Storczyki i ja, czyli moje upadki ! I wzloty ?
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiecie co - to mi sie skojarzyło z Ludisią...ale listki nieco inne. A ciotka nigdy nie wiedziała jak
zerwać szczepkę - tamto dendrobium też wyrwała za młode, bez rozwiniętej psb
Mówiła tylko, że rosło tak w takiej gęstej grupce i kwitło w górę ze środka każdej...tam w
nich widać stare pędy kwiatowe poucinane.
zerwać szczepkę - tamto dendrobium też wyrwała za młode, bez rozwiniętej psb

Mówiła tylko, że rosło tak w takiej gęstej grupce i kwitło w górę ze środka każdej...tam w
nich widać stare pędy kwiatowe poucinane.
- Storczykowa
Sęk w tym, że nie. Wyczytałam przed chwilą, że podłoże mocno drenujące, takie z grubych
kawałków aby przepuszczało i nie cały czas wilgoć. Na jednym ze zdjęć miała identyczne
liście (google image)- pewnie jakaś hybryda - i teraz co robić ? Przesadzić jedną ? Czy jeżeli
to nie storczyk, to taki drenaż jej nie zaszkodzi - idąc z kolei w drugą stronę ?
kawałków aby przepuszczało i nie cały czas wilgoć. Na jednym ze zdjęć miała identyczne
liście (google image)- pewnie jakaś hybryda - i teraz co robić ? Przesadzić jedną ? Czy jeżeli
to nie storczyk, to taki drenaż jej nie zaszkodzi - idąc z kolei w drugą stronę ?
- Storczykowa
nie wiem... ludisię miałam tylko raz, rosła w takim podłożu bardzo podobnym do zwykłej ziemi, ale było brązowe, a nie czarne. gruboziarniste podłoże z dużych kawałków kory jest dobre dla Phalaenopsisa, który jest epifitem, a ludisia to storczyk gruntowy. ale żeby się upewnić co to za roślinka możesz trochę poczekac, albo zobaczyć jakie ma korzenie. nigdy nie widziałam korzeni ludisii, ale normalne storczyki zwykle mają takie dość grubawe, pokryte welamenem.
Ja to nawet na żywo nie widziałam tego storczyka. Moje przypuszczenia stąd, że
taka niby podobna jest. A, że ciotka ma tendencje do podlewania ile wlezie, to się
obawiam o nią...jak jej sie powie, że to storczyk, to przestanie ale póki co, to nie.
Wczoraj dostała ochrzan, za wlewanie wody z nawozem do stożka wzrostu, bo usłyszała,
że nawóz sie stosuje na liście...nie wiedziała tylko, że to nie każdy i nie w ten sposób ughhh
aż mi sie zimno zrobiło jak sobie przypomniałam co narobiła wczoraj
Chyba założę temat z prośbą o identyfikację - dobry pomysł ?
taka niby podobna jest. A, że ciotka ma tendencje do podlewania ile wlezie, to się
obawiam o nią...jak jej sie powie, że to storczyk, to przestanie ale póki co, to nie.
Wczoraj dostała ochrzan, za wlewanie wody z nawozem do stożka wzrostu, bo usłyszała,
że nawóz sie stosuje na liście...nie wiedziała tylko, że to nie każdy i nie w ten sposób ughhh
aż mi sie zimno zrobiło jak sobie przypomniałam co narobiła wczoraj

Chyba założę temat z prośbą o identyfikację - dobry pomysł ?
- Storczykowa
możesz założyć. ja niby się dość dobrze znam na storczykach (tych, co widziałam na żywo lub na zdjęciach), ale niektórzy na pewno się lepiej znają. takiej roślinki nie widziałam jeszcze, więc nie powiem ci, co to jest. jak podrośnie, będzie widać. ludisia ma takie wzorki na liściach, pędy są raczej dość grube, ulistnione. gdybym widziała dorosłą roślinę, najlepiej kwitnącą, to może wtedy prędzej bym wiedziała co to jest...
- Storczykowa
mi też by było szkoda, gdybym widziała storczyka wsadzonego w ziemię, ale ta roślinka nie wiem czym jest. jeśli jest zwykłą rośliną, w ziemi powinno jej być dobrze. a jeśli storczykiem, czasem może uschnąć. ja storczyki rozpoznaję przede wszystkim po kwiatach. czasem po liściach, bo np. Phalaenopsis czy Vandowate mają charakterystyczne liście i pokrój. ale żeby dokładnie rozpoznać roślinę, trzeba widzieć jej kwiaty. bo np. storczyki Phalaenopsis mają podobne liście, ale kwiaty mogą mieć różnych kolorów i kształtów.
Adiano, proponuję Ci założyć także temat na forum o roślinach domowych: http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=19 - tam powinni szybko ją zidentyfikować jeśli to nie storczyk.
jasminee1 

-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
Obserwuję ;) Postanowiłam zapolować w następnej wystawce - jak coś będzie...albo w
tej jutrzejszej...A Ty jak ?
W Realu były piękne Phalaenopsisy w cenie 19,90 można było coś wybrać i kolory i wielkości.
Były też "Cambrie mix" cudowne, ale nie widziałam ceny a mąż marudził. Ale cudne, wyglądały
jak pająki
Brązowawe, brązowo żółte, fioletowo różowe i białawe...no szok 
tej jutrzejszej...A Ty jak ?
W Realu były piękne Phalaenopsisy w cenie 19,90 można było coś wybrać i kolory i wielkości.
Były też "Cambrie mix" cudowne, ale nie widziałam ceny a mąż marudził. Ale cudne, wyglądały
jak pająki