Surfinia - wiadomości podstawowe

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Surfinia podstawowe wiadomości

Post »

Zacząć trzeba od tego, że surfinia to również petunia i z odmian podstawowych petunii też występują odmiany kaskadowe a nawet super kaskady. Jeśli nie chcą się kłaść to powodem może być nawet nieodpowiednie nawożenie lub zbyt bogata w azot ziemia. radził bym stosować nawozy dedykowane dla surfinii :uszy :uszy :uszy
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Petunie od surfinii można częściowo odróżnić po rodzaju liści.Petunie mają z reguły jaśniejsze, większe, bardziej miękkie i nieco bardziej zaokrąglone liście, a surfinie bardziej zaostrzone, grubsze i mniejsze.
stef63
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lut 2012, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam problem ze swoimi czerwonymi surfiniami.
Na początku były ładne, choć kupiłam sadzonki trochę "zabiedzone".
Wyglądały tak (tu jest jedna w doniczce).
Obrazek

Teraz mają takie oklapnięte, wywinięte kwiatki. Nie wiem dlaczego. Mam nie pierwszy raz czerwone surfinie i nigdy takie nie były. Mam w tym roku jeszcze surfinię jasno żółtą i bordową i u nich kwiatki są ładne. Podlewam wszystko tym samym nawozem (z jednej konewki).
Tu też jest jedna surfinia, tylko stoi na parapecie. Jedna ma dużo słońca, druga mao, ale obie mają kwiatki nieładne (wywinięte).
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogą to być pierwsze objawy zalania korzeni.Sadzonka mogła mieć słabsze korzenie niż inne, czasem tak jest.Przesuszaj trochę może z tego wyjdzie.Przyznam, że ja często z czerwonymi miałam problem, atakował je mączniak, albo osłabły, przestały kwitnąć i najwcześniej szły na kompost.Teraz choć kuszą to nie kupuję czerwonych.
ola_maja
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2014, o 11:10

Post »

Moja czerwona petunia ma podobnie z kwiatami. Mam wrażenie, że zaczęło się to jak przyszły upały. Ale, że rośnie jak szalona i liście ma ładne i ciągle wypuszcza nowe pędy i kwiaty to się nią jakoś szczególnie nie przejmuje.
A moje surfinie, które podejrzewałam o nie bycie surfiniami jednak zaczęły ładnie zwisać.
Mila66
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2020, o 15:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Surfinia - wiadomości podstawowe

Post »

Dzień dobry. Zasadziłam surfinie do skrzynek dwa tygodnie temu. Sadzonki były już wyrośnięte i trochę się połamały w trakcie przesadzania. Teraz wyglądają tak jak na zdjęciu. JAkieś takie bez życia, liście niezbyt gęste. W dodatku na kilku pojawiły się jakieś takie beżowe maleńkie plamki? Co mam zrobić, żeby roślinki bardziej się rozkrzewiły? Przyciąć jakoś może? No i co to są te plamki?
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośliny po posadzeniu najlepiej przez ok.2 tygodnie do czasu ukorzenienia ustawić gdzieś w miejscu osłoniętym, pod ścianą, lekko w cieniu, albo cieniu.Wyeksponowane na wietrznym stanowisku i słońcu, nieukorzenione na liściach widać objawy trudności, stad te plamki.
Druga rzecz, to są dość wyrośnięte, jeśli były w maleńkich doniczkach to miały pewnie zbyt mocno przerośnięte bryły korzeniowe i to im utrudnia szybkie ukorzenienie w przeciwieństwie do mniejszych sadzonek.
miniaszka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2009, o 09:50

Post »

Witam, dwa tygodnie temu posadziłam w doniczkach 50cm surfinie trzy kolory - ciemnofioletową, bordową i białą. Skrzynki z nową ziemia, w ziemi był nawóz azofoska. Sadzonki rosną bujnie, ale wybarwiają im się kwiaty. Z ciemnofioletowej robi się biała, natomiast bordowa ma dziwne przebarwienia, natomiast biała wygląda zdrowo. Skrzynki wiszą na balkonie od strony południowo - zachodniej. Co może powodować odbarwianie kwiatów?
kajtek88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2020, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje surfinie posadzone w skrzynkach 60cm. Dwie sadzonki na skrzynkę. Trochę się już rozrosły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
benka1976
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2020, o 17:12

Re: Surfinia - problem z kwitnieniem

Post »

Witam, wysiałam surfinie na początku marca. Obecnie mam je wsadzone w donicach na zewnątrz. Problem polega na tym, że piękne mają tylko liście a kwiatów brak. Co może być powodem. Wysiałam mieszankę surfinii.
Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
andzia12271
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2020, o 11:16

formowanie Surfinii

Post »

Witam :) :)
Z racji, że jestem zielona w hodowli roślin bardzo proszę o pomoc na forum
Posadziłam sadzonki surfinii kaskadowej do skrzyń w sąsiedztwie papryczek karłowatych. Surfinie rosną pięknę i gęsto ;:167 aż za gęsto.
Czy mogę przyciąć pędy surfinii które aktualnie już wchodzą na papryczki? czy to spowoduje że surfinia zacznie płożyć się po skrzyni z drugiej strony (mój cel) ?
Pozdrawiam i proszę o pomoc :wink: :wink:

Zdjęcie sprzed 2 tygodni. teraz surfinie kładą się pod paprykami :( a nie za bardzo chcą wisieć ze skrzyń
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z czasem będą zwisać.Sadzonki surfinii krzewią się na wszystkie strony i rosną dość szybko, potrzebują sporo miejsca.Lepiej nie sadzić razem z nimi warzyw. Może jeszcze da się je przesadzić z zapasem ziemi do osobnej doniczki? Jeśli nie to zostawić, papryka pójdzie w górę.
Bardzo ładne surfinie, szkoda byłoby mi przycinać pędy :wink:

benka1976 surfinie z nasion zakwitają po 3-4 miesiącach, to zależy też od odmiany.
andzia12271
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje za odpowiedź. A czy ewentualne przycięcię ich z jednej strony nie spowoduje zniszczenia rośliny ? Tzn czy dalej bedzie rosła po drugiej stronie ?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie spowoduje, byle niezbyt radykalne, raczej przycięcie pędów ok.1/2
andzia12271
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony