Działka ROD Moja radość na emeryturze cz.2 - Warmia i Mazury.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka ROD Moja radość na emeryturze cz.2 - Warmia i Mazury.

Post »

Piękne masz róże,hibiskusy,dalie i rozczochrane aksamitki a fiołeczki urocze :D Sezon miałas całkiem fajny ;:333 jak na te pogodowo-ślimakowo przeszkody.
Faktycznie twoje grudniki mają zdecydowane barwy; mój kwitnący teraz jest biały a różowy dopiero tworzy pączki.
A co to jest https://www.fotosik.pl/zdjecie/c9f65d891d429ad3
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, przecudne masz fiołeczki. ;:215
Wiem, że się powtarzam, ale one na to zasługują. ;:108 Wszystkie są piękne, a ten biały obrzeżony zielenią i pełny niebieski najładniejsze. ;:215 ;:138

Moje fiołki mają raptem trzy lata, a o gwoździach czytałam w którymś z miesięczników ogrodniczych przed kilkoma laty, gdy jeszcze nie posiadałam komputera.

Zdrówka. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu fiołki prześliczne, ale i grudniki pięknie Ci kwitną ;:138 To nowe okazy, czy masz je już dłużej?
Ja jakoś nie mam do nich ręki :oops:
Spokojnej nocy Danusiu ;:196 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Danusiu ten fiołek ze wszystkich najbardziej mi się podoba. To już wiemy dzięki czemu tak pięknie kwitną tajemnica tkwi w biohumusie, a jak często nim zasilasz.
Danusiu dostałam nasionka hibiskusów bylinowych od Lucynki, wiem że Ty masz doświadczenie w ich wysiewie proszeęo instrukcję do działania ;:168
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

IWONKO dobrze,że chociaż fiołki kwitną.Jeden z grudników też daje popis.Niestety mam dwa storczyki i nie kwitną.Jednemu rosną ogromne liście,a kwiatka ani "dudu". ;:145
Ten biało -zielony fiołek wiozłam aż z Legionowa.Potem widziałam u nas w Biedronce.Zdążyłam go jeszcze rozmnożyć i mam jeszcze dwa.
Pozdrawiam. ;:168

TERESKO -Igala to są nasienniki pnącza,kwitnącego na żółto.
Gdyby nie te żarłoczne ślimaki to miała bym dużo więcej kwiatków.Niestety zjadły mi bardzo dużo. ;:134 ;:145
Miłego,zdrowego dnia. ;:168

LUCYNKO!
Zachwalasz moje fiołki a ja już zaczynam pękać z dumy. ;:306
Mam jeszcze parę fiołków z pączkami.Ciekawa jestem jakie kolory.
W nocy u nas lało,a w dzień nawet słońce chwilami świeciło.Teraz pięknie zachodzi.
Miłego,zdrowego dnia. ;:168

HALSZKO witaj!
Moje grudniki mają już baardzo dużo latek.Doszłam do wniosku,że wiosną muszę je koniecznie przesadzić.Z jednego jestem dumna jak paw.
Dał taki popis,że mi się w głowie nie mieści.Pierwszy raz tak cudownie kwitnie.Ciągle chodzę go oglądać.
Myślę,że miejsce dla nich musi być jednak odpowiednie.Nie lubią zbytnio słońca.
Miłego dnia Halinko.Trzymaj się. ;:168

DOROTKO!
Biohumusem można zasilać nawet codziennie.Ten co mi zaproponowała znajoma z ogrodniczego trochę śmierdzi,czyli nie jest oszukany.
Kupowałam kilka razy inny to nie czułam żadnego zapachu.Ten nawóz jest na bazie odchodów z dżdżownic kalifornijskich i nim nie przenawozisz roślin.Zrobię zdjęcie i zamieszczę ,chyba można,co??
Nasiona hibiskusa bagiennego kupiłam w sklepie.Wysiałam i jedną torebkę zmarnowałam.Po prostu nie dopilnowałam rosnących sadzonek.
Wysiałam drugą torebkę (wiosną) i teraz pilnowałam.Rosły pięknie i szybko na parapecie.Jak były dość spore to rozpikowałam a potem
posadziłam w gruncie gdzie rosną do dziś.W tym roku zrobiłam sadzonki,zobaczę wiosną co z tego wyszło.Lucynka prosiła,żeby jej kupić
nasionka,niestety już nie było i nie ma do dziś.Prosiłam znajome z ogrodniczego,żeby mi sprowadziły,ale nie dały rady.U nas kwiaty nie
zapylają się i nie można zebrać nasion.Może u Lucynki jakiś owad zapylił.Próbowałam bawić się w zapylanie,ale nic z tego nie wyszło.
Miłego dnia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A pękaj sobie, pękaj, bo dumna możesz być. Masz takie cudeńka, że aż oczy same się do nich śmieją. ;:215
Znowu nowego pokazujesz - cudeńko, Danusiu, prawdziwe cudeńko. ;:77 ;:31

Obrazek

Dobrego, zdrowego i słonecznego weekendu życzę. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu biohumus używałam jednego sezonu,stosowałam go do podlewania pomidorów, papryk i kwiatów w donicach. Kupiłam wtedy w 5 litrowym karnistrze, zapaszek nie za ciekawy, ale efekt rewelacyjny. Za rok miałam z innej firmy w 1l pojemniku i to nie było to efekt marny, więc odpuściłam. Od kilku lat robię gnojówkę z pokrzyw i ją stosuję. Teraz myślę, kupić coś konkretnego bo niedługo trzeba będzie zasilać sadzonki pelargonii, a tych zrobiłam sporo, mam nadzieję, że w takiej ilości dotrwają do kolejnego sezonu.
Proszę zrób zdjęcie swojemu biohumusowi, jak taki rewelacyjny to poszukam u nas.
Hibiskus bylinowy wysiewałam tylko raz, jedna siewka i tak po pikowaniu stracona ;:131
Fiołeczki masz piękne, a dzięki nim przypomniałam sobie, że mam kilka listeczków w szklaneczce ukorzenionych to najzwyklejsze fioletowe, czas je dać do doniczek.
Pozdrawiam Dorota
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO!
Cieszę się,że podobają się moje fiołki.Wiosną trzeba będzie spróbować rozmnożyć w razie czego.
Znalazłam "Twojego ogrodnika" z lipca 2010 a tam trzy fajne artykuły.Jeden o makach gdzie wyczytałam,że maki ładniej i dłużej kwitną
w półcieniu.Drugi artykuł o kobei,gdzie napisano,że można ją wykopać i przechować w domu w donicy,mocno skracając pędy.Jeżeli chodzi o sadzonkowanie róż to myślałam,że robi się to przynajmniej od lipca a tu niespodzianka,robi się to we wrześniu. ;:124
Dużo zdrówka. ;:168

Witaj DOROTKO!
Ja też kiedyś miałam 5 litrowy.Robię też gnojówki z pokrzywy,mniszka i tej choinki (zapomniałam nazwy),a ostatnio robiłam też z liści żywokostu.
Koniecznie musisz posadzić fiołki do doniczek niech rosną,kwitną i cieszą oczy.
Mam też zamiar kupić ten nawóz o którym pisałam.Wiosną ma być,ale duży za 79,-,znajoma z ogrodniczego mówiła,że identyczny produkuje firma Florowit.
Miłego dnia. ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kochana, Ty wcale nie musisz na działkę jeździć, by swój wątek utrzymać w kolorowej kwiecistej tonacji. ;:138 ;:138
Możesz zdradzić, co tak pięknie czerwienieje za fiołkami?

Moja kobea zmarzła, ale i tak warunki jej przechowywania to raczej nie w mieszkaniu blokowym, ;:185 może w domu wolno stojącym. ;:218 Natomiast jeśli chodzi o rozmnażanie róż, to jestem w szoku, :shock: bo zawsze pisano i mówiono, że z patyków po wiosennym przycięciu. ;:131 Zapewne są różne metody wypróbowane przez rozmaitych fachowców. ;:108
Na szczęście makom wszędzie pasuje. U mnie kwitły w słońcu, półcieniu i w cieniu, a wszystkim pasowało. ;:303

Zdrowej, słonecznej niedzieli życzę i spokojnego odpoczynku. ;:167 ;:3 ;:167 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO to czerwone to listki szczawika trójkątnego.
Ja też strasznie byłam żdżiwiona jak to przeczytałam o rozmnażaniu róż. ;:124
Masz rację,kolorowo u mnie w domu. ;:138 :heja
Miłej niedzieli.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu z liści żywokostu gnojówki nie robiłam, mam go trochę więc mogłabym spróbować, rozumiem, że robi się ją podobnie jak z pokrzywy, a jakie jest rozcieńczenie.
Miałam biohumus innego producenta, poszukam z panem w kapeluszu, mam nadzieję że znajdę. Jutro wybieram się z M do dużego marketu budowlanego to na dłużej w dziale ogrodniczym się zatrzymam :D
Masz jeszcze pelargonię kwitnącą, moja dawno przycięta, sadzonki są w doniczkach.
Pozdrawiam Dorota
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DOROTKO ta pelargonia ma dobre dwa lata.Siedzi w tej skrzynce od tamtego roku.Zimowała na balkonie z krótką przerwą jak był mróz.
Wiosną przycięłam i znowu kwitła przez cale lato do tej pory.
Ja osobiście robię gnojówkę z żywokostu tak samo jak z pokrzywy i innych roślin.Rozcieńczam 1:10,a czasami leję tej pokrzywy więcej.
Żywokost działa podobno bardzo dobrze na pomidory.Maść z żywokostu pomaga na kości.Ja mam kupioną do smarowania kolan jak bolą.
Jeżeli chodzi o pelargonię to nie wiem czy będzie dobrze rosła w przyszłym roku.Mam już plany na inne roślinki na balkon.
Fajnych zakupów. ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu ależ masz super kolekcję tych domowych kwitnących ;:138 ;:138 Piękne fiołki i grudniki ;:333 no super ;:63 a jeszcze do tego pelargonia taka żywotna, chyba ją nieźle dokarmiasz ;:306
Czytałam, że wiosną planujesz rozmnażanie fiołków, może by się znalazł jeden nadprogramowy listek z tego białego z zielonym brzegiem?
Dobrego, zdrowego tygodnia Danusiu ;:167 :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Danusiu grudnik pięknie ukwiecony i zapączkowany ;:138 ;:138 ;:215

U mnie nadal biało za oknem! :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Witaj Danusiu spacerować będę u Ciebie ,piękny masz ogród .Jestem od bardzo niedawna na tym forum ,potrzebuje spiro czasu by zobaczyć piękno Twojego ogrodu ,ale to jest zadanie bardzo przyjemne :)
Serdecznie pozdrawiam :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”