Witam was wczorajszym nocnym zdjęciem
Troszeczkę się włóczyliśmy, bo lubimy rozległe przestrzenie (chyba dlatego, że dużo przesiadujemy na hacjendzie wśród roślin

)
Na wycieczkach można zawsze coś ciekawego spotkać
A na ogrodzie gąsienice ćmy bukszpanowej zadowolone, że nie zostały uduszone, zamieniają się w poczwarki
Opuncje jak zwykle - żółto kwitnące zawiązały nasiona, a te na czerwonych pousychały i odpadły.
A goryczka sprawiła nam niespodziankę - choć tylko jednym kwiatem, ale zakwitła ponownie. Pierwszy raz jej się to zdarzyło.
Sąsiad dał mi sadzonkę pomidora, "taki czereśniowy, mały"- mówił. Miał być niski krzak, więc wymyśliłem, że posadzę go w wiszącej butli do góry korzeniem. Okazał się naprawdę czereśniowym, bo ... wlazł na czereśnię bo nie był taki mały
Bylinowe i ogrodowe hibiskusy.
O tak
Jacku - dalie ładnie się prezentują, pięknie wyrosły w tym roku.
Agnieszko - zdjęcia robię Panasonikiem z obiektywem 215 mm to dlatego tak dokładnie widać to co dalekie
Halinko - nie wykopuję krokosmi na zimę - wykopałem je tylko raz ... u Ewy-w

i ona powiedziała, że rosną cały czas w gruncie.
Gosiu - magellańska bujna? Mi się wydaje że mała, bo widziałem zdjęcia w necie

Czytałem, że nie zimuje więc przed zimą wykopałem i wsadziłem do doniczki (tej w której teraz jest) stała przez zimę w altanie i bardzo późno zaczęła rosnąć, aż się bałem że przemarzła. W gruncie ładnie się prezentuje, ale trzeba mieć miejsce by ją wyeksponować (widziałem różne zdjęcia) u nas wszędzie ciasno, więc będzie nadal w doniczce, lecz większej.
Nawet nie wiem kiedy - liriope szafirkowata zakwitła.
Pomidory w tym roku udało się uchronić - nadal owocują.
Różami chwalił się nie będę, bo nie miałem czasu obrywać pożółkłych liści i fatalnie wyglądają, ale kwitną nadal i jak opanuję przycinanie i czyszczenie to fotki będą
Pochwalę się za to dziurawcem barwierskim ... patyczki się przyjęły
Pozdrawiam