Moje spełnione marzenie... tu.ja cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Izuniu - Tunbergia lubi stanowisko słoneczne lub pół cieniste, osłonięte od wiatru. Rośnie dobrze na glebie przepuszczalnej, zasobnej w wapno.
A co do mięty - i jej ekspansywnego rozkrzewiania się to: cytuje z innego tematu:
Onak pisze: Z tą donica to numer, który zdaje egzamin u naszych forumowiczów. Mięta bardzo się rozrasta i jeśli nie chcesz to zakop duża donice z wyciętym dnem w ziemi (albo betonowy okrąg) a w środku posadź miętę, korzenie nie będą się 'rozchodzić w ziemi' i zagrabiać coraz to większych miejsc w ogrodzie...
O! Pozdrawiam!
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Karino! Dzięki za odwiedziny i rady. Niestety tę miętę odziedziczyłam po poprzedniku. Mi by nigdy nie przyszło na myśl ją posadzić - po prostu nie lubię!
Wczoraj chyba przechwaliłam pogodę. Od rana po niebie przewalają się chmurki, chmury i chmurzyska. Słonko czasem nieśmiało wyjrzy przez dziurkę. Oby tylko nie padało. Zrobiłam w końcu zdjęcie mojej "domowej" delospermie. Obrazek Obrazek
Całkiem fajnie się rozrosła ( w 10 m-cy z kawałka 5 cm), ale słabo kwitnie. Dopiero pierwszy kwiatek i kilka pączków. Wakacje spędza na balkonie i trzeba przyznać,że służy jej zmiana klimatu. Jednak ta w gruncie ma się znacznie lepiej i non stop kwitnie od dwóch miesięcy.
W tle mój zeszłoroczny wrzos. Właśnie zaczął kwitnąć. Nie obcięłam go na wiosnę i jest teraz taki rozczochrany.
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Czy ta domowa delosperma też tak łatwo się rozmnaża?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajgo ja o tej delospermie napisałam "domowa" bo mam ją w domu ,w doniczce. To jednak jest ta sama roślina. Jesienią uszczypnęłam kawałek - tak na wszelki wypadek gdyby nie przezimowała w gruncie. Po prostu zrobiłam sobie nową sadzonkę by znów nie kupować w razie straty
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Bardzo wdzieczne mieczyki abisynskie ...i tuberoza,bialy mieczyk super.
Jablka zdrowe i ogrom winogronu.......
Powojnik ma ladny kolor.....kup jeszcze jeden do towarzystwa-nie koniecznie o tej barwie.

Pozdrawiam Markus
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Tuja dzięki za szybką odpowiedź :) Właśnie przymierzam się doo zakupu cebulek i Twoja pomoc bardzo się przyda...
Na mojej działce rośnie Tunbergia,szkoda,że to roślina jednoroczna,lubię jak pączki delikatnie się rozwijają a w środku widać żółty pąk.aha ...clematisik Ci zakwitł,bardzo ładny kolor ,jest się z czego cieszyć,mój miał piękne kwiaty przy zakupie,ale coś mu chyba nie służy miejsce albo ja nie potrafię się z nim obchodzić :(

Pozdrawiam serdecznie

Annes77
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Izuniu, przyszłam z rewizytą, zresztą zaglądam do Ciebie często, ale "bezśladowo" :wink:
Czytałam, że szukasz liriope...mam u siebie malucha, sprawdzałam dzisiaj czy jest może kawałek do oddzielenia, ale jeszcze nie ma.
Jak się rozrośnie to wtedy chętnie Ci wyślę.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma sprawy Annes. Dlaczego nie miałabym pomóc. Z doświadczenia wiem jak ważny jest rzetelny sprzedawca.
Markussch - w planach mam zakup nie jednego powojnika. A po drugiej stronie tego łuku rośnie sobie bladoróżowa różyczka. Na ten winogron to już mam sporo chętnych ( winiarzy).Dzięki za pochwały!

Wieczór dzisiaj wyjątkowo ciepły. Aż miło wyjść na balkon, a tam zabójczo pachnie maciejka...
Wbrew moim obawom dzień był pogodny i mogłam iść popracować. Tak pracowałam,że dorobiłam się odcisków. W chwilach przerwy zrobiłam kilka zdjęć. Rozwinął się pierwszy kwiatuszek tuberozy. Co za zapach! Śmiało można go porównać do zapachu lilii orientalnych. Ja nawet nie wyobrażałam sobie, że one tak intensywnie pachną. Jak rozwinie się cały kwiatostan to będzie czuć z daleka. Obrazek Obrazek
Do mnie też jesień zbliża się małymi kroczkami: Obrazek Obrazek Obrazek
Ale jednocześnie niektóre lilie moje mają pąki i mój pieris chyba oszalał: Obrazek Obrazek
"Obudziła się " również ixia - już zwątpiłam,że zakwitnie w tym roku. Obrazek
samanta
500p
500p
Od: 21 lip 2008, o 20:00

Post »

Witaj Izo.
Delosperma wygląda super, mam nadzieję , że dam sobie radę z nią .
Tuberoza za to prezentuje się cudnie ,moja niestety nie kwitnie , chociaż mam jeszcze malutką nadzieję ,że też będę miała okazję ją powąchać.
Marta.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Super ta tuberoza.Strasznie jestem ciekawa jej zapachu.Przyznam ,ze nie spotkałam tego kwiatka :roll: Czy mozesz mi napisac ,gdzie mozna dostac cebule-kłącza?
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Izunia. Dzień dobry. Slicznie u Ciebie w ogrodzie, ale masz racje astry przypominają niuchronne nadejście jesieni. Buziaki
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry! Dziękuję wszystkim za wizyty w moim skromnym, raczkującym ogrodzie.
Monika76 - dziękuję,że pomyślałaś o mnie...będę bardzo wdzięczna za najmniejszą nawet sadzonkę. Z natury jestem cierpliwa, więc mogę poczekać nawet rok lub dwa jak trzeba.
Anulka- miło,że kolejna szczecinianka mnie odwiedziła. Ze Szczecinem jestem dość mocno związana emocjonalnie, dowód na to mam nawet w dowodzie osobistym. Tuberozę mam po raz pierwszy. Posadziłam 2 cebule - jedna zakwitła. Kupiłam je na przedwiośniu na Allegro u Benek195.
Samanto - jestem pewna,że poradzisz sobie z delospermą. Najważniejsze to nie zalewać je liści i posadzić na słonku. Trzymam kciuki za Twoją tuberozę. Ja mam jeszcze 2 ismeny. W tym samym czasie co tuberozy były posadzone do doniczki. Razem poszły w maju do ogrodu. Niestety ismeny nie zakwitły, a nawet ani troszkę nie urosły od tamtego czasu. Może nie odpowiednie miejsce im wybrałam...sama nie wiem, ale przecież zostały w tej donicy co rosły ( żeby nie mieć później problemu z wykopywaniem )
Giguś- ranny ptaszek z Ciebie. Dzięki za dobre słowo - to miły początek dnia.
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Kontakt:

Post »

Izuniu -wszystko idzie po Twoje myśli -Twój Pieris oszalał, ale pozytywnie. Wypuszcza listki i kwiatostany nieśmiało. A jak wypuszcza kwiatostany - to będą z nich kwiaty w marcu/kwietniu - im ich więcej tym więcej kwiatów - trzymam kciuki, aby wypuścił najwięcej jak się da. :D

Z ta Tuberozą - ale niespodzianka - muszę poczytać więcej o tym cudzie. :D
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Izko ja też mam ismeny i nie zanosi się, żeby zakwitły :evil: a tak mi się podobają ich kwiatuchy :roll:
może za rok?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj do którego ogrodu bym nie zajrzała wszędzie brylowały dalie. W takim razie i ja pokażę swoje choć nie mam zbyt wielu: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”