Szparagi-uprawa,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
MQover
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szparagi

Post »

Witam serdecznie.

Jako że jestem nowy i zanim o coś zapytam to najpierw wypada się przedstawić. :wink:
Tak więc mam na imie Marcin i jestem z południowo-wschodniej Polski. Mój poziom wiedzy na temat ogrodnictwa: ZIELONY ;:oj ehehehehe

Przejdę może już do sedna sprawy. Mianowicie około 3 tygodnie temu posiałem szparagi (odmiana zielona) i tak jak na załączonym poniżej zdjęciu wyglądają na dana chwilę. ;:173 Mam więc pytanie do Was, kiedy będę mógł je pikować, a później kiedy będę mógł je przesadzić do rozsadnika?

Obrazek

Tak jak napisałem na początku jestem zielony - jak te moje szparagi. :tan Wiec proszę o pomoc. ;)

Pozdrawiam
kubaroman
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 lis 2010, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje szparagi na zielone właśnie zaczeły wychodzic z ziemi, myśle ze pierwszy zbiór pod koniec tygodnia :)
Pozdrawiam Roman
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Witaj Marcinie!
Spokojnie możesz już je popikować, potem rozsadnik( gdy podrosną, nabiorą wigoru). Zachęcam do przeczytania powyższego wątku :wit .
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Dwa dni temu czyli we wtorek zeżarłem pierwsze dwa z moich przeniesionych trzyletnich samosiejek na surowo. Jedna (zerwana pod ziemią) była łykowata (drewniasta) na odcinku podziemnym (białym). Natomiast zielona część była barzo smaczna, i tak samo było z drugim szparagiem, który (przypadkowo) ułamałem idealnie na powierzchni ziemi, tak że był cały zielony, i chyba będę szparagi uprawiać tylko na zielono.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Zazdroszczę szparagów już :) u mnie pierwsze są, ale zostawiam je rodzicom :) na kolejnych dopiero kopce robimy ale za tydzien dwa będę się objadała :)
MQover
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2012, o 19:04

Post »

Dzisiaj nie zdając sobie nawet sprawy że coś takiego może mnie spotkać zobaczyłem u babci w ogródku szparagi ;:oj Piekne, zielone i prawdę mówiąc nie mogłem sie oprzeć i zjadłem jedną na surowo. Nigdy nie jadłem szparagów ale w smaku nie była gorzka, przypominała zielona fasolkę szparagowa :wink: Rosną sobie ładnie wśród kwiatków, tylko czy one nadają się do spozycia? Mogę zacząć zbierać plony? :roll:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To moje szparagi co z nimi zrobić? przepikować? wysadzić do gruntu?

Obrazek
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MQover pisze:Rosną sobie ładnie wśród kwiatków, tylko czy one nadają się do spozycia? Mogę zacząć zbierać plony?
Na pewno te szparagi są dobre do jedzenia. Nie bój się.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj po raz pierwszy w tym roku widziałem i zbierałem szparag tam gdzie było najwięcej w zeszłym roku i nie przeniosłem ich. Teraz są tam same pokrzywy i maliny, i gleba się wolnej nagrzewa niż w otwartej grządce. Specjalnie szukałem tam, i we wtorek. Szparagi są owszem starsze i grubsze tam, ale wygodniej zbierać z grządki. I może imienne odmiany są lepsze od samosiejek.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

tomek-warszawa pisze:To moje szparagi co z nimi zrobić? przepikować? wysadzić do gruntu?

Obrazek
Możesz przepikować w doniczki jeśli nie masz jeszcze przygotowanego miejsca stałego na karpy, pikuj do doniczki i zadołuj ją w gruncie, gdzieś w wolnym miejscu. A możesz już na miejsce stałe też:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj widziałem dwa szparagi na grządce, ale je zostawiłem, bo mi się wydawało, że są jeszcze za małe.
pozdrawiam, Gunnar
nutka1234
50p
50p
Od: 1 lip 2010, o 22:43

Post »

Moje wychodzą z ziemi, na razie po 1-2 z karpy.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś zauważyłem i nie ruszyłem jeszcze jeden cienki szparag na grządce, tak że są trzy, które mogą nabierać siły już teraz, a nie jak standardowo od końca czerwca. Natomiast trzy grube szparagi w chaszczach zerwałem do jedzenia.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
AnowiB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2010, o 14:18

Post »

Wczoraj wycięłam pierwsze w tym roku.... póżniej niż zazwyczaj...

Obrazek
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

My już od tygodnia zbieramy szparagi, tyle tylko że zielone. Bardzo szybko rosną, ale my jeszcze tydzień degustacji i koniec, bo to są dopiero trzyletnie karpy, i jedne wychodzą grubaśne a inne jeszcze chudzinki, za to w przyszłym roku ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”