Tarcznik jak i czym zwalczać
Re: Tarcznik jak i czym zwalczać
Przeczytałam, wg mnie pomogły pałeczki. Ten spray jest b.słaby, roztwó mospilanu (20%) stosuje się 0,8 g/2 l wody (ja daję 1g/2l wody). Ile to jest mniej więcej, jak ktoś nie ma wagi, - jest tu w linku: https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 1#p3396231
A powiedz jak długo te pałeczki mają działać po umieszczeniu w doniczce?
A powiedz jak długo te pałeczki mają działać po umieszczeniu w doniczce?
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szczerze, nie mam pojęcia. On się chyba z czasem rozpuszczają. Ja już nie mam tej cytryny bo ją zostawiłem w innym domu i mi zmarzła. Musiałem ją wywalić.Ale chyba coś tam na opakowaniu pisać powinno, z tym że ja nie wiem gdzie te opakowania są. Trzeba by poszukać w internecie danych o etykiecie.yanina_19 pisze:A powiedz jak długo te pałeczki mają działać po umieszczeniu w doniczce?
Witam, jestem Adam.
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam i ja tarcznika. Na oleandrze. Roślina stosunkowo duża to i nie mam ochoty na zabawy w przemywania każdego listka denaturatem. Do Niemiec też nie pojadę po jakiś tam olej.
Zostało mi jedno wyjście, wywaliłam oleandra na dwór, na mróz. Ma być w nocy lekki mróz, w dzień temperatura dodatnia. Oleander powinien przeżyć a tarczniki nie, taka moja teoria a realia, zobaczymy. Tutaj moje pytanie, czy ktoś jest zorientowany w jakiej temperaturze ginie to dziadostwo, bo wujek Google nie wie.
Zostało mi jedno wyjście, wywaliłam oleandra na dwór, na mróz. Ma być w nocy lekki mróz, w dzień temperatura dodatnia. Oleander powinien przeżyć a tarczniki nie, taka moja teoria a realia, zobaczymy. Tutaj moje pytanie, czy ktoś jest zorientowany w jakiej temperaturze ginie to dziadostwo, bo wujek Google nie wie.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
To raczej nie pomoże, a jedynie może odbić się na stanie rośliny.
Nie musisz jechać do Niemiec po olej. Kup w LM, Castoramie albo ogrodniczym Promanal.
Nie musisz jechać do Niemiec po olej. Kup w LM, Castoramie albo ogrodniczym Promanal.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
Znaczy się oleander nie przeżyje a tarczniki tak ?. Hm, perspektywa nieciekawa. Pogodziłam się z utratą bukszpanów a teraz oleander. Akurat u mnie rośliny wiekowe i myślałam ze dożyją starości.
- norbert76
Zgadza się, oleander jest wrażliwy na temperaturę poniżej zera.
Jak napisałem kup Promanal i zrób oprysk.
Jak napisałem kup Promanal i zrób oprysk.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzień dobry. Dzisiaj zauważyłam na kalatei jedną sztukę tarcznika- skubańca i zastanawiam się czy pomogą jej pałeczki Sanium pin oraz Multi-insekt Substrala, które aktualnie mam pod ręką czy lepiej kupić coś co będzie miało w nazwie słowo "tarcznik" ? Z góry dziękuję za odpowiedź 

- norbert76
Jedna sztuka... Nie przesadzajmy. Zbierz tego jednego osobnika, o ile to faktycznie tarcznik, a nie jakaś narośl i tyle. Nie potrzeba żadnych preparatów.
Na marginesie Sanium Pin jest na mszyce i mączlika, a nie na tarczniki.
Na marginesie Sanium Pin jest na mszyce i mączlika, a nie na tarczniki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za szybką reakcję
Zdjęłam go i dokładnie obejrzałam, to tarcznik. Mam nadzieję, że nie rozprzestrzeni się na pozostałe rośliny (wolę opanować sytuację jak najszybciej, stąd moje pytanie) 

- norbert76
I stąd moja odpowiedź. Jednym, dwoma osobnikami nie ma się co przejmować i stosować jakieś preparaty.
Pozostaw roślinę tylko pod obserwacją.
Pozostaw roślinę tylko pod obserwacją.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A czy wskazane jest np. odizolowanie jej od innych roślin (stoi zaraz obok palm i innych kalatei ze względu na chęć utrzymania jak największej wilgotność powietrza)? A jeśli tak to na jak długo?
- norbert76
Ja bym w takiej sytuacji nic nie robił. Możesz co prawda odizolować na jakieś czas, powiedzmy gdzieś z dwa tygodnie, jeśli to Cię uspokoi. Jednak posprawdzał bym inne rośliny, jeśli rosną w grupie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzień dobry,
Na mojej juce od jakiegoś czasu pojawiają się tarczniki, juz kilka razy czyściłem ją wacikami w domowej miksturze (woda, spirytus i płyn mydło) tym razem chciałbym z nimi raz na zawsze skończyć. W poprzednich wiadomościach przeczytałem o preparacie Promanal, który zakupiłem. Jak powinienem się do tego zabrać, wyczyścić a następnie spryskać czy jak? Czy bezpieczne będzie stosowanie tego środka wewnątrz mieszkania?
Bardzo proszę podzielcie się radami w moim temacie.
Na mojej juce od jakiegoś czasu pojawiają się tarczniki, juz kilka razy czyściłem ją wacikami w domowej miksturze (woda, spirytus i płyn mydło) tym razem chciałbym z nimi raz na zawsze skończyć. W poprzednich wiadomościach przeczytałem o preparacie Promanal, który zakupiłem. Jak powinienem się do tego zabrać, wyczyścić a następnie spryskać czy jak? Czy bezpieczne będzie stosowanie tego środka wewnątrz mieszkania?
Bardzo proszę podzielcie się radami w moim temacie.
- norbert76
Jakim cudem? 
To skorkowacenie wskutek uszkodzenia mechanicznego tkanek.
To skorkowacenie wskutek uszkodzenia mechanicznego tkanek.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta