Bób cz.1
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób
Mój bób też już wyszedł na świat. Trwało to 2 tygodnie. Kolejną porcję wysadzę dzisiaj - nasiona moczę od wczoraj, doniczki postawię w ciepłym pokoju i mam nadzieję, że dogoni ten siany wcześniej ale trzymany w 14 stopniach.
Aśka
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Można wysadzać już po uprzednim zahartowaniu. Hartować należy ok. 5-7 dni ograniczając podlewanie (w celu zagęszczenia soku komórkowego) i temperaturę. Ostrożnie także ze słońcem, aby nie poparzyło nieprzyzwyczajonych jeszcze sadzonek. Bób wytrzymuje spadki temperatury do -5 stopni ( oczywiście gdy jest zahartowanyAgaW pisze:Czy można już wysadzić bób (rozsadę) do gruntu np. pod otulinę? Jak długo trzeba ją wcześniej hartować?

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Mój bób wysiany w lutym został w tamtym tygodniu przeniesiony do tunelu i ma się całkiem dobrze. Przestał rosnąć ( ufff ) i zaczął mężnieć. Dzisiaj posiałam również bób do gruntu i przykryłam włókniną, pozostaje czekać 

pozdrawiam, Anita
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
a ja dopiero się zerwałam i posadziłam w doniczki pare dni temu..
Ale przyznam że CIESZY
Taka mężna roślinka
Listki spore..
Ale przyznam że CIESZY

Taka mężna roślinka

Listki spore..

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Witam!!!
Mój bób poszedł dzis do gruntu - nie było innego wyjścia - zbyt sie wyciągnął
Pierwszy raz sadzimy bób i niestety, człowiek uczy się na błędach - za późno też na to forum trafiłam
trzymajcie kciuki, oby przetrwał
Mój bób poszedł dzis do gruntu - nie było innego wyjścia - zbyt sie wyciągnął

Pierwszy raz sadzimy bób i niestety, człowiek uczy się na błędach - za późno też na to forum trafiłam

trzymajcie kciuki, oby przetrwał

Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
no wlasnie..
ale u mnie ziemia jeszcze taka jak bloto..
dlatego czekalam.. zeby obeschla dobrze, bo mi sie w glebogryzarce bloto bedzie przekrecac a nie ziemia..
to sama juz nie wiem czekac czy nie..
a..
maja byc opady sniegu znow tak na marginesie -dzis na meteo widzialam..
ale u mnie ziemia jeszcze taka jak bloto..
dlatego czekalam.. zeby obeschla dobrze, bo mi sie w glebogryzarce bloto bedzie przekrecac a nie ziemia..
to sama juz nie wiem czekac czy nie..
a..
maja byc opady sniegu znow tak na marginesie -dzis na meteo widzialam..

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
- NITKA
- 1000p
Rusałko, mój bób z rozsad już od ponad tygodnia jest w tunelu. Jutro ląduje w warzywniaku.
Nasionka bobu wysiałam w piątek lub sobotę, jakoś tak. Dziś M przekopał kilka nowych grządek. Jutro poszaleje
Ziemia już rozmarznięta, słońce i wiatr zrobiły swoje.
Nasionka bobu wysiałam w piątek lub sobotę, jakoś tak. Dziś M przekopał kilka nowych grządek. Jutro poszaleje

Ziemia już rozmarznięta, słońce i wiatr zrobiły swoje.

pozdrawiam, Anita
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
w zeszłym roku siałem w jednym rzucie odmianę Dragon.
W tym roku trochę eksperymentów z odmianami (Bonzo, Dragon, Aguadulce supersimonia {długi strąk}) i metodami uprawy - dzieliłem nasiona na porcje i cześć sadziłem z rozsady, cześć siałem, cześć nasion moczyłem przed siewem, części nie moczyłem, część zaprawiałem, cześć nie zaprawiałem, cześć już posiałem, a cześć za 10 dni. Zanotowałem wszystkie te kombinacje i zobaczymy jaki wpływ będą miały na termin zbioru i wysokość plonów.
a poniżej Bonzo posadzony dzisiaj.

Martwi mnie tylko, że na sobotę w nocy zapowiadają na Mazowszu -9 stopni, nie wiem czy cienka włóknina wystarczy.
W tym roku trochę eksperymentów z odmianami (Bonzo, Dragon, Aguadulce supersimonia {długi strąk}) i metodami uprawy - dzieliłem nasiona na porcje i cześć sadziłem z rozsady, cześć siałem, cześć nasion moczyłem przed siewem, części nie moczyłem, część zaprawiałem, cześć nie zaprawiałem, cześć już posiałem, a cześć za 10 dni. Zanotowałem wszystkie te kombinacje i zobaczymy jaki wpływ będą miały na termin zbioru i wysokość plonów.
a poniżej Bonzo posadzony dzisiaj.
Martwi mnie tylko, że na sobotę w nocy zapowiadają na Mazowszu -9 stopni, nie wiem czy cienka włóknina wystarczy.
- NITKA
- 1000p
Jankielu, okryj je folią bąbelkową jeśli posiadasz, a jak nie to przynajmniej drugą warstwą włókniny.
I bardzo jestem ciekawa wyników Twoich eksperymentów,z przyjemnością będę śledzić relacje
I bardzo jestem ciekawa wyników Twoich eksperymentów,z przyjemnością będę śledzić relacje

pozdrawiam, Anita
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Jankielu proponuję przed większymi przymrozkami okopczykować je ziemią jak róże na zimę. Pod włókniną powinna dać radę. Dodatkowo na noc możesz dołożyć folię lub drugą włókninę.