś na to poradzić, jak szybko to zauważę. a poza tym, patrząc codziennie na storczyki mogę zauważyć takie cuda jak łodyżki kwiatowe wychodzące spomiędzy liści, nowe listki czy korzonki.
-
Orchideomaniak
- 500p

- Od: 19 sie 2008, o 21:59
A ja przed chwilą zauważyłem
wełnowce u tego przecenionego w szklanym wazonie z Obi. Szybko zareagowałem, siedziały 2 na kwiatach. Natychmiast urwałem kwiaty, choć były jeszcze ładne, przejżałem całą roslinkę, wyjąłem z doniczki uciełem zgnitego jednego korzonka, a ze nie miałem nowego podłoża to dokładnie opłukałem to co było w doniczce i zasadziłem z powrotem. Na szczęście wełnowce nigdzie dalej nie powędrowały, dzięki szklanemu wazonowi
, który wzbudzał u niektórych kontrowersje co do hodowli
A było ich 2

- Storczykowa

-
Orchideomaniak
- 500p

- Storczykowa

-
Orchideomaniak
- 500p

Witajcie:)
Ja też miałam wełnowce. Również prezent z kwiaciarni. Zauważyłam je szybko i zrobiłam porządną kąpiel, wyciągając z doniczki, zmieniłam podłoże. Niestety, często jest tak, że zlikwidujemy dorosłe robalki a larwy zostają
... A są sprytne i potrafią wleźć w dziwne miejsce.
Mam nadzieję, że Twoje już nie wrócą.
Jakby co, tu Jovanka pisze o walce z wełnowcami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e&start=16.
Ja stosuję pałeczki; mam pewność, że preparat działa dłużej i zlikwiduje niechcianych gości.
Pozdrawiam
Ja też miałam wełnowce. Również prezent z kwiaciarni. Zauważyłam je szybko i zrobiłam porządną kąpiel, wyciągając z doniczki, zmieniłam podłoże. Niestety, często jest tak, że zlikwidujemy dorosłe robalki a larwy zostają
Mam nadzieję, że Twoje już nie wrócą.
Jakby co, tu Jovanka pisze o walce z wełnowcami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e&start=16.
Ja stosuję pałeczki; mam pewność, że preparat działa dłużej i zlikwiduje niechcianych gości.
Pozdrawiam
Ania
-
Orchideomaniak
- 500p

Nie ma za co
Zawsze do usług
Z własnego doświadczenia wiem, że chemia szybko zlikwiduje wełnowce. U mnie zniknęły. Gorzej, gdy przyplączą się ziemiórki
... Walczyłam z nimi drinkami, ale niestety, wróciły więc dziś chemia poszła w ruch
...
Dawid, Ty masz swoje kwiatki na tackach z mokrym keramzytem? Moje tak stoją, ale po dzisiejszym podlewaniu włożyłam jednego phalenopsisa w inne miejsce w fajną osłonkę. Trochę jednak boję się ryzykować.
Jovanka odradza osłonki jako przeszkody w oddychaniu a Jovance, jak i innym, ufam w 100% - wiele razy mi pomogła
. Przy okazji, dziękuję!
Co myślicie?
Pozdrawiam
Zawsze do usług
Z własnego doświadczenia wiem, że chemia szybko zlikwiduje wełnowce. U mnie zniknęły. Gorzej, gdy przyplączą się ziemiórki
Dawid, Ty masz swoje kwiatki na tackach z mokrym keramzytem? Moje tak stoją, ale po dzisiejszym podlewaniu włożyłam jednego phalenopsisa w inne miejsce w fajną osłonkę. Trochę jednak boję się ryzykować.
Jovanka odradza osłonki jako przeszkody w oddychaniu a Jovance, jak i innym, ufam w 100% - wiele razy mi pomogła
Co myślicie?
Pozdrawiam
Ania
-
Orchideomaniak
- 500p

Ja kupuję ceramiczne osłonki do storczyków, mają one takie jakby podwójne dno. To znaczy że doniczka w której zasadzono storczyk trzyma się u góry, a pod spodem ma wolną przestrzeń, do tej wolnej przestrzeni nalewam wody tak aby doniczka plastykowa Phalaenopsisa nie dotykała wody, to zapewnia większą wilgotność. Na razie po przekwitnięciu wypuszczają nowe liście i korzenie wiec tak im chyba dobrze
Czekam na pedy kwiatowe, a przekwitły niedawno
-
Orchideomaniak
- 500p

- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
też mam takie osłonki
co prawda dwie, reszta inne, ale te akurat bardzo sobie moje roślinki chwalą 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Dzięki za odpowiedź:)
Ale wilgoć przechodzi przez doniczkę, nie? więc korzenie nie mają szansy wyschnąć, co?
Tak to biorę na chłopski rozum. Skoro jednak jest im dobrze więc chyba ok.
Ja mam podobne, wysokie osłonki, ale trzymam w nich inne kwiatki, np. draceny. A storczyki w większych osłonkach - na dno sypię keramzyt i na to stawiam doniczce, oczywiście na podstawku.
Trzy światy z tymi kwiatami
Pozdrawiam:)
Ale wilgoć przechodzi przez doniczkę, nie? więc korzenie nie mają szansy wyschnąć, co?
Tak to biorę na chłopski rozum. Skoro jednak jest im dobrze więc chyba ok.
Ja mam podobne, wysokie osłonki, ale trzymam w nich inne kwiatki, np. draceny. A storczyki w większych osłonkach - na dno sypię keramzyt i na to stawiam doniczce, oczywiście na podstawku.
Trzy światy z tymi kwiatami
Pozdrawiam:)
Ania
-
Orchideomaniak
- 500p

- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Ja wody na dno nie leję bo u mnie stoją osłonki na tackach z keramzytem więc jest dość duża wilgotność. Ale takie wysokie osłonki z podwójnym dnem mają ten plus że jak np po podlewaniu/moczeniu wstawi się od razu do osłonki to woda ma gdzie obciekać
W niższych osłonkach mam na dnie jakieś kamyczki lub keramzyt ale suchy, też po to by w razie obciekania korzenie nie dotykały bezpośrednio wody 8)
W niższych osłonkach mam na dnie jakieś kamyczki lub keramzyt ale suchy, też po to by w razie obciekania korzenie nie dotykały bezpośrednio wody 8)
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki