Kawon (arbuz) - część 14
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 14
Wysiałam wprost do gruntu arbuzy w tunelu . Siałam w odstępach około 1 metra .
To może być za mała odległość , ale nie wiadomo czy wszystkie wzejdą i przetrwają .
Z arbuzami u mnie to loteria .
To może być za mała odległość , ale nie wiadomo czy wszystkie wzejdą i przetrwają .
Z arbuzami u mnie to loteria .
Chyba sobie znalazłem odpowiedź, Kakomba na stronie 9 pisała, że mniej więcej przypada minimum 2.5 m 2 na krzak, czyli u mnie przy 9 m2 zmieściłoby się takie trzy i pół arbuza pod chmurką.
Kusi mnie sadzenie jak pisała Jode22 jednego razu, gdy umieściła chyba ok. 9 krzaków przy 8 m2 , sadzone co 90 cm.
Kusi mnie sadzenie jak pisała Jode22 jednego razu, gdy umieściła chyba ok. 9 krzaków przy 8 m2 , sadzone co 90 cm.
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie ma co aż tak podchodzić z aptekarską precyzją. W tamtym roku pierwszy raz w życiu uprawiałem arbuzy, posadziłem 16szt, co około 90cm (ale uwaga, finalnie rozeszły się naokoło więc po bokach poletka na pewno trzeba większy odstęp zrobić). Zebrałem sporo ponad 90kg owoców, i była to najłatwiejsza uprawa (najmniej pracochłonna uprawa) z wszystkich warzyw jakie miałem. Posadziłem na czarnej włókninie (brak potrzeby pielenia + szybsze nagrzewanie gleby), oraz zrobiłem prowizoryczny niski tunel nad nimi używając prętów zbrojeniowych nakrytych białą włókniną. Do czasu kwitnienia były nakryte tą biała włókniną (plus raz podlałem wodą z nawozem). Potem tylko zbierałem owoce, to by było na tyle z wykonywanych zabiegów 
Nie liczyłem dni od zapylenia, raz na parę dni przeszedłem się i oceniając na ucho dźwięk przy stukaniu + czy od spodu zmienia kolor na żółtawy - trafiłem jako kompletny amator z terminem zbioru w około 70%.

Nie liczyłem dni od zapylenia, raz na parę dni przeszedłem się i oceniając na ucho dźwięk przy stukaniu + czy od spodu zmienia kolor na żółtawy - trafiłem jako kompletny amator z terminem zbioru w około 70%.
-
Dodam , że ja między arbuzami planuję jeszcze sadzić pomidory . 

Nie chciałbym zaliczyć klapy jak w ubiegłym roku gdy uprawiałem arbuzy, ale trochę tak po macoszemu, bo rosły między trawnikiem a rzędem młodych tui. Pędy chowały się za tuje lub chciały wchodzić na trawnik, który trzeba było kosić, więc musiałem korygować pędy, co raczej arbuz tego nie lubi, bo liście wtedy bujają się na bok i muszą się same wyprostować w kierunku słońca po kilku dniach. Możliwe dlatego nie miałem dobrych wyników, bo średnio zebrałem po arbuzie/dwa po 1.5 kg wagi około z krzaka. Wtedy nie myślałem o szerokości, bo sadziłem jeden rząd co 1 m krzak.
-
Wydaje mi się , że tuje to nie jest dobre sąsiedztwo . U mnie przy tujach inne
rośliny słabo rosną .
rośliny słabo rosną .
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Po dwuletniej arbuzowej przerwie wysiałem podkładki i arbuzy, planuje w tym roku 10 krzaków. Niestety z nasion Asahi Miyako wykiełkowala mi tylko 1 sztuka. Poleciałem na szybko do ogrodniczego po jakieś odmiany i kupiłem Rosario i sugar baby. Rosario znam natomiast sugar baby jest mi zupełnie obce, rośnie ta odmiana jakoś w gruncie , smaczna jest ?
Piotr
-
- 100p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
sugar baby uprawiałem w tamtym roku. Nie mam porównania do innych bo to pierwsza przygoda z arbuzami. Natomiast rosły przyzwoicie, nie chorowały, owoce co prawda małe ale bardzo smaczne i słodkie.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Syn marnotrawny powróciłrolnik90 pisze: ↑12 kwie 2024, o 17:41 Po dwuletniej arbuzowej przerwie wysiałem podkładki i arbuzy, planuje w tym roku 10 krzaków. Niestety z nasion Asahi Miyako wykiełkowala mi tylko 1 sztuka. Poleciałem na szybko do ogrodniczego po jakieś odmiany i kupiłem Rosario i sugar baby. Rosario znam natomiast sugar baby jest mi zupełnie obce, rośnie ta odmiana jakoś w gruncie , smaczna jest ?

Nie wiem co wy macie z tymi Asahi. Fakt są chimeryczne we wschodach i puszczają kiełki od 2 do 5-6 dni. Może jeszcze poczekaj?
Ja się nie certolę i rzucam na ligninę od razu 20-30 sztuk, nawet jak skiełkuje tylko połowa to i tak mam za dużo na pierwszą turę szczepienia.

Sugar Baby jest podobne do Rosario tylko mniejsze. Jak się uda to bardzo słodkie. Nie uprawiam.
A propos odstępów to arbuz nie lubi ścisku. U mnie wygląda to tak, że w rzędzie sadzę co 100 cm, a między rzędami robię 250 cm odstęp i jest tak gęsto w środku sezonu, że agrotkaniny nie widać.
- reyav
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 paź 2023, o 23:38
- Kontakt:
To ja w tym roku poszalałem, zaszczepiłem na Flexifortcie i Statusie wszystko co miałem w sumie 29 sadzonek.
Baronesa F1, Bedouin F1, Celine F1, Livia F1, Conguita F1, Ingrid F1, Kogane F1, Little Darling F1, Odyssey F1, Megacrimson,
Melia F1, Mirsini F1, Morgan F1, Oneida F1, Pata Negra F1, Romanza F1, Topgun F1, Asahi Myiako F1 i Caroline
oraz bezpestkowe Amaltea F1 i Sinrubita F1.
Już czwarty dzień po zaszczepieniu jak na razie wszystko żyje
Zobaczymy jakie plony w tym roku będą.
http://www.vayer.pl/temp/arbuzy/20240413_230410.jpg

Baronesa F1, Bedouin F1, Celine F1, Livia F1, Conguita F1, Ingrid F1, Kogane F1, Little Darling F1, Odyssey F1, Megacrimson,
Melia F1, Mirsini F1, Morgan F1, Oneida F1, Pata Negra F1, Romanza F1, Topgun F1, Asahi Myiako F1 i Caroline
oraz bezpestkowe Amaltea F1 i Sinrubita F1.
Już czwarty dzień po zaszczepieniu jak na razie wszystko żyje

Zobaczymy jakie plony w tym roku będą.
http://www.vayer.pl/temp/arbuzy/20240413_230410.jpg
To musisz być weteranem w szczepieniu chyba. Nic nie wysiałeś dodatkowo w razie porażki w szczepieniu? Pokaźna ilość i ile odmian
Wokan, między rzedami 250 ok... a co jeśli sadziłbym tylko jeden rząd arbuzów załóżmy, ile przeznaczyć wtedy na boki? Tak czy inaczej wczoraj już przygotowałem stanowisko na 4 arbuzy w jednym rzędzie w odległościach 90 cm i ostatni 80, a pozostałe wymiary mam 140 i 120 po bokach, może przyciasno, ale nie oczekuje też ogromniastych okazów, wolę takie podręczne takie do 3-4 kg też będzie ok. Na początku marca około rozsypałem saletry wapniowej i potasowej według moich braków w glebie, a wczoraj wykopałem dołki, wrzuciłem trochę obornika kurzego suchego słomiastego od swoich kurek, dodałem trochę sianka z wertykulacji, bo czytałem kiedyś post że ktoś tak robił i przykryłem to ziemią dodając jeszcze trochę własnego kompostu. Przykryłem poletko agrowłókniną czarną. U mnie ziemia piaszczysta, więc powinna się dobrze nagrzać przed sadzeniem.
Też chciałbym sprawdzić się w szczepieniu arbuzów czy ogórka i wczoraj kupiłem nasiona tykwy pospolitej w markecie - do końca nie zaznajomiłem się jeszcze z tematyką, ale chyba odpowiednie kupiłem? Mam dziś czas na lekturę i ewentualny wysiew. Czytałem coś chyba, że trzeba podszlifować nasiona tykwy delikatnie.

Wokan, między rzedami 250 ok... a co jeśli sadziłbym tylko jeden rząd arbuzów załóżmy, ile przeznaczyć wtedy na boki? Tak czy inaczej wczoraj już przygotowałem stanowisko na 4 arbuzy w jednym rzędzie w odległościach 90 cm i ostatni 80, a pozostałe wymiary mam 140 i 120 po bokach, może przyciasno, ale nie oczekuje też ogromniastych okazów, wolę takie podręczne takie do 3-4 kg też będzie ok. Na początku marca około rozsypałem saletry wapniowej i potasowej według moich braków w glebie, a wczoraj wykopałem dołki, wrzuciłem trochę obornika kurzego suchego słomiastego od swoich kurek, dodałem trochę sianka z wertykulacji, bo czytałem kiedyś post że ktoś tak robił i przykryłem to ziemią dodając jeszcze trochę własnego kompostu. Przykryłem poletko agrowłókniną czarną. U mnie ziemia piaszczysta, więc powinna się dobrze nagrzać przed sadzeniem.
Też chciałbym sprawdzić się w szczepieniu arbuzów czy ogórka i wczoraj kupiłem nasiona tykwy pospolitej w markecie - do końca nie zaznajomiłem się jeszcze z tematyką, ale chyba odpowiednie kupiłem? Mam dziś czas na lekturę i ewentualny wysiew. Czytałem coś chyba, że trzeba podszlifować nasiona tykwy delikatnie.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
W tym roku całe wakacje będę na wsi więc szkoda zrezygnować z arbuzow, nie będą to duże ilości, ale zawsze coś się zje. 
Wczoraj nasiona przeniosłem na grzejnik i dziś wykielkowalo 50%, dziwne bo Wolica majac te same warunki wypuściła kiełki w 100%.
Wysiałem druga turę podkładek za 3 dni wysieje arbuzy w razie gdyby szczepienie się nie udało.
Co do tykwy to ja nic nie szlifuje, może w wodzie 24h i na waciki, nasiona miały 4lata i wykielkowaly w 90%
To aż u tyłu osób występuje fuzarioza , że szczepić trzeba ?
Wczoraj nasiona przeniosłem na grzejnik i dziś wykielkowalo 50%, dziwne bo Wolica majac te same warunki wypuściła kiełki w 100%.
Wysiałem druga turę podkładek za 3 dni wysieje arbuzy w razie gdyby szczepienie się nie udało.
Co do tykwy to ja nic nie szlifuje, może w wodzie 24h i na waciki, nasiona miały 4lata i wykielkowaly w 90%
To aż u tyłu osób występuje fuzarioza , że szczepić trzeba ?
Piotr
- reyav
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 paź 2023, o 23:38
- Kontakt:
Pierwszy raz szczepię, Wokan mnie namówił

Uczyłem się szczepienia od stycznia na paru sztukach, pierwszy raz nic nie wyszło dopiero drugim razem załapałem o co chodzi.
Teraz zaszczepiłem większą ilość na zapas jakby coś nie wyszło

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Dzisiaj poszły do ziemi skiełkowane nasiona odmian: Asahi - z 5 nasion 3 miały już kły, Rosario - z 5 miały 4, Złoto Wolicy - 3 na 3. Płożone na waciki wieczorem 12 bm. a kiełkowane na dekoderze. Zostały jeszcze NN mini arbuz z Biedronki. Nasionka mikroskopijne a żaden kieł jeszcze się nie pokazał
.

@Jode22 Dalej uprawiasz arbuzy w dużym zagęszczeniu? Jakie osiągasz wyniki ?