Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
I jeszcze opis do Holliday White;
Liść 15/8 cm. Centrum liścia białe pokryte jasno zielonymi bruzdami (tworzącymi czasami jaśniejsze zielone obszary) z nieregularny o zmiennej szerokości zielonym marginesem.
6-7 par żyłek liściowych. Młode liście początkowo zielone, wiosną bieleją, latem ponownie staja się zielone.
Liść 15/8 cm. Centrum liścia białe pokryte jasno zielonymi bruzdami (tworzącymi czasami jaśniejsze zielone obszary) z nieregularny o zmiennej szerokości zielonym marginesem.
6-7 par żyłek liściowych. Młode liście początkowo zielone, wiosną bieleją, latem ponownie staja się zielone.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Oczywiście, że nie, skąd by u tej osoby wśrod popularnych znalazł sie nagle taaaki klejnot? Obstaje przy typie fortunei i ciekaw jestem, czy w ogóle ją rozszyfrujemy. Może to po prostu Albopicta? Bo owa po łbie mi cały czas łazi... jest przecież wszechobecna.
....Ale rozjaśnij nieco, bo El Nino u Ciebie zielono brązowa jak ...diabli. Kory się tak nażarła?

....Ale rozjaśnij nieco, bo El Nino u Ciebie zielono brązowa jak ...diabli. Kory się tak nażarła?

- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Porównanie z Albopictą - ta nie ona.Tomasz II pisze: Może to po prostu Albopicta? Bo owa po łbie mi cały czas łazi... jest przecież wszechobecna.

Albopocta liście bardziej miękkie (wiotkie), rynienka na łodydze liścia ma biały kolor a żyłki z zasadzie bez widocznej barwy.
hosta XXX bardziej sztywne liście, rynienka na łodydze o zabarwieniu szro zielonym przechodzi w szaro zielone(ciemniejsze żyłki.
Co do kolorów na zdjęciach są takie jak w rzeczywistości - bez przebarwiania na brązowo czy niebiesko (wreszcie nie każdy dokarmia hosty barwnikami - chociaż może to byłby sposób na nowe odmiany):;230

Albopicta

Hosta XXX

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku rozpoczęłam swoją przygodę hościaną. Nie wypowiadam sie w wątkach, gdyż nie mam jeszcze zielonego pojęcia w temacie uprawy host. Podziwiam sobie cichutko Wasze hosty i korzystam z rad doświadczonych Hościarzy. Mam prośbę-pomóżcie mi nazwać jeden z moich tegorocznych nabytków.

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Hosta identyfikacja
A może to Lady Guinevere?,moja bardzao do niej podobna i też trochę bardziej zielona niż na poczatku wegetacji.
Pierwsze zdjęcie liścia idento jak u mnie.
Pozdrawiam
Pierwsze zdjęcie liścia idento jak u mnie.
Pozdrawiam
Nie. Lady inna zupełnie, ta nasz podejrzana ma mocniejsze liście.
Paco, na tych zdjęciach nie widzę różnicy miedzy Albopictą a nieznajomą...
Jest jeszcze takie cudo, które sie nazywa... nigdy nie pamiętam.
Podobna do Albopicty, ale w sezonie nie całkowicie zielenieje, ma takie brudnawe smugi na liściach i to b y mi chyba pasowało
Albo chłopu zmutowała jakaś fortunei i wsio...
przypomniało m i sie toto nazywa sie MYLAND i nie jest zarejestrowane
zdjęcie nie moje, z internetu:

Paco, na tych zdjęciach nie widzę różnicy miedzy Albopictą a nieznajomą...
Jest jeszcze takie cudo, które sie nazywa... nigdy nie pamiętam.
Podobna do Albopicty, ale w sezonie nie całkowicie zielenieje, ma takie brudnawe smugi na liściach i to b y mi chyba pasowało
Albo chłopu zmutowała jakaś fortunei i wsio...
przypomniało m i sie toto nazywa sie MYLAND i nie jest zarejestrowane
zdjęcie nie moje, z internetu:

- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
No Tomaszu jak się chce to można.
Dokładnie tak wyglądało to nasze cudo, gdy je otrzymałem.

Dokładnie tak wyglądało to nasze cudo, gdy je otrzymałem.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
a tak wygląda u mnie teraz Collector's Banner :paco pisze:Jak już wszyscy troje mamy tą hostę to może uda się nam ją jakoś zidentyfikować.
Beato - u mnie jakoś (w tej fazie rozwoju) nie jest podobna do Collector's Baner.![]()
Mi jednak najbardziej przypomina Holiday White.![]()
Później dorzucę jeszcze foty z dzisiejszego dnia.

Beata