Oto moje Storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja też mam fioła na punkcie storczyków i non stop mogłabym się na nie gapić. w ten sposób je poznaję a jak coś się dzieje (np. jakiś gnije), to mogę coś na to poradzić, jak szybko to zauważę. a poza tym, patrząc codziennie na storczyki mogę zauważyć takie cuda jak łodyżki kwiatowe wychodzące spomiędzy liści, nowe listki czy korzonki.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

A ja przed chwilą zauważyłem ;:214 wełnowce u tego przecenionego w szklanym wazonie z Obi. Szybko zareagowałem, siedziały 2 na kwiatach. Natychmiast urwałem kwiaty, choć były jeszcze ładne, przejżałem całą roslinkę, wyjąłem z doniczki uciełem zgnitego jednego korzonka, a ze nie miałem nowego podłoża to dokładnie opłukałem to co było w doniczce i zasadziłem z powrotem. Na szczęście wełnowce nigdzie dalej nie powędrowały, dzięki szklanemu wazonowi :D, który wzbudzał u niektórych kontrowersje co do hodowli :D A było ich 2 ;:214 ;:214
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja na 1 mam wełnowce i je zbieram z liści, może je kiedyś umyję, może zejdą. nigdy wcześniej nie spotkałam się z wełnowcami...
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Ja tez pierwszy raz. Wychodowało je Obi :( ale myslę że po tym zabiegu bedzie ok. Tylko szkoda mi tych 2 kwiatków, mogły mnie jeszcze pocieszyć, ale wyrasta nowy listek :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a kwiatki ci jeszcze kiedyś wyrosną... ważne, żeby szkodników się pozbyć. mój nie ma dużo, ale ma pare na korzeniu, listkach... odizolowałam go od pozostałych, by nie poprzechodziły na nie.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Jasne że wyrosną :D Listki też są ładne :D Poczekamy, ważne jego zdrowie.
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Post »

Witajcie:)
Ja też miałam wełnowce. Również prezent z kwiaciarni. Zauważyłam je szybko i zrobiłam porządną kąpiel, wyciągając z doniczki, zmieniłam podłoże. Niestety, często jest tak, że zlikwidujemy dorosłe robalki a larwy zostają ;:214 ... A są sprytne i potrafią wleźć w dziwne miejsce.
Mam nadzieję, że Twoje już nie wrócą.
Jakby co, tu Jovanka pisze o walce z wełnowcami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e&start=16.
Ja stosuję pałeczki; mam pewność, że preparat działa dłużej i zlikwiduje niechcianych gości.
Pozdrawiam :D
Ania
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Aniu dzięki za radę :D
a-nia251
50p
50p

Post »

Nie ma za co :D
Zawsze do usług ;:114
Z własnego doświadczenia wiem, że chemia szybko zlikwiduje wełnowce. U mnie zniknęły. Gorzej, gdy przyplączą się ziemiórki ;:214 ... Walczyłam z nimi drinkami, ale niestety, wróciły więc dziś chemia poszła w ruch ;:163 ...
Dawid, Ty masz swoje kwiatki na tackach z mokrym keramzytem? Moje tak stoją, ale po dzisiejszym podlewaniu włożyłam jednego phalenopsisa w inne miejsce w fajną osłonkę. Trochę jednak boję się ryzykować.
Jovanka odradza osłonki jako przeszkody w oddychaniu a Jovance, jak i innym, ufam w 100% - wiele razy mi pomogła ;:195 . Przy okazji, dziękuję!
Co myślicie?
Pozdrawiam :D
Ania
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Ja kupuję ceramiczne osłonki do storczyków, mają one takie jakby podwójne dno. To znaczy że doniczka w której zasadzono storczyk trzyma się u góry, a pod spodem ma wolną przestrzeń, do tej wolnej przestrzeni nalewam wody tak aby doniczka plastykowa Phalaenopsisa nie dotykała wody, to zapewnia większą wilgotność. Na razie po przekwitnięciu wypuszczają nowe liście i korzenie wiec tak im chyba dobrze :D Czekam na pedy kwiatowe, a przekwitły niedawno
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Tak wyglądają. Sorki o jakość ale trzeba było bez lampy błyskowej zrobić, a przy świetle sztucznym takie wychodzą :) Tutaj widać o co mi chodziło z podwójnym dnem :D
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

też mam takie osłonki :lol: co prawda dwie, reszta inne, ale te akurat bardzo sobie moje roślinki chwalą :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
a-nia251
50p
50p

Post »

Dzięki za odpowiedź:)
Ale wilgoć przechodzi przez doniczkę, nie? więc korzenie nie mają szansy wyschnąć, co?
Tak to biorę na chłopski rozum. Skoro jednak jest im dobrze więc chyba ok.
Ja mam podobne, wysokie osłonki, ale trzymam w nich inne kwiatki, np. draceny. A storczyki w większych osłonkach - na dno sypię keramzyt i na to stawiam doniczce, oczywiście na podstawku.
Trzy światy z tymi kwiatami :D
Pozdrawiam:)
Ania
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Korzonki wysychają, bo aż tak bardzo to nie paruje :D
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ja wody na dno nie leję bo u mnie stoją osłonki na tackach z keramzytem więc jest dość duża wilgotność. Ale takie wysokie osłonki z podwójnym dnem mają ten plus że jak np po podlewaniu/moczeniu wstawi się od razu do osłonki to woda ma gdzie obciekać :wink:
W niższych osłonkach mam na dnie jakieś kamyczki lub keramzyt ale suchy, też po to by w razie obciekania korzenie nie dotykały bezpośrednio wody 8)
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”