Moj skromny ogrodek-julka_
coccinella- żałuję że nie mam więcej takich korzeni
auto ma sie dobrze,a z auta wynosiliśmy to cudo na kocu
clematiski maja już pąki,coraz większe...wiec czekamy
jak tylko zakwitną dam znaka
a pędrakami już sie nie przejmujemy...i od czasu do czasu tylko wyciągamy,ale jest ich duzo mniej
...pozdrawiam wszystkich cieplutko

auto ma sie dobrze,a z auta wynosiliśmy to cudo na kocu

clematiski maja już pąki,coraz większe...wiec czekamy

a pędrakami już sie nie przejmujemy...i od czasu do czasu tylko wyciągamy,ale jest ich duzo mniej

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Julko, może trafiliście na takie skupisko pędraków i stąd zniszczenie trawy.Sadząc po zdjęciu to są pędraki chrabąszcza majowego(Melolontha melolontha),które w górnej warstwie gleby przebywają 3-4 lat, zanim się przepoczwarzą! W tym czasie wyrządzają dużo szkód , bo podgryzają korzonki roślin, np. trawy.
Aby się ich pozbyć radykalnie( przynajmniej aktualnej populacji) można wykonać oprysk trawnika preparatami:DIAZINON, BASUDIN, PYRINEX lub bardzo skutecznym LARVANEMEM.Oczywiście , jeśli w trawniku zdarzy się gdzieniegdzie pojedynczo taki pędrak, to nie ma to większego znaczenia- gorzej, gdy jest ich całe skupisko - wtedy biedna trawka nie ma szans . 

Jadziu zapraszam znowu na odwiedzinki:) buzka
Ewelinko...tam gdzie był suchy placek już wyrasta nowa trawka
pedraczków jest coraz mniej,ale grunt to chyba sie nimi nie przejmować....musiałam jedynie usunąć taki stary konar ze środku placu(a miałam z nim plany związane
, bo tam było ich od groma i troszkę,ale damy radę
dziękuję za odwiedzinki i życzę szybkiego powrotu do zdrowia 
Ewelinko...tam gdzie był suchy placek już wyrasta nowa trawka

- giga45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2008, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Cię Julko. jak to sie stało, że do Kaśki wpadam co chwilke a u Ciebie byłam tylko raz. Już przybiegłam i wszystko nadrobiłam. Powiem, że mase pracy za Wami. Pieknie zrobiłaś tą rabatkę, podoba mi sie również rabata obok garażu. Kamień i konar drzewa super wykorzystany. Altana-jeszcze takiej na oczy nie widziała- bardzo ciekawa i super wygląda. Rodzinke masz cudowna i M Ci tyle pomaga. Mam nadzieje, że z pedrakami bedziesz juz miała spokój. I oczywiście zakupowe szaleństwo. Matko ale masz fajnie. Rozpisałam sie ale musiałam Ci to wszystko powiedzieć. Pozdrowionka i milego dnia życzę. :P
Re
hello Giga...miło że do mnie zawitałaś
buzka
wczorajsze smakołyki

smacznego
takie niebo było u nas wczoraj koło 21.00

mój mój mini skalniaczek na tarasie

zakwitł już Egiptosik (swoją drogą może ktoś zna nazwę tego cudeńka?)

ze szwagierką byłyśmy w sobotę oszabrować troszeczkę mojego wujka z kwiatów,min. dorobiłam sie hosty,ale nie wiem co to za odmiana

takiego kwiatuszka też wzięłam,ale co to jest?

to tyle fotek na dzisiaj..tak w ogóle to głowa mi dzisiaj pęka...miał być zaczęty płot,a cegły jeszcze nie gotowe
.zakichana firma...w czwartek dopiero maja je przywieżć...wczoraj było pięknie,a dzis znowu plucha...masakra...ja chcę słoneczka
bez słoneczka jakos tak smutno mi jest.....uciekam teraz do waszych ogródków chociaż nie zdążę pewnie wszędzie....buzka

wczorajsze smakołyki

smacznego

takie niebo było u nas wczoraj koło 21.00

mój mój mini skalniaczek na tarasie

zakwitł już Egiptosik (swoją drogą może ktoś zna nazwę tego cudeńka?)

ze szwagierką byłyśmy w sobotę oszabrować troszeczkę mojego wujka z kwiatów,min. dorobiłam sie hosty,ale nie wiem co to za odmiana

takiego kwiatuszka też wzięłam,ale co to jest?

to tyle fotek na dzisiaj..tak w ogóle to głowa mi dzisiaj pęka...miał być zaczęty płot,a cegły jeszcze nie gotowe

- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
ZENOBIUSZ dziękuję za odwiedzinki...miło ,że Ci się podoba,dziękuję
Tess w sumie to sie nimi przestaliśmy przejmować,tydzień temu mój M nawoził trawę i chyba bardziej jej tego brakowało...zrobię jutro fotkę naszej ślicznej trawki 8)
asiula ,krzysiek86 kopiujcie ile wlezie
ale potem wstawcie musowo foteczki
wróciłam z ogródka własnie,pracuję nad nowym skwerkiem
jak skończę wstawie fotki
uciekam teraz poszperać w ogródkach...

Tess w sumie to sie nimi przestaliśmy przejmować,tydzień temu mój M nawoził trawę i chyba bardziej jej tego brakowało...zrobię jutro fotkę naszej ślicznej trawki 8)
asiula ,krzysiek86 kopiujcie ile wlezie

wróciłam z ogródka własnie,pracuję nad nowym skwerkiem

uciekam teraz poszperać w ogródkach...
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
Re: Re
no tak, a ja znowu głodna przed monitorem ze śliną kapiącą na klawiaturę..

cudowne!!!!
mam takąsamą - chyba, bo tak na dobrą sprawę można precyzyjnie okreslić odmianę dopiero u host kilkuletnich. To undulata mediavariegata. Porównaj u mnie.
mi wygląda to na orlika jakiegoś...